HPV-vaccination för kvinnor födda 1994–1999

Sedan februari 2023 erbjuder Region Skåne kostnadsfri vaccination mot HPV (humant papillomvirus) till kvinnor födda 1994–1999, enligt beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden. Arbetet är en del av ett forskningsprojekt som drivs vid Karolinska universitetssjukhuset, där alla regioner i Sverige deltar.

Inom studien används vaccinet Gardasil 9 som ger ett bredare skydd än tidigare använt vaccin. Därför rekommenderas alla kvinnor (alla med livmoderhals, oavsett hur de definierar sig) i åldersgruppen att vaccinera sig. Det gäller både de som är vaccinerade sedan tidigare och de som är ovaccinerade. Efter vaccinationen tas vaginalt egenprov för HPV.

Arbetet grundar sig i WHO:s globala mål om att utrota livmoderhalscancer. Screening tillsammans med en riktad vaccinationsinsats mot HPV ska göra att målet uppnås. 

Så går det till i Skåne

Kvinnor födda 1994–1999 får ett vaccinationserbjudande hem i brevlådan tillsammans med ett egenprovtagningskit för HPV-analys. Utskicken görs i omgångar och följer det ordinarie screeningprogrammet för HPV. Kvinnan behöver inte invänta erbjudandet innan hon bokar tid, utan det går bra att vaccinera sig ändå.

Att boka tid

Kvinnan bokar tid via 1177.se på en av de barnmorskemottagningar som deltar. Totalt handlar det om ett trettiotal både offentliga och privata mottagningar runtom i Skåne.

Sammanställning av de mottagningar som deltar (1177.se)

Vaccinationen

Vaccinationen innebär två doser. Kvinnan får en kallelse till den andra dosen efter tre år.

Vaginalt egenprov efter vaccinationen

Efter vaccinationen tar kvinnan ett vaginalt egenprov för HPV, som skickas till labbet för analys. Det är viktigt att kvinnan tar egenprovet efter vaccinationen.

 

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.