MedSök och OpenAthens

MedSök är Region Skånes gemensamma sökportal för medicinska e-tidskrifter, e-böcker och databaser. Med ett OpenAthens-konto når du e-resurserna utanför regionens nät och från mobila enheter. MedSök och OpenAthens är till för alla regionanställda och för privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne.

Logga in på distans med OpenAthens

För att komma åt Region Skånes fulltexter i databaser, e-tidskrifter och e-böcker när du sitter utanför regionens nät måste du logga in med ett OpenAthens-konto. 

Om du är anställd inom Region Skåne och sitter på regionens nätverk så kommer din registrering att ske direkt. Om du är privat vårdgivare med avtal med Region Skåne eller är anställd inom Region Skåne men sitter på ett externt nätverk så kommer Sjukhusbiblioteken att skapa kontot och meddelar dig när det är klart, det sker vanligtvis inom två arbetsdagar. 

OpenAthens-kontot är tidsbegränsat. När giltighetstiden är på väg att gå ut får du ett mejl. Kontakta då ditt sjukhusbibliotek om du vill fortsätta att använda ditt OpenAthens-konto, och fortfarande är berättigad åtkomst till Region Skånes e-resurser.

MedSök och Athens

 • I sökrutan kan du söka på artikeltitel, tidskrift eller sökord. Använd citationstecken om du vet titeln på en artikel. Till exempel: "Management of early and locally advanced cervical cancer". Under "Utökad sökning" kan du göra fler inställningar. 

  Det finns flera typer av länkar för att få fram hela artikeln, fulltexten (oftast som pdf). Om det visas en länk med Region Skåne-loggan och texten "fulltext" kommer du direkt till artikeln, i undantagsfall till tidskriftens förstasida. I många fall visas en pdf-länk från vilken du också når fulltexten. Om Region Skåne inte har artikeln finns en länk för att beställa den.

  • Grunden för MedSök är Ebsco Discovery Service, EDS . Det är samma system som Lunds universitets LUBsearch. I ett discovery-söksystem kan du söka i flera databaser samtidigt, och därefter länkas till fulltext. 

   I MedSök samsas innehållet i till exempel Medline och Cinahl med förlagsinformation och indexerad fulltext. Det betyder att du kan få träff på en artikel även om vi inte har tillgång till fulltexten.

 • Beställningar av artiklar som regionen inte har tillgång till i fulltext gör du enklast via beställningsformuläret i MedSök. En länk till formuläret finns vid varje referens som saknar fulltext-länk.

  Länkar till beställningsformuläret finns också i UpToDate (endast tillgänglig inom Region Skånes nät) och PubMed (om du använder Region Skånes länk till PubMed) om fulltext inte är tillgänglig.

  Kostnaden för artikelbeställningar ingår för verksamheter med biblioteksavtal. En kopia på beställningen går till e-postadressen du angivit.

  Artikelbeställningar kan också göras via VGI, e-post och personliga besök på Sjukhusbibliotekens sida. 

 • I MedSök kan du skapa ett konto där du bland annat kan spara sökningar och bevakningar, alerts. Du använder samma konto för Amed, Cinahl, Medline och PsycInfo.

  Skapa ett MedSök-konto

  Gå till MedSök. Klicka på "Logga in" och sen "Skapa ett nytt konto". Fyll i formuläret. Klicka på fortsätt. Du är nu inloggad på ditt MedSök-konto.

  I MedSök får du en egen mapp. När du sökt på ett ämne kan du skapa en bevakning och regelbundet få mejl med nya referenser. 

  Du kan också spara referenser från träfflistan i din mapp, för senare läsning eller för att dela inom ett projekt. Under "Dela" till höger ovanför träfflistan finns fler möjligheter. På varje referenspost i träfflistan får du flera möjligheter i menyn till höger. Du kan bland annat föra över referensen till ett program för referenshantering.

  Bevaka tidskrifter

  Du kan också bevaka - prenumerera på - tidskrifters innehållsförteckningar till din e-post via MedSök.

  Du skapar en bevakning genom att göra en sökning på en tidskrifts ISSN-nummer och sen skapa en bevakning.

  Skapa bevakning av en tidskrift i MedSök:

  1. Gå till MedSök
  2. Logga in, eller skapa ett konto om du inte redan har ett
  3. Skriv IS följt av mellanslag och en tidskrifts ISSN-nummer (till exempel: IS 1049-9091) (IS måste stå med versaler)
  4. Välj Datum senaste istället för Relevans till höger ovanför sökresultaten
  5. Klicka på Skapa bevakning bredvid sökfältet i MedSök
  6. Fyll i e-postadress och gör de inställningar du vill ha, till exempel vad som ska stå i ämnesraden i bevaknings-mejlet

  Tidskriftsbevakning via mail, Helsingborg/Ängelholm

  Anställda i SSNV kan via sjukhusbiblioteket anslutas till tjänsten Journal TOCs. Mejla titlarna på tidskrifterna du vill bevaka till så skapas och aktiveras ett konto åt dig på Journal TOCs.

  Mejladresser: biblioteket.hbg@skane.se eller sanja.matonickin@skane.se

  Efterhand som dina valda tidskrifter publicerar nya artiklar får du mejl med referenserna. Via ett klick tar du dig vidare till artikeln på tidskriftens webbsida. Tänk på att du bara kan läsa fulltextartiklar för de tidskrifter biblioteken prenumererar på. Artiklar du vill läsa, men inte kan öppna i fulltext, kan du beställa via sjukhusbiblioteket. Tjänsten är kostnadsfri.

 • Så söker du efter och läser e-böcker i MedSök

  Du kan välja att söka efter endast e-böcker i MedSök genom att gå till  "Dokumenttyp" och välja "E-böcker". Klicka på "Mer" om du inte hittar det direkt.

  Pdf-fulltext

  I sökresultatlistan hittar du  e-böckerna som matchar din sökning. De allra flesta har en pdf-länk som gör att du kan öppna e-boken direkt i webbläsaren. Du kan spara ett begränsat antal sidor som pdf. Antalet sidor varierar mellan e-böcker från olika förlag.

  Region Skåne-fulltext-länk

  Vissa e-böcker har en Region Skåne-logga som fulltext-länk. Dessa e-böcker öppnas på förlagens webbsida. För dessa e-böcker varierar möjligheterna att spara pdf-kopior, och möjligheten att ladda ner boken.

  EPUB-fulltext

  De flesta e-böcker är också möjliga att läsa i formatet ”EPUB”, ett format som är anpassat för skärmar. I dessa fall syns länken ”EPUB-fulltext” och du har dels möjlighet att läsa e-boken direkt i webbläsaren, dels låna hela e-boken till din dator eller mobila enhet (klicka då på "Ladda ner"). Du kan då läsa boken även när du är offline.

  För att låna e-boken krävs att du har ett Adobe-id och ett program eller en app som kan öppna e-boken på din dator eller mobila enhet. 

  Så lånar du/laddar hem en e-bok till din dator eller mobila enhet

  • Logga in med eller skapa ett konto i MedSök.

  • Skaffa ett Adobe-id på Adobes webbplats (klicka på logga in och sen på "Skaffa ett Adobe ID"). Adobe-id behövs för att läsarprogrammet ska kunna öppna e-böcker.

   Adobes webbplats (adobe.com)

  • Ladda ner programmet Adobe Digital Editions till datorn, du hämtar det gratis på deras webbplats.

   Adobe Digital Editions program (adobe.com)

   Om du sitter på en Region Skåne-dator, be kontaktpersonen för it på din arbetsplats att beställa programvaran till din dator.

  • Om du använder en smart telefon eller surfplatta finns olika gratis appar för att läsa e-böcker. BlueFire Reader finns till både Android och Apple. Till Windows-telefoner finns Overdrive.

  • Logga in med ditt Adobe-id i appen, eller i Adobe Digital Editions om du ska läsa på dator.

  • Sök upp e-boken i MedSök. Klicka på "Ladda ner" för att ladda hem e-boken.

  E-boken blir automatiskt ej tillgänglig efter fem dygn, du kan då låna den igen om du behöver. Om e-boken är utlånad kan du ställa dig i kö.

  Inköpsförslag för e-böcker

  Kontakta ditt sjukhusbibliotek om det är någon titel du saknar och vill att vi ska köpa in.

 • Du använder ditt OpenAthens-id för att logga in i MedSök och komma åt elektroniska resurser när du inte sitter inom Region Skånes nät. Åtkomsten gäller tidskrifter, databaser och e-böcker. 

  Du kan också logga in direkt på flera av de anslutna förlagens webbplatser för att läsa artiklar i fulltext. Direktlänkar finns när du är inloggad på MyOpenAthens. 

  Skapa konto

  Alla anställda i Region Skåne kan skapa ett OpenAthens-konto. Du skapar ditt konto själv. Du måste sitta inom Region Skånes nätverk när du skapar kontot. När du har aktiverat ditt konto kan du använda det utanför Region Skånes nätverk.

  Du skapar och aktiverar kontot i två steg:

  1. Fyll i registreringsformuläret för OpenAthens-konto.

  2. Du får ett mejl med en aktiveringslänk. När du klickar på länken får du välja lösenord, och ditt konto är sen aktiverat. 

  Anställd av privat vårdgivare

  Är du anställd av en privat vårdgivare som har avtal med Region Skåne skapar ditt sjukhusbibliotek ett konto åt dig.

  Fyll i registreringsformulär för OpenAthens-konto för privata vårdgivare. Du får ett meddelande när ditt konto är skapat.

  Ett OpenAthens-konto är inte detsamma som ett konto i MedSök/Ebsco-host. Om du vill skapa bevakningar eller spara sökningar i MedSök behöver du ett konto i MedSök/Ebsco-host. Under Konto för bevakning finns instruktioner hur du skapar kontot.

  Instruktionsfilm

  • Vad är tillåtet?

   • Skriva ut eller spara enstaka artiklar för eget bruk, men inte spara hela tidskriftsnummer eller använda artiklarna i kommersiellt syfte.
   • Mejla enstaka artiklar till andra behöriga användare
   • Lägga upp nyhetsbevakning på enskilda tidskrifter

   Vem får ladda ner artiklar?

   Nedladdning av tidskriftsartiklar får endast göras av personal som bedriver vård för Region Skånes räkning inklusive privata vårdföretag som arbetar på uppdrag av och är finansierade av Region Skåne. Användning av innehåll för den vård som bedrivs helt privat eller på uppdrag av annan huvudman än Region Skåne, utgör ett brott mot licensavtalen.

   I särskilda fall är innehåll endast tillgängligt för personal inom en avgränsad del av Region Skånes sjukvård, till exempel ett sjukhus. I sådana fall framgår detta och access är inte möjlig för hela Region Skåne.

   Är det möjligt att söka på förkortningar av tidskriftsnamn?

   Ja, det går bra.

   Kan jag söka på enskilda tidskrifter?

   MedSök är primärt fokuserat på artiklar, men det går att söka på artiklar inom en viss tidskrift. Om man först gör en vanlig ämnessökning kan man därefter välja att bara visa resultat i träfflistan från bestämda tidskrifter. I kolumnen till vänster om sökresultatlistan kan du under ”Publikation” välja att begränsa sökningen till en eller flera tidskrifter. 

   Ett annat alternativ är att klicka på "Sök e-tidskrifter och e-böcker" uppe till vänster. Då öppnas en orange sida på vilken du söker efter tidskrifter eller e-böcker. När du fått fram en tidskrift kan du direkt söka efter artiklar inom den tidskriften. 

   Du hittar också bibliotekens tidskrifter i BrowZine. 

   Varifrån kommer informationen i träfflistan?

   Ett fyrtiotal datakällor utgör basen för MedSöks index. Datakällorna är relevanta för medicin och vård. I vänstermenyn i MedSök kan du längst ned se vilka datakällor träffarna kommer ifrån.

   Det går att välja bort datakällor eller att bara söka i en enda. Genom att endast välja en bibliografisk databas såsom MEDLINE kan du använda den databasens söksyntax (se hjälptexterna för mer information).

   Kontakta gärna ditt sjukhusbibliotek om du vill ha mer information om vilka datakällor som används i MedSök. 

   Kan man beställa artiklar som inte finns i fulltext?

   Ja, när det inte finns fulltext-länkar på de funna träffarna så finns det istället en länk som heter ”beställning”. Välj ditt närmaste sjukhusbibliotek (Skånes sjukhus nordost, Skånes sjukhus nordväst eller Skånes universitetssjukvård). De personliga uppgifterna behöver fyllas i för att man ska få artikeln via e-post (eller i undantagsfall i pappersform).

   Är inte de personliga uppgifterna ifyllda kan inte beställningen behandlas och en ny artikelbeställning måste göras.

   Kan man söka på PMID?

   Ja, men väljer man inte att bara söka i MEDLINE så blir det en fritextsökning i alla datakällor och kan därmed generera många träffar. Men ofta träffar man rätt vid en snabbsökning på PMID. Skriv PM [mellanslag] PMID-numret. Till exempel: PM 24636764.

   Hur många tidskrifter finns i fulltext?

   Region Skåne och sjukhusbiblioteken betalar för tillgång till ungefär ett par tusen vetenskapliga tidskrifter. Vilka årgångar regionen har i fulltext skiljer sig åt mellan tidskrifterna beroende på avtalen.

   Utöver betaltidskrifterna är fler än 3.400 vetenskapliga Open Access (OA) tidskrifter inom medicin och hälsa sökbara i MedSök. Information om varje titel finns under fliken ”E-tidskrifter och e-böcker A-Ö” i MedSök.

   Hur vet man vilka årgångar av en tidskrift som är tillgänglig i fulltext?

   Om du söker upp tidskriften i ”E-tidskrifter och e-böcker A-Ö” så finns där aktuella årtal för varje tidskrift. Ibland har regionen tillgång till samma tidskrift via olika leverantörer, till exempel när Region Skåne betalar för de senaste årgångarna och de äldre årgångarna är fritt tillgängliga som Open Access (OA).

   Hur många e-böcker finns i fulltext?

   I MedSök finns nu ungefär 6.700 e-böcker. Av dessa är cirka 2.700 från EBSCO:s eBook Clinical Collection, cirka 3.600 är från NCBI Bookshelf (OA) och cirka 400 titlar från Springer och andra förlag. Sökbarheten är begränsad i MedSöks ämnessökning, men alla e-böcker finns under fliken ”E-tidskrifter och e-böcker A-Ö”, där du kan välja att bara lista e-böcker.

   Vad är "Sök e-tidskrifter & e-böcker"?

   Här kan du söka efter de e-tidskrifter och e-böcker inom medicin och hälsa som regionen har tillgång till i fulltext via MedSök. Det är både betalresurser och Open Access (OA). Följ länkarna för att se uppgifter om årtal och direktlänkar till respektive tidskrift. När du fått fram ett resultat kan du direkt söka efter artiklar inom den specifika tidskriften. 

  • Om OpenAthens-konto

   Vad får jag tillgång till med mitt OpenAthens-konto?

   Med ditt OpenAthens-konto får du tillgång till MedSök, databaser, e-tidskrifter och e-böcker. Du använder också ditt OpenAthens-konto för att logga in i BrowZine. 

   Vad är skillnaden mellan ett OpenAthens- och ett MedSök-konto?

   Ditt OpenAthens-konto använder du för att komma åt bibliotekens resurser när du är utanför Region Skånes nät. Du använder också ditt OpenAthens-konto för att logga in i BrowZine.

   Ditt MedSök-konto använder du för att till exempel skapa bevakningar, spara sökningar och ladda ner e-böcker i MedSök.

   Varför måste jag ibland logga in igen för att komma åt en artikel i fulltext, trots att jag redan loggat in en gång i MedSök?

   Olika förlag använder olika sätt för att autentisera behöriga användare. Därför kan du ibland behöva klicka på till exempel ”OpenAthens log in” för att få tillgång till en artikel i fulltext.

   Hur får jag tag på en artikel när det inte fungerar att logga in med OpenAthens?

   Kontakta ditt sjukhusbibliotek för att beställa artikeln.

   Om du har anknytning till Lunds universitet och har ett Lucat-  eller studentkonto kan du se om artikeln finns i LUBsearch. 

   Kan privata vårdgivare få OpenAthens-konto?

   Ja, om de har avtal med Region Skåne. Kontakta ditt sjukhusbibliotek, eller mejla: medsok@skane.se så skapar vi ett konto.

   Hur gör jag om jag glömt mitt användarnamn till OpenAthens?

   Ditt användarnamn står i det mejl du fick när du registrerade ditt konto. Om du inte har kvar mejlet kan du kontakta ditt sjukhusbibliotek, eller mejla: medsok@skane.se.

   Kan jag välja ett användarnamn som är lättare att komma ihåg?

   Ditt användarnamn skapas automatiskt av OpenAthens och går tyvärr inte att byta. Du kan vid registrering ange att du vill använda din e-postadress vid inloggning.

   Hur gör jag om jag glömt mitt lösenord till OpenAthens?

   Du kan själv skapa ett nytt lösenord genom att ange ditt användarnamn och din mejladress. Kontakta ditt sjukhusbibliotek om du behöver hjälp, eller mejla medsok@skane.se.

   När jag försöker logga in står det att giltighetstiden för mitt OpenAthens-konto har gått ut. Hur gör jag för att förnya mitt konto?

   Kontakta ditt sjukhusbibliotek eller mejla: medsok@skane.se så förlänger vi giltighetstiden på ditt konto.

   Varför kommer jag till LUlinker när jag klickar på en fulltextlänk i MedSök?

   Om du är inloggad med ditt Lucat-  eller studentkonto kan det ibland hända att LUlinker öppnas istället för fulltexten i MedSök. Det beror på att MedSök och LUBsearch bygger på samma system. 

   Prova att logga ut från Lucat eller ditt studentkonto, och se till att du är uppkopplad till Region Skånes nätverk. Alternativt, logga in i MedSök med ditt OpenAthens-konto.

   Mitt OpenAthens-konto fungerar inte, vart vänder jag mig för att få hjälp?

   Kontakta ditt sjukhusbibliotek eller mejla: medsok@skane.se.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.