Ansvar för mat på sjukhus

Där är många aktörer involverade för att maten på sjukhus ska tillgodose de behov som finns. Hälso- och sjukvården regleras i grundläggande bestämmelser i lagen och regionens ansvariga politiker antog februari 2011 en vision för Matlandet Skåne.
  • Verksamhetschefen eller motsvarande har det yttersta ansvaret för att det finns välfungerande rutiner och tillräckliga kunskaper för kosthantering inom en verksamhet och dess enheter.
  • Enhetschef eller motsvarande ansvarar för att personalen har den kunskap som krävs för att patienternas behov tillgodoses och ordinerad nutritionsbehandling genomförs.
  • Kostchefen eller leverantören ansvarar för att matsedelsplanering och tillagning av maten görs enligt gällande rekommendationer för näringsinnehåll, temperatur, hygien och variation.

Ansvarsfördelning

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter