Nutrition
Nutritionsområdet omfattar vanlig mat, kosttillägg, enteral och parenteral nutrition. Mat- och näringsbehandling ska ingå som en del av den medicinska behandlingen och uppmärksammas både före, under och efter sjukhusvistelsen.
Att identifiera och behandla sjukdomsrelaterad undernäring samt förebygga ohälsosamma matvanor är viktiga delar i Region Skånes nutritionsarbete.
Vårdprogram och stödmaterial
-
Vårdprogram och riktlinjer
-
Vägledning för att hitta nutritionsinformation
- AKO Skåne-riktlinjer för primärvården
-
Råd, metoder och verktyg
Databas
- Practice-based Evidence in Nutrition (pennutrition.com)
(Obs, endast tillgänglig från Region Skånes nätverk)
Riktlinjer
Undernäring
- Förebyggande av och behandling vid undernäring (socialstyrelsen.se)
- Att förebygga och behandla undernäring – Kunskapsstöd (Socialstyrelsen)
Mat och hälsa
- Samtal om levnadsvanor (livsmedelsverket.se)
- Databas för näringsvärden (livsmedelsverket.se)
- Matvanekollen - testa hur du äter (livsmedelsverket.se)
- Nutritionsfakta .Swedish Nutrition Foundation (nutritionsfakta.se)
Kunskapsbanken geriatrik
Dokumentation
- Practice-based Evidence in Nutrition (pennutrition.com)
-
Ansvarsfördelning
- Patientinformation