Covid-19
Se Region Skånes samlade statistiksida för en aktuell lägesbild av covid-19 i Skåne.
-
Smittskyddsblad och informationsblad
Uppdaterat: 2020-12-18
Smittskyddsblad
- Läkarinformation covid-19 (pdf) 2020-12-03
- Patientinformation covid-19 (pdf) 2020-12-03
- Patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf) 2020-12-03
-
Översättningar av patientinformation (2020-12-03)
-
Översättningar av patientinformation till hushållskontakt (2020-12-03)
Arabiska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Dari - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Engelska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Finska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Franska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Litauiska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Persiska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Polska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Rumänska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Somaliska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Spanska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Thailändska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Tigrinja - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Turkiska - patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)
Informationsblad
- Information till personal i vård och omsorg vid smittspårning (pdf) 2020-12-18
- Information vid provtagning för covid-19 i personalprovtagningen (pdf) 2020-11-13
- Information och instruktioner till nära kontakt (ej hushållskontakt) till fall av covid-19 (pdf) 2020-10-19
- Information till chefer utanför vården, lagledare med flera (pdf) 2020-09-25
-
Hantering av hushållskontakt till bekräftat fall av covid-19
- En person som är hushållskontakt* till ett bekräftat fall av covid-19 ska betraktas som ett misstänkt fall av covid-19, oavsett om hushållskontakten har symtom eller inte. Det innebär att personer som bor i samma hushåll som ett indexfall ska få förhållningsregler enligt 4 kap. 2§ smittskyddslagen och skyddsplikten enligt smittskyddslagen omfattar även misstänkta fall.
- Om hushållskontakten har symtom förenliga med covid-19 ska hen provta sig så snart som möjligt genom att beställa ett självtest på 1177.se.
- För närvarande kan inte Region Skåne erbjuda provtagning av asymtomatiska hushållskontakter dag 5 enligt tidigare plan. Undantag utgörs av personal inom hälso- och sjukvård samt kommunal vård och omsorg.
Se smittskyddsblad för hushållskontakt om vilka förhållningsregler som gäller för vuxna respektive barn.
Information om handläggning och provtagning av hushållskontakter
*Hushållskontakt är en person som index delat boende med någon gång under smittsam fas och smittsam fas räknas från 24 timmar före indexfallets symtomdebut till i normalfallet minst 2 dygns feberfrihet och allmän förbättring samt minst 7 dagar sedan symtomdebut.
-
Symtom vid covid-19
Symtom
- snuva
- nästäppa
- halsont
- hosta
- andfåddhet
- andningsbesvär
- nedsatt lukt/smaksinne
- feber
- muskelvärk och ledvärk
- huvudvärk
- extrem trötthet
- akuta mag/tarmbesvär så som illamående, kräkningar och diarré.
Observera att framför allt äldre kan ha ospecifika symtom såsom gastrointestinala besvär, uttalad trötthet, låggradig feber, nedsatt allmäntillstånd, aptitlöshet och förvirring.
-
Kriterier för bedömning av smittfrihet vid konstaterad covid-19
Folkhälsomyndighetens vägledning om kriterier för bedömning av smittfrihet vid covid-19.
-
Bedömning och tillämpning vid immunitet
Uppdaterat: 2020-12-17
Folkhälsomyndigheten bedömer att den som i övrigt är frisk kan utveckla immunitet efter en covid-19-infektion. Inom ett halvår från infektionstillfället bedöms de flesta som haft covid-19 ha en minskad risk att smittas och därmed minskad risk att föra smittan vidare till andra.
Kriterier för immunitet
Tidsperioden är 6 månader efter genomgången sjukdom och kriterier är ett positivt PCR-test eller antigentest i samband med sjukdom eller ett positivt antikroppstest efter sjukepisoden.
Vid nya symtom på luftvägsinfektion
Luftvägsinfektioner som uppkommer inom 6 månader efter genomgången covid-19 orsakas troligen andra förkylningsvirus. Stanna hemma de första dagarna för att inte smitta andra. Återgå till arbete, skola, förskola och annan aktivitet när du är feberfri och känner dig frisk och pigg. Om du i övrigt är frisk rekommenderas som regel inte provtagning för covid-19 de närmaste 6 månaderna. För den som är äldre eller har bakomliggande sjukdomar kan provtagning bli aktuell tidigare, framför allt vid utbrott inom äldreomsorgen eller vid inläggning på sjukhus på grund av en svår luftvägsinfektion.
Se Folkhälsomyndighetens vägledning för bedömning av immunitet.
-
Smittspårning
Smittspårning i kombination med provtagning och smittskyddsåtgärder är några av de mest effektiva åtgärder för att begränsa smittspridning av covid-19. Smittspårning i vård och omsorgsverksamhet är prioriterad och sker med vägledning från Smittskydd och Vårdhygien. Hushåll har identifierats som en av de största riskerna för smittspridning och innefattas därför att särskilda smittskyddsåtgärder.
Att identifiera situationer och tidpunkter när smitta kan ha skett är essentiellt. Situationer med nära kontakt definieras av kontakt inomhus inom 2 meter under längre tid än 15 minuter. Och tidpunkten när en person är smittsam är 24 timmar före till minst 7 dagar efter symtomdebut. Efter sjukhusvård och för äldre personer på boenden är tiden längre.
Smittspårning för covid-19 i samhället innebär sammanfattningsvis:
- att identifiera var personen har blivit smittad och att andra som kan ha smittats vid samma tillfälle om möjligt informeras
- att identifiera vilka som kan ha utsatts för smitta av personen med konstaterad covid-19
- att informera nära kontakter om att undvika fysiska kontakter under inkubationstiden, att vara uppmärksamma på tidiga symtom på covid-19, samt att vid symtom stanna hemma, isolera sig och provtas
- att informera hushållskontakter om att stanna hemma och isolera sig under den tidsperiod det finns störst risk för att insjukna
-
Handläggningsrutiner vid smittspårning i samhället
På grund av hög belastning på den centrala smittspårningsenheten rekommenderas i nuläget att smittspårningen om möjligt görs av behandlande läkare istället för att remittera till smittspårningsenheten.
Handläggning och smittspårning vid konstaterat fall av covid-19 i samhället
- Informera patienten och ge förhållningsregler enligt smittskyddsblad Patientinformation covid-19. Se till att index tar del av smittskyddsbladet.
- Ge instruktion, utifrån kriterier för smittfrihet, om när patienten kan bedömas smittfri. Se Vägledning om kriterier för bedömning av smittfrihet vid covid-19 (Folkhälsomyndigheten)
- Genomför smittspårning snarast (se instruktion nedan).
- Gör smittskyddsanmälan i SmiNet. Lathund för anmälan av covid-19 i SmiNet (pdf)
- Utfärda läkarintyg avseende smittbärarpeng för de hushållskontakter som inte kan arbeta hemifrån. För hantering av intyg i personalprovtagningen se särskild instruktion.
- Att smittspårning är påbörjad och avslutad och av vem den är utförd dokumenteras i journalen.
Smittspårning
- Identifiera datum för symtomdebut och datum för provtagning.
- Fastställ tidsperiod för smittsamhet vilken också sammanfaller med den tid index ska vara hemma: från 24 timmar före symtomdebut till minst 2 dygns feberfrihet och allmän förbättring samt minst 7 dagar sedan symtomdebut. För personer på äldreboende eller sjukhusvårdade gäller längre intervall. För personer som inte har haft eller har symtom räknas sju dagar från provtagningsdagen.
- Identifiera sammanhang där personen kan ha blivit smittad och där det kan finnas fler som smittats, t.ex. fester, tillställningar, andra sociala sammanhang, arbetsplats, skola. Inkubationstiden är 2-14 dagar, oftast runt 5 dagar.
- Identifiera smittland/smittort.
Hushållskontakter
Definition: En person som index delat boende med någon gång under smittsam fas (smittsam fas räknas från 24 timmar före symtomdebut).
- Identifiera de hushållskontakter som kan ha utsatts för smitta.
- Ge förhållningsregler enligt smittskyddsblad Patientinformation till hushållskontakt till bekräftat fall av covid-19. Hushållskontakter ska stanna hemma minst 7 dagar från den dag index blev provtagen. Därefter ska hushållskontakten fortsätta vara observant på symtom och minimera sina nära kontakter.
- Om hushållskontakten har eller får symtom ska hen provtas* så snart som möjligt. Provsvaret ska inväntas innan hushållskontakten går tillbaka till arbetet eller skolan. För närvarande kan inte Region Skåne erbjuda provtagning av asymtomatiska hushållskontakter. Undantag utgörs av personal inom hälso- och sjukvård samt kommunal vård och omsorg. Dessa ska provtas dag 5 från indexfallets provtagningsdatum*.
- Givna förhållningsregler till hushållskontakter och eventuella skrivna intyg för smittbärarpenning, dokumenteras i hushållskontakternas respektive journaler.
*Arbetar hushållskontakten inom vård och omsorg kan hen hänvisas till personalprovtagningen, gäller både symtomatiska och asymtomatiska hushållskontakter, se Provtagning av personal och studerande för instruktion om beställning och vilka personalkategorier som är berörda. Hushållskontakten ska också informera sin chef om att hen har en person i hushållet med bekräftad covid-19.
Följande personer kan undantas från förhållningsregler: hushållskontakter som senaste 6 månaderna haft konstaterad covid-19 (verifierad med PCR- eller antigentest). Om en person testats positiv för antikroppar gäller undantaget 6 månader från infektionstillfället. Observera att antikroppsmetoden ska uppfylla Folkhälsomyndighetens prestandakrav.
Nära kontakter utanför hushållet
- Identifiera nära kontakter utanför hushållet som kan ha utsatts för smitta (nära kontakt: kontakt inom 2 meter under >15 minuter eller direkt fysisk kontakt). Dessa ska få informationsblad enligt informationsblad Information och instruktioner till nära kontakt (ej hushållskontakt) till fall av covid-19.
- Identifiera om index varit på resa utanför Skåne eller utanför Sverige i smittsam fas. Är det möjligt att i så fall identifiera andra personer som kan ha exponerats av index (flyg/tåg/hotell)? Smittspårningen begränsas här till 7 dagar bakåt. Ange detaljer om resan (platsnummer/flightnummer/destination/namn på hotell) i smittskyddsanmälan under ”övrig information”.
Man kan överlåta till index att förmedla förhållningsregler till hushållskontakterna och informera andra nära kontakter utanför hushållet. I de fall man överlämnar till index att förmedla förhållningsregler till hushållskontakterna görs ingen anteckning i respektive hushållskontakts journal.
Vägledning för smittspårning av covid-19 (Folkhälsomyndigheten)
Information till chefer utanför vården, lagledare med flera (pdf) 2020-09-25
-
Överlämning till smittspårningsenheten
Överlämning av patienter för smittspårning av covid -19
Smittspårningsenheten har möjlighet att ta emot överlämningar av smittspårning från primärvården och akutmottagningarna via ett digitalt formulär. Det digitala formuläret får inte användas för patienter som är sekretesskyddade. Skulle så vara fallet går det bra att ringa istället.
- Du når formuläret via webbsidan https://smittsparhand.i.skane.se/
- Identifiera dig med Siths/RS-kort.
- Använd med fördel webbläsarna Edge eller Chrome.
- Är du privat vårdgivare når du formuläret via VDI-PMO eller VDI-Melior och Explorer.
Observera att det måste stå https:// innan webbsidans namn.
Fyll i formuläret med de uppgifter som efterfrågas:
- Aktuell patient; namn, personnummer och telefonnummer
- Behandlande läkare och vårdcentral samt telefonnummer till behandlande läkare
- Provtagningsdatum
- Datum som patienten informerats om positivt provsvar samt erhållit smittskyddsblad
- Om patienten fått information om hushållsnära kontakter samt smittfrihet
- Om det föreligger tolkbehov och i så fall vilket språk
- Om patienten besökt något land utanför Sverige under de två veckorna innan sina första symtom
- Om patienten har möjlighet att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster
Observera:
- Formuläret kan fyllas i av medarbetare med RS-/Sithskort på uppdrag av behandlande läkare
- Om provtagningsdatum ligger 5 dagar eller fler bakåt i tiden tar vi inte emot hänvisning för smittspårning
- När vårdcentralen själv utför smittspårning ska hänvisning till smittspårningsenheten inte göras
Vår telefon 0771-101044 är bemannad vardagar klockan 8-16.30. Efter 16.30 samt på helger finns möjlighet att tala in meddelande med uppgifter enligt ovan. Dessa patienter kontaktas för smittspårning kommande vardag.
Den centrala smittspårningsenheten kommer att i relevanta fall upprätta en digital smittspårningshandling. Gällande integritetslagstiftning tillämpas vid all behandling av personuppgifter. Via nedanstående länk nås information om förfarandet.
Information till den registrerade - digital smittspårning (pdf)
-
Smittspårning i vård och omsorg
Vårdhygienisk vägledning för smittspårning
Handhavande av listor för kartläggning och provtagning vid covid-19
-
Övergripande strategier för kommunal vård och omsorg
Uppdaterat: 2021-01-08
-
Vårdhygieniska rutiner
Vårdhygieniska rutiner uppdelade efter verksamhetsområde.
-
Vanliga frågor och svar om covid-19 i vården
Uppdaterat: 2020-12-22
Behöver smittspårning i vården göras under perioden med skärpta hygienrutiner?
Ja. Samma övervägande som tidigare gäller angående smittspårning, även om rutinerna kring munskydd och visir tillfälligt är ändrade.När kan antigentester användas för smittspårning kring medarbetare eller patienter som har konstaterats ha covid-19?
Användning av antigentest för smittspårning vid konstaterade fall av covid-19 i vård och omsorg är aktuellt då det föreligger en hotande utbrottssituation. Antigentester gör störst nytta då det rör sig om en utökad provtagning och då snabbt svar är av avgörande betydelse. Exempel på sådana situationer är- En anhopning (≥ 3) av konstaterade fall bland personal utan säker källa utanför arbetsplatsen
- Smittspårning kring ett indexfall med sedvanlig PCR-testning identifierar flera asymtomatiska bärare
- Patient insjuknar oväntat på slutenvårdsavdelning eller Säbo och det bedöms att hen smittats där. I detta fall bör en bred och snar provtagning av samtliga vårdtagare och vårdpersonal på enheten genomföras.
Se Smittskydd Skånes dokument om antigentester.
Vi har ett oväntat fall av covid-19 hos en patient på vår vårdavdelning, vad gör vi?
Säkerställ att patienten hanteras korrekt, att rutiner säkras upp för att undvika smittspridning, och inled smittspårning.
Se dokument Patient med konstaterad covid-19: vårdhygienisk handläggning på jourtid av oväntat fall på vårdavdelning (pdf)Personal utan adekvat skyddsutrustning har exponerats för patient med covid-19 i öppenvård, vad görs då?
Identifiera exponerad personal och inled smittspårning.
Se dokument Personal som exponerats för patient med covid-19 i öppenvård (pdf)Jag skall ta emot en patient med covid-19, vilka vårdhygieniska rutiner skall följas?
Välj PM utifrån verksamhet som du tillhör.
Vårdhygiens verksamhetsspecifika PMNär kan patient räknas som smittfri från covid-19? När kan personal räknas som smittfria och komma tillbaka i arbete efter covid-19?
Se dokument Smittskyddsblad för covid-19, läkarinformation (pdf)Hur bedöms immunitet efter genomgången covid-19 hos patienter och personal?
Information finns på sidan Bedömning och tillämpning vid immunitet och där är också länk vidare till Folkhälsomyndighetens vägledning för bedömning av immunitet efter infektion med covid-19.
Bedömning och tillämpning vid immunitetPersonal har konstaterats positiv för covid-19 provtagen i personalprovtagning, primärvård eller egenprovtagning, vad görs då?
Personalen får besked enligt smittskyddsblad via den enhet som tagit provet eller centrala smittspårningsenheten. Bedöm behov av smittspårning enligt det dokument som gäller öppenvård, slutenvård eller övrigt.
SmittspårningsdokumentVad görs om vårdpersonal fått covid-19 och är provtagen i den egna verksamheten?
Den egna verksamheten är ansvarig för information och handläggning enligt smittskyddsblad. Bedöm behov av smittspårning enligt det dokument som gäller öppenvård, slutenvård eller övrigt.
Smittskyddsblad
SmittspårningsdokumentVad händer om vårdpersonal har partner, barn eller anhörig i hemmet med covid-19?
Vårdpersonal lämnar arbetsplatsen när den får kännedom om positiv provsvar hos hushållskontakt. Provtagning görs dag 5 efter hushållskontaktens provtagningsdatum. Hänvisa till personalprovtagning, ange orsak smittspårning, positiv hushållskontakt.
Se dokumentet Patientinformation till hushållskontakt covid-19 (pdf)Var finns information om..?
...munskydd och visir, PM, prioritering vid brist på skyddsutrustning, säkra besök, checklista preventiva åtgärder vid covid-19, affischer och filmer? Det hittar du hos Vårdhygien.
Vårdhygiens dokument avseende covid-19...provtagningsindikationer, smittskyddsblad, läkarinstruktioner, antigentester, antikroppar, utbildning? Det hittar du hos Smittskydd.
Smittskydds sida om covid-19...provtagningsmaterial och analyser? Det finns hos Laboratoriemedicin.
Laboratoriemedicins sida om provtagning och analys för covid-19...materialförsörjning, produktinformation och beställningar? Det finns hos Vårdgivare Skåne samt på respektive intranät för lokal materialförsörjningsrutin.
Beställ förbrukningsmaterial på Vårdgivare SkåneSvar på frågorna finns även tillgängligt i pdf-format:
Vanliga frågor och svar om covid-19 i vården (pdf, uppdaterad 2020-12-11) -
Kommunal vård och omsorg
Uppdaterat: 2021-01-08
-
Öppen och sluten vård
Uppdaterat: 2021-01-08
Verksamhetsspecifika PM
Utrustning
Allmänna rekommendationer
-
Smittspårningsdokument
Kommunal vård och omsorg
Smittspårning av covid-19 inom kommunal vård och omsorg (pdf) 2020-12-16
Lista för kartläggning och provtagning (pdf) 2020-06-05
Öppen och sluten vård
-
Ambulans
Uppdaterat: 2020-10-29
-
Checklista
Uppdaterat: 2020-06-02
-
Affischer
Uppdaterat: 2021-01-07
Undvik smittspridning mellan kollegor, affischer att sätta upp på arbetsplatsen
- Filmer
-
Vanliga frågor och svar om covid-19 i vården
-
Omhändertagande av avliden med konstaterad eller misstänkt covid-19
Uppdaterat: 2020-04-03
-
Information till skolor och förskolor
Publicerad: 2021-01-11
Information till rektorer inom skola/förskola
Information till rektorer vid fall av covid-19 inom skola/förskola (pdf) (2021-01-07)
Råd till skolor för att minska risken för smittspridning av covid-19
Råd till skolor för att minska risken för smittspridning av covid-19 (pdf) (2021-01-11)
Information till berörda skolor
Information och instruktioner till skolpersonal, elever och vårdnadshavare vid konstaterat fall av covid-19 (2020-09-07)
Information till berörda förskolor
Information och instruktioner till vårdnadshavare vid konstaterat fall av covid-19 på förskola (2020-09-04)
Provtagning
-
Provtagningsindikation
Uppdaterat: 2020-09-01
I Region Skåne följs Folkhälsomyndighetens provtagningsindikation för covid-19 och dess prioritering.
Region Skånes lokala anpassningar till den nationella provtagningsindikationen
Prov för viruspåvisning av covid-19 (PCR-test) skall tas på sjukhus
- Vid inläggning om misstänkta covid-19 symtom
- Vid besök på akutmottagningen med misstänkta symtom på covid-19, men där inläggning inte bedöms behövas
- Vid tillkomst av symtom, som skulle kunna vara covid-19, under inneliggande vård på sjukhus.
- Vid utskrivning från sjukhus till särskilt boende eller korttidsboende
- Vid smittspårning på sjukhus
- Vid oklara symptom, speciellt hos riskgrupper och personer över 70 år
Prov för viruspåvisning av covid-19 (PCR-test) skall tas inom primärvården
- Vid tillstånd med symtom som kan vara covid-19 och där medicinsk bedömning är indicerad
- Vid symtom, även milda, som kan vara covid-19 då personen inte har möjlighet att beställa egenprovtagning via 1177.se
- Vid misstanke om covid-19 hos vårdtagare inom särskilda boendeformer så som särskilt boende, korttidsboende LSS
- Vid smittspårning på särskilt boende eller korttidsboende
- Vid misstanke om covid-19 hos personer i ordinärt boende med vård- och omsorgsinsatser
- Vid inflyttning till särskilt boende eller korttidsboende
- Personal inom polis och räddningstjänst som vid sjukdomssymtom av sin arbetsgivare rekommenderas provtagning. Provtagning av polis och räddningstjänst.
Prov för viruspåvisning av covid-19 (PCR-test) skall tas som egenprovtagning med beställning av prov via 1177.se
- Vid symtom, även milda, som kan vara covid-19 då tillståndet inte kräver medicinsk bedömning av läkare
Prov för viruspåvisning av covid-19 (PCR-test) skall tas på särskilda provtagningsenheter för personal
Provtagning av vård- och omsorgspersonal
- Hälso- och sjukvårdspersonal
- Kommunal vård- och omsorgspersonal
- Personliga assistenter
-
Antigentester
Uppdaterat: 2020-12-29
Ansvar för användning av patientnära antigentester vid diagnostik av covid-19 (pdf) 2020-12-18
Smittskydd Skånes vägledning för viruspåvisning vid covid-19 med hjälp av antigentester (pdf) 2020-12-18
Vägledning kring antigentesters användning vid akut eller planerad inläggning på sjukhus (pdf) 2020-12-29
Vägledning kring antigentesters användning på akutmottagningar (pdf) 2020-12-02
-
Provtagning av patient
Uppdaterat: 2020-12-18
-
Provtagning av personer som varit i Storbritannien eller Sydafrika
Uppdaterat: 2021-01-04
-
Provtagning av personal inom vård och omsorg samt studerande inom vård, omsorg och tandvård
Uppdaterat: 2020-12-08
Region Skåne erbjuder provtagning av vård- och omsorgspersonal samt studerande inom vård, omsorg och tandvård.
-
Om du tidigare haft covid-19
Folkhälsomyndigheten bedömer att den som i övrigt är frisk kan utveckla immunitet efter en covid-19-infektion. I nuläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det kan ge skydd åtminstone upp emot 6 månader efter genomgången sjukdom. Som bevis för att du har varit sjuk i covid-19 räknas ett positivt provsvar för covid-19 som du har tagit från näsa eller svalg när du varit sjuk eller ett positivt antikroppstest. Antikroppstestet måste hålla den kvalitet som Folkhälsomyndigheten bestämt. Testet som erbjuds av Region Skåne uppfyller kraven men det gör inte snabbtester.
Om du får symtom på luftvägsinfektion inom 6 månader efter att du varig sjuk är det troligen andra förkylningsvirus som orsakar dina besvär. Du behöver alltså inte ta ett prov för covid-19. Rekommendationen är att du stannar hemma de första dagarna för att inte smitta andra. Du kan gå tillbaka till jobbet när du känner dig frisk och orkar arbeta igen.
-
Om du tidigare haft covid-19
-
Provtagning av personal inom polis och räddningstjänst
Uppdaterat: 2020-12-08
Region Skåne erbjuder provtagning av personal inom polis och räddningstjänst.
-
Om du tidigare haft covid-19
Folkhälsomyndigheten bedömer att den som i övrigt är frisk kan utveckla immunitet efter en covid-19-infektion. I nuläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det kan ge skydd åtminstone upp emot 6 månader efter genomgången sjukdom. Som bevis för att du har varit sjuk i covid-19 räknas ett positivt provsvar för covid-19 som du har tagit från näsa eller svalg när du varit sjuk eller ett positivt antikroppstest. Antikroppstestet måste hålla den kvalitet som Folkhälsomyndigheten bestämt. Testet som erbjuds av Region Skåne uppfyller kraven men det gör inte snabbtester.
Om du får symtom på luftvägsinfektion inom 6 månader efter att du varig sjuk är det troligen andra förkylningsvirus som orsakar dina besvär. Du behöver alltså inte ta ett prov för covid-19. Rekommendationen är att du stannar hemma de första dagarna för att inte smitta andra. Du kan gå tillbaka till jobbet när du känner dig frisk och orkar arbeta igen.
-
Om du tidigare haft covid-19
- Provtagningsanvisningar, provhantering och provtransport (länk till Laboratoriemedicin)
-
Personalprovtagning avseende antikroppar
Uppdaterad 2020-11-10
Region Skåne erbjuder avgiftsfri serologisk testning för medarbetare inom Region Skånes verksamheter, inklusive privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, samt medarbetare inom kommunal vård och omsorg (inklusive personlig assistens), samt testning för brukare inom särskilt boende, LSS eller hemtjänst.
Informationsmaterial
-
Affischer och digitalt material
Publikationer
- Användning av munskydd i vårdlokaler
- Nytt år - samma vana
- Stanna på ditt rum - affischer
- Två meter är längre än vad du tror (4 språk)
- Måste du?
- Skärpning - nytt material på grund av skärpta allmänna råd i Skåne
- Varannan stols avstånd – nytt material mot smittspridning
- ...vid minsta symtom
- Tillsammans minskar vi spridningen av covid-19
- Besöksförbud i hälso- och sjukvården på grund av covid-19 (4 språk)
- Stängd drop-in mottagning på grund av covid-19 (4 språk)
- Så skyddar du dig och andra från spridning av covid-19 (6 språk)
- Om du har luftvägsinfektion orsakad av covid-19 (4 språk)
-
Patientinformation
På 1177 finns digital patientinformation
-
Undvik smittspridning mellan kollegor
Uppdaterat: 2020-05-11
Det är viktigt att du är extra noga med din handhygien. Det är också viktigt att hålla avstånd och tänka på hur vi umgås på arbetsplatsen. Det kan handla om personalrum, mötesrum eller andra utrymmen som vi delar. Några enkla tips är:
- Sprid ut er
- Möblera om
- Undvik trånga utrymmen
- Undvik trängsel
- Torka av och rengör gemensamma ytor och föremål
- Sprid goda idéer
Affischer
Det finns fem affischer med enkla tips för att minska risken för smittspridning kollegor emellan. Skriv gärna ut dessa och sätt upp dem på din arbetsplats.
Relaterat
-
Debitering
Läkarbesöket och undersökningen vid misstanke om covid-19 är enligt smittskyddslagen kostnadsfritt för patienten.
-
Läkemedel
Region Skånes sjukhusapoteksfunktion har en grupp för sortimentsstyrning som kontinuerligt arbetar med att hantera sortiment och restsituationer i tätt samarbete med ApoEx och Koncerninköp. Sortimentsgruppen har daglig bevakning av restsituationer och återkommande avstämningar med Läkemedelsverket.
Covid-19 - nyheter och vägledning
Information om aktuella restsituationer
För att vara väl rustade inför eventuella framtida utmaningar bör läkemedelsförråden vara välfyllda med de produkter som ni har stor förbrukning av, och/eller är kritiska för verksamheten.
Lagren av läkemedel ska inte ökas upp generellt på enheterna, utan snarare att det vid behov beställs oftare för att undvika att hamna på eller under miniminivåerna. Detta är även kommunicerat till Läkemedelsservice-personalen.
För att kunna ha en regional överblick, kunna prioritera och fördela samt undvika onödiga bristsituationer, är det viktigt att undvika hamstring.
Vid frågor, mejla till: sjukhusapoteksfunktionen@skane.se
-
Länkar till nationella och internationella sidor
Folkhälsomyndigheten
Provtagningsindikation för covid-19
Rekommendationer för handläggning av misstänkta fall av covid-19
Rekommendationer för handläggning av bekräftade fall av covid-19
Skydda dig och andra från smittspridning
Socialstyrelsen
Stöd och vägledning till hälso- och sjukvård
WHO och ECDC
-
Materialförsörjning
Region Skånes inköpsfunktion har som högsta prioritet att säkerställa att de skyddsprodukter som behövs för vård av covid-19-patienter finns i lager. Avstämning av lager och prioritering av leveranser sker dagligen.
Verksamheterna beställer enligt fastställda rutiner som finns för Marknadsplatsen respektive Region Skåne lager.
Skånska kommuner kan beställa skyddsprodukter via SKL Kommentus webbshop eller vid akut brist, kontakta Länsstyrelsen i Skåne.
-
Rehabilitering efter covid-19
Regional sakkunniggrupp med fokus på rehabilitering efter covid-19-infektion.
-
Serviceresor
Uppdaterat: 2020-10-29
- Utbildningar
- Vaccination mot covid-19