Barnskyddsteam
I Region Skåne finns tre tvärprofessionella team. Barnskyddsteamen arbetar gentemot personal inom all offentlig och privat hälsovård, sjukvård och tandvård, i Skåne.
Varje team bemannas av läkare, sjuksköterska och socionom. Organisatoriskt tillhör barnskyddsteamen de barnmedicinska klinikerna i Helsingborg, Kristianstad och Skånes universitetssjukhus (Malmö/Lund).
Kontaktuppgifter
-
Barnskyddsteam Skånes universitetssjukvård (SUS)
Konsulttelefon: 046-17 79 84, öppen vardagar klockan 08.30-16.00.
E-postadress: barnskyddsteam.sus@skane.se
-
Barnskyddsteam nordöstra Skåne
Konsulttelefon: 044-309 15 46, öppen vardagar klockan 09.00-15.00.
E-postadress: barnskyddsteam.nordost@skane.se
-
Barnskyddsteam nordvästra Skåne
Konsulttelefon: 042-406 16 85, öppen vardagar klockan 09.00-15.00.
E-postadress: Barnskyddsteam.nordvast@skane.se
Vad kan barnskyddsteamen hjälpa till med?
-
Konsultation/rådgivning
Barnskyddsteamen erbjuder rådgivning och stöd i handläggning vid misstanke om att barn far illa, vid frågor om barn som anhöriga, oro för väntat barn samt våld i nära relationer.
Teamen ger stöd vid anmälnings- och utredningsprocesser, råd om skadedokumentation och spårsäkring samt gällande riktlinjer i e-journal och patientadministrativa system.
-
Kunskapsspridning
Teamen erbjuder olika typer av utbildningsinsatser utifrån verksamheternas önskemål och behov. Vi erbjuder föreläsningar, seminarier och workshops inom
- våld i nära relationer
- barn som anhöriga
- barn som riskerar fara illa
- oro för väntat barn
-
Metodutveckling
Teamen stöttar verksamheter att utveckla metoder för att öka vårdpersonalens möjlighet att upptäcka och agera för barn som riskerar fara illa eller att upptäcka våld i nära relationer, exempelvis:
- Nya lokala rutiner och information till nyanställd personal.
- Nya metoder för att upptäcka barn som riskerar fara illa.
- Händelseanalyser utifrån ett barnskyddsperspektiv på uppdrag av verksamhetschef med syfte att belysa positiva barnskyddsinsatser och missade möjligheter att uppmärksamma barn som far illa.
- Stödja utvecklingsprojekt.
-
Intern och extern samverkan
Barn som riskerar fara illa eller far illa behöver ofta stöd från flera verksamheter inom vården och olika myndigheter. Barnskyddsteamen arbetar för att stärka samarbetet inom hälso- och sjukvården och med andra myndigheter.
Digitala utbildningar
Barnskyddsteam Skåne rekommenderar följande webbutbildningar för hälso- och sjukvårdspersonal. Du loggar in och genomför dem i din egen takt.