Plattform för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Arbetet med att skapa en plattform för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Region Skåne har börjat. En kartläggning av pågående aktiviteter inom området har genomförts och nu inleds arbetet med att ta fram en digital karta över aktörer och verksamheter inom hälso- och sjukvården som på olika sätt arbetar med SRHR. Arbetet utgår delvis från den tidigare strategin för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne.
Region Skånes tidigare strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne – 2011-2015 (pdf)
Det är Hälso- och sjukvårdsnämnden som har beslutat att plattformen ska tas fram. Plattformen ska utgå från den nationella SRHR-strategin i de delar som rör Region Skånes ansvar avseende hälso- och sjukvård samt lika rättigheter och lika möjligheter. Syftet med plattformen är att utveckla och stärka Region Skånes arbete med dessa frågor.
- Nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) – En god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa i hela befolkningen (folkhalsomyndigheten.se)
- Nationell handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sverige – Genomförandet av den nationella SRHR-strategin 2023–2033 (folkhalsomyndigheten.se)
Skånepanelen om sexuell hälsa
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är en viktig del av människors allmänna hälsa. Syftet med att ställa frågor om sexuell hälsa till Skånepanelen var att få mer kunskap om befolkningens behov när det gäller stöd och insatser för sexuell hälsa från hälso- och sjukvården. Undersökningen genomfördes hösten 2023. Ta del av resultatet här:
Skånepanelen - Sexuell hälsa (pdf)
Utbildning
Centrum för sexologi och sexualitetsstudier (CSS), Malmö universitet (mau.se)
Kunskapsstöd
Folkhälsomyndighetens samlade information om det nationella SRHR arbetet samt länkar till rapporter och en e-utbildning om SRHR för hälso- och sjukvårdspersonal:
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) (folkhalsomyndigheten.se)
Socialstyrelsens samtalsstöd om sexuell hälsa för dig som jobbar i primärvården:
Samtala om sexuell hälsa (socialstyrelsen.se)
Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen har tagit fram en metodbok om SRHR för vårdens medarbetare: