HPV-vaccination för kvinnor födda 1994-1999

Från februari 2023 erbjuder Region Skåne kostnadsfri HPV-vaccination till kvinnor födda 1994–1999, enligt beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden. Arbetet är en del av ett forskningsprojekt som drivs vid Karolinska universitetssjukhuset, där alla regioner i Sverige deltar.

Inom studien används vaccinet Gardasil 9 som ger ett bredare skydd än tidigare använt vaccin. Därför rekommenderas alla kvinnor i åldersgruppen att vaccinera sig – både de som är vaccinerade sedan tidigare och de som är ovaccinerade. 

Arbetet grundar sig i WHO:s globala mål om att utrota livmoderhalscancer. Screening tillsammans med en riktad vaccinationsinsats mot HPV ska göra att målet uppnås. 

Så går det till i Skåne

Kvinnor födda mellan 1994 – 1999 får ett vaccinationserbjudande hem i brevlådan tillsammans med ett egenprovtagningskit för HPV-analys. Kvinnan behöver inte invänta erbjudandet innan hon bokar tid, utan det går bra att vaccinera sig ändå. Utskicken görs i omgångar och följer det ordinarie screeningprogrammet för HPV (humant papillomvirus).

Att boka tid

Innan provet tas behöver kvinnan beställa tid på en av de barnmorskemottagningar som deltar. Där får hon sin HPV-vaccination, oavsett om hon har eller har haft HPV tidigare. Både offentliga och privata barnmorskemottagningar är med i studien. Totalt handlar det om ett trettiotal mottagningar runtom i Skåne. Kvinnan bokar tid via 1177.se på en av de mottagningar som deltar.

På 1177.se hittar du en sammanställning av de mottagningar som deltar.

Vaginalt egenprov efter vaccinationen

Efter vaccinationen tar kvinnan sitt vaginala egenprov för HPV, som skickas till labbet för analys. Det är viktigt att kvinnan tar egenprovet efter vaccinationen.

Vaccinationen består totalt av två doser. Kvinnan får en kallelse till den andra dosen efter tre år.    

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.