Hjälpmedelsanvisningar - speciallivsmedel och pump för enteral nutrition
Avveckling av funktionsbrevlåda VO hjälpmedel
VO hjälpmedels funktionsbrevlåda hjalpmedelsguiden@skane.se stängs den 1 oktober 2024. Sedan 2022 har det funnits en gemensam kontaktväg in till VO hjälpmedel: hjalpmedel@skane.se. Välkommen att fortsatt skicka dina ärenden dit så lotsas de om till rätt instans i verksamheten.
Specifika riktlinjer
-
Ansvar och förskrivningsrätt
Kostnadsansvar
Region Skåne (inte Skånes kommuner) har ansvar för individuellt förskrivna speciallivsmedel och pumpar för enteral nutrition till patienter i alla åldrar. Kostnadsansvaret omfattar även speciallivsmedel som barn i förskola och skola behöver under skoldagen med undantag för glutenfria livsmedel.
Verksamhetschefens ansvar
- Verksamhetschef utser förskrivare och ansvarar för att de yrkeskategorier som utses har förskrivningsrätt för aktuellt hjälpmedel.
- Verksamhetschef har ansvar för att utsedda förskrivare har kunskap om förskrivningsprocessen och ska rekommendera nya förskrivare att genomgå Socialstyrelsens webbaserade förskrivarutbildning – förskrivning av hjälpmedel eller förskrivning av förbrukningsartiklar, innan första förskrivning görs.
Förskrivarutbildning hjälpmedel
-
Patienter som inte är folkbokförda i Skåne och skyddad identitet
-
Asylsökande och papperslösa
Asylsökande och papperslösa har rätt till subventionerad förskrivning av speciallivsmedel. Behov av speciallivsmedel bedöms utifrån samma aspekter som för bosatta i Sverige.
Så förskriver du i Sesam LMN till en asylsökande eller papperslös patient
-
Patient utan stadigvarande adress
Förskrivning av speciallivsmedel ska expedieras på apotek om patienten saknar stadigvarande adress. Produkterna förskrivs på livsmedelsanvisning (blankett eller elektroniskt) för patient upp till 16 års ålder.
Använd Formulär för förskrivning apotek från 16 år för patient från 16 års ålder.
Formulär för förskrivning apotek från 16 år (pdf)
Formuläret ska innehålla följande information:
- förskrivarens namn och telefon
- patientens födelsedata och namn
- produktnamn, eventuell smak, förpackningsstorlek, antal förpackningar per uttag
- antal uttag, beslutets giltighetstid
- patientens egenavgift som patienten betalar direkt på apoteket
Landstingssubventionerad förskrivning
Information till apotek gällande landstingssubventionerad förskrivning
-
Patient med skyddad identitet
Förskrivning av speciallivsmedel ska expedieras på apotek för patienter med skyddad identitet.
För patient upp till 16 år
Produkterna förskrivs på Livsmedelsanvisning (pappersblankett). Elektronisk förskrivning kan göras i PMO. Observera att läkare måste signera, oavsett om förskrivningen görs på Livsmedelsanvisning eller elektroniskt.För patient 16 år och äldre
Formulär för förskrivning apotek från 16 år (pdf)Formuläret ska innehålla följande information:
- förskrivarens namn och telefon
- patientens födelsedata och namn
- produktnamn, eventuell smak, förpackningsstorlek, antal förpackningar per uttag
- antal uttag, beslutets giltighetstid
- patientens egenavgift som patienten betalar direkt på apoteket
Landstingssubventionerad förskrivning
Information till apotek gällande landstingssubventionerad förskrivning
-
Utomlänspatient
Patient som är bosatt eller folkbokförd i annat landsting än i Region Skåne ska få speciallivsmedel förskrivna utifrån Region Skånes tillämpningsanvisningar och subventioneringsregler. Detta gäller så länge vårdansvaret för sjukdom eller tillstånd som orsakar behovet av speciallivsmedel finns i Region Skåne.
Detta gäller oavsett om patienten vistas i Skåne eller återvänder till hemlandstinget. Förskrivning görs i beställningsportalen Sesam LMN och patienten kan sedan hämta sina speciallivsmedel på närmsta utlämningsställe.
Patient som återvänder till hemlandstinget efter öppen eller sluten vård i Region Skåne och där vårdansvaret överförs till hemlandstinget ska få speciallivsmedel förskrivna av vårdgivare i hemlandstinget enligt hemlandstingets tillämpningsanvisningar och subventioneringsregler.
Skriftlig information (anamnes, kostbehandling och ordination av speciallivsmedel) överrapporteras till vårdgivare/förskrivare i hemlandstinget.
- Patient som bor utomlands
-
Asylsökande och papperslösa
-
Samverkansregler
Region Skåne har beslutat att ”Överenskommelsen om samverkansregler för offentligt finansierad hälso- och sjukvård, läkemedelsindustrin, medicintekniska industrin och laboratorietekniska industrin” ska gälla även för samverkan med nutritionsindustrin.
-
Förskrivande enhet (kund) – riktlinje
I syfte att följa upp förskrivningsmönster på ett enhetligt och ändamålsenligt sätt ska val av förskrivande enhet (kund) göras på detta sätt.
- Om besöket sker i specialistvården är förskrivande enhet (kund) den specialitet som vid förskrivningstillfället har medicinskt ansvar för den sjukdom/åkomma som orsakat behovet av speciallivsmedel, exempelvis kirurgi, onkologi, neurologi, endokrinologi, psykiatri och så vidare.
- Om besöket sker i primärvården är förskrivande enhet (kund) den vårdcentral där patienten är listad.
- Om det inom samma enhet görs förskrivningar både till patienter från 16 år respektive upp till 16 års ålder ska det finnas två valbara förskrivande enheter. En av dessa är uppmärkt med "under 16 år". Förskrivaren ansvarar för att rätt enhet väljs.
Behörighet beställs för de Förskrivande enheter (kund) som förväntas ingå i förskrivarens uppdrag.
Information om beställ behörighet - Sesam LMN
Vid vakanser, semester eller andra undantagsfall där nutritionsbehandlingen sker inom specialitet/verksamhet som förskrivaren inte har behörighet till används enhet förskrivaren har behörighet till.
15 - Hjälpmedel i hushållet
-
15 09 - Hjälpmedel för att äta och dricka
15 09 30 - Tillförselsystem för enteral näringstillförsel
Förskrivningsrätt
Sjuksköterska anställd i Region Skåne eller hos vårdgivare med vårdavtal med Region Skåne samt sjuksköterska anställd i kommunen eller hos vårdgivare med vårdavtal med någon av Skånes kommuner. Läkare och dietist kan ges förskrivningsrätt efter överenskommelse med verksamhetschef.
- Verksamhetschef ansvarar för att förskrivaren har tillräcklig klinisk erfarenhet av enteral nutrition för att kunna bedöma behov av och förskriva nutritionspump.
- Läkarordination gällande behandling med enteral nutrition ska finnas.
Hjälpmedel
Avser hjälpmedel vid behov av reglerad hastighet vid enteral tillförsel av vätska och/eller näring.
Sortiment
Produktkatalog - pump för enteral nutrition
Om patientens behov inte kan tillgodoses inom aktuellt sortiment, kan förskrivning utanför sortiment bli aktuell. Beslutet motiveras och dokumenteras i journal.
Anvisning för förskrivning
- Kan förskrivas patient med medicinskt behov av reglerad hastighet vid enteral tillförsel av vätska och/eller näring.
- Kan förskrivas patient när sprutmatning eller gravitationsmatning inte fungerar tillfredsställande.
- Utgångspunkt är att en (1) pump förskrivs. Dubbelförskrivning kan vara aktuellt för patient som, av medicinska skäl, behöver mer än en pump.
- Förskrivaren ansvarar för att förbrukningsmaterial och eventuell övrig utrustning som behövs till pumpen beställs.
- I samband med utlämnandet informerar och instruerar legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal patient och närstående i handhavandet.
Patientens ansvar
- Patientinformation om hjälpmedel och ansvar. Förskrivaren lämnar ut informationsbladet till patient i samband med utlämnandet av pumpen.
-
Övergripande information om patientens och närståendes ansvar
Friare val
Inte aktuellt
Avgift, bidrag och rekvisition
Ingen avgift, bidrag eller rekvisition är aktuell.
Uppföljning
Ansvaret för pumpen följer vårdansvaret/medicinska ansvaret för patientens nutritionsbehandling oavsett vem som förskrivit pumpen. Vid problematik med icke-fungerande pump ansvarar den enhet som har vårdansvaret/medicinska ansvaret för patientens nutritionsbehandling för att ny pump förskrivs.
Kommuner i Skåne har möjlighet att ha ett lager av minst en reservpump. Har patienten kommunal hemsjukvård kan reservpump nyttjas när befintlig pump ej fungerar. Reservpump förskrivs då av sjuksköterska i kommunen.
-
15 90 - Livsmedel för speciella medicinska näringsändamål
-
Generella riktlinjer för samtliga ISO-koder
Avsnitt, genvägar
- Definition av produkter
- Sortiment
- Förskrivningsrätt upp till 16 år
- Förskrivningsrätt från 16 år
- Subventionerad förskrivning upp till 16 år
- Subventionerad förskrivning från 16 år
- Mängd per uttag upp till 16 år
- Mängd per uttag från 16 år
- Avgift, bidrag och rekvisition
- Dokumentation
- Uppföljning
Produktgrupp
Produktgruppen omfattar livsmedel och näringsprodukter med särskild sammansättning eller egenskap som kan användas som enda eller kompletterande näringskälla för patienter med begränsad, försämrad eller störd förmåga att inta, ta upp, metabolisera eller utsöndra vanliga livsmedel, näringsämnen eller metaboliter.
I produktgruppen ingår dessutom produkter med specifikt innehåll eller sjukdomsinriktat användningsområde. Speciallivsmedel kan även användas för patienter där näringsbehovet inte täcks trots anpassning av kost eller måltidssituation.
Kosttillägg, sondnäringar, förtjockningsmedel, produkter för medfödda metabola rubbningar och komjölksproteinfria modersmjölksersättningar är exempel på speciallivsmedel.Sortiment
Hjälpmedelssortiment - speciallivsmedel
Om patientens behov inte kan tillgodoses inom aktuellt sortiment, kan förskrivning utanför sortiment bli aktuell. Beslutet motiveras och dokumenteras i journal.
- Blankett för ansökan om att förskriva utanför sortiment (pdf)
- Definition av sortiment (hjalpmedelsguiden.skane.se)
Förskrivningsrätt
För patient upp till 16 år
- Läkare med specialistkompetens reglerad i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1997:13) om förskrivning av vissa livsmedel (lakemedelsverket.se), om förskrivning av vissa livsmedel.
- Dietist inom primärvård kan ges behörighet att, till patient där behandlingsansvaret finns hos specialist inom allmänmedicin med tjänst inom barnhälsovård, beställa speciallivsmedel i Sesam LMN utifrån diagnos och ordination.
- Dietist inom specialiserad barnsjukvård inklusive psykiatri och habilitering kan ges behörighet att, till patient där behandlingsansvaret finns inom respektive verksamhet, beställa speciallivsmedel i Sesam LMN utifrån diagnos och ordination.
- Verksamhetschef har ansvar för att ge behörighet, ansvarar för att dietist har tillräcklig kompetens och för att anmäla detta till Hjälpmedel Skåne. Behörighet att beställa speciallivsmedel till personer upp till 16 år (pdf) kan användas för att dokumentera att dietist getts denna behörighet.
- Verksamhetschef kan ge sekreterare behörighet att verkställa ordinerad förskrivning i beställningssystemet SesamLMN.
För patient från 16 år
- Dietist har i enlighet med politiskt beslut i Region Skåne förskrivningsrätt.
- Verksamhetschef kan ge sekreterare behörighet att verkställa ordinerad förskrivning i beställningssystemet SesamLMN.
Subventionerad förskrivning
För patient upp till 16 år
Subventionerad förskrivning till barn upp till 16 år regleras i lagar och föreskrifter:
- Enligt Förordning (2002:687) om läkemedelsförmånen med mera har personer med vissa fastställda sjukdomar (Crohns sjukdom, ulcerös colit, kort tunntarm, glutenintolerans, kronisk njurinsufficiens, fenylketonuri, galaktosemi, komjölksproteinintolerans, sojaproteinintolerans, laktosintolerans) rätt till reducering av kostnader för speciallivsmedel.
- Förskrivning på primärvårdsnivå följer det nationella regelverket.
För god och säker nutritionsvård kan speciallivsmedel behövas vid ytterligare tillstånd:
- I Region Skåne har det nationella regelverket därför kompletterats och speciallivsmedel kan förskrivas med subvention inom specialiserad barnsjukvård samt inom psykiatri och habilitering när det finns ett medicinskt behov, oavsett diagnos.
- Förskrivning av speciallivsmedel ska inte ersätta kostråd.
- Ekonomiska, praktiska, etiska eller humanitära orsaker motiverar inte subventionerad förskrivning.
Riktlinjer gällande mängd glutenfria produkter per uttag (pdf)
För patient från 16 år
För patienter från 16 år är det upp till varje region att fastställa om och i vilken omfattning speciallivsmedel subventioneras. Speciallivsmedel kan i enlighet med politiskt beslut i Region Skåne förskrivas med subvention till patienter från 16 års ålder.
Individuell bedömning av kostintag, ätproblem samt energi- och näringsbehov ligger tillsammans med medicinsk information till grund för vilken kostbehandling som ska ges.- När sjukdom eller behandling förutsätter användning av speciallivsmedel eller om patienten trots kostråd eller andra insatser inte kan, eller förväntas kunna täcka energi- och näringsbehovet kan speciallivsmedel förskrivas.
- Förskrivning av speciallivsmedel ska inte ersätta kostråd.
- Ekonomiska, praktiska, etiska eller humanitära orsaker motiverar inte subventionerad förskrivning. Måltidsstöd, matdistribution eller andra stödjande insatser ska vid behov rekommenderas och initieras.
- Personer med diagnosticerad celiaki, dermatitis herpetiformis och allergi mot vete eller samtliga sädesslag har från 16-årsdagen till och med dagen före 20-årsdagen rätt till subventionerade speciallivsmedel till för diagnosen anpassade produkter i åldersanpassade mängder.
Riktlinjer gällande mängd glutenfria produkter per uttag (pdf)
- Personer med fenylketonuri (PKU) och andra medfödda metabola ämnesomsättningsrubbningar har från 16-årsdagen rätt till subventionerade speciallivsmedel till för diagnosen anpassade produkter.
- Produkter med specifikt innehåll eller sjukdomsinriktat användningsområde kan förskrivas med subvention under förutsättning att riktlinjer i Skånelistan speciallivsmedel följs. För subventionerad förskrivning av vitamin- och mineraltillskott, se tillämpningsanvisning.
Subvention av vitamin- och mineraltillskott i Region Skåne
Följande kriterier måste uppfyllas vid förskrivning med landstingssubvention:
- Patienten bor i ordinärt boende, med eller utan insatser från mobila team
- Överenskommelsen ”Kommunens respektive Region Skånes kostnadsansvar avseende förbruknings- och sjukvårdsartiklar” följs
Mängd per uttag
För patient upp till 16 år
- Ett uttag kan täcka behovet av speciallivsmedel för maximalt 90 dagars beräknade behov. När behandling med speciallivsmedel påbörjas, när behandlingstiden förväntas bli kortare än 90 dagar eller när sjukdom eller behandling gör behandlingstiden svårvärderad ska mängd per uttag anpassas utifrån medicinsk bedömning och aktuell situation.
- Vid långvarigt/kroniskt behov av speciallivsmedel, stabil sjukdomsbild, välinställd nutritionsbehandling och god tolerans ska förskriven mängd per uttag räcka för 90 dagars beräknade behov. Patient/anhörig kan i samråd med förskrivare komma överens om mindre mängd per uttag.
- Till patienter med celiaki, dermatitis herpetiformis och allergi mot vete eller samtliga sädesslag ansvarar förskrivaren för att anpassa antalet uttag fram till patientens 20-årsdag.
Riktlinjer gällande mängd glutenfria produkter per uttag (pdf)
För patient från och med 16 år
- Ett uttag ska täcka behovet för en månad. När behandlingen inleds kan mängd för kortare tid än en månad skrivas ut. Patient som önskar leverans för mer än en månads behov åt gången kan antingen säga till om detta vid kontakt med kundtjänst eller i samband med uttag via 1177.
- Vid långvarigt/kroniskt behov, stabil sjukdomsbild, välinställd nutritionsbehandling och god tolerans kan förskrivningen gälla för maximalt 12 uttag, det vill säga 1 års behov.
Riktlinjer gällande mängd glutenfria produkter per uttag (pdf)
Avgift, bidrag och rekvisition
Egenavgiften per uttag styrs av ålder, om personen är asylsökande och från 16 års ålder av hur mycket och vilken typ av produkter som förskrivs. Egenavgiften ingår inte i högkostnadsskyddet för läkemedel. Samtliga egenavgifter beräknas per automatik i Sesam LMN när förskrivning görs.
- Patient upp till 16 år, även papperslös patient upp till 16 år:
120 kronor per uttag för beräknat behov av högst 90 dagars förbrukning.
Regleras i Lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m, § 20 - Asylsökande patient upp till 16 år:
50 kronor per uttag för beräknat behov av högst 90 dagars förbrukning.
Regleras av Migrationsverket - Patient från 16 år, även asylsökande och papperslös från 16 år betalar som högst 2 060 kronor per månadsförbrukning, för detaljer kring patientavgifter se tillämpningsanvisningar för speciallivsmedel.
Dokumentation
I enlighet med riktlinjer för dokumentation i Region Skåne ska förskrivaren utöver att hänvisa till Sesam LMN sammanfatta förskrivningen (typ av produkter, mängd per uttag samt antal uttag) i journalen. Riktlinjer fastställda av Förvaltningsgrupp dokumentation ska följas.
Uppföljning
Följsamhet till ordination, resultat av behandling, bedömning av medicinska och nutritionella förutsättningar samt eventuellt kommunalt bistånd ska följas upp regelbundet. Uppföljningen ska individanpassas och dokumenteras. Vid stabil status ska uppföljning ske minst årligen.
- 15 90 91 - Berikning
- 15 90 92 - Kosttillägg
-
15 90 93 - Sondnäring
Generella riktlinjer - livsmedel för speciella medicinska näringsändamål
Enteral nutrition vid utlandsvistelse
Patienter som har enteral nutrition i flytande form och som planerar utlandsvistelse under minst 2 veckor kan, under förutsättning att det inte finns några medicinska hinder, ges möjlighet att få näringspreparat i pulverform förskrivet.
Tillämpningsanvisning för "enteral nutrition i pulverform vid utlandsvistelse" (pdf)
- 15 90 94 - Förtjockningsmedel
- 15 90 95 - Glutenfria produkter
- 15 90 96 - Modersmjölksersättning för medicinska ändamål
- 15 90 97 - Proteinersättning vid medfödda metabola ämnesomsättningsdefekter
- 15 90 98 - Lågproteinprodukter
-
15 90 99 - Specialprodukter
Generella riktlinjer – livsmedel för speciella medicinska näringsändamål
I specialprodukter ingår:
- vätskeersättning
- fibertillskott
- grenade aminosyror
- vitamin- och mineraltillskott
- antisekretorisk faktor
- laktasenzympreparat
Tillämpningsanvisning subventionerad förskrivning av vitamin- och mineraltillskott:
Subvention av vitamin- och mineraltillskott i Region Skåne (pdf)
Tillämpningsanvisning DEKAs Plus till patienter med cystisk fibros:
Riktlinje DEKAs Plus till patienter med cystisk fibros (pdf)
-
Generella riktlinjer för samtliga ISO-koder
Dokument och blanketter
-
Patientinformation om hjälpmedel och ansvar
Information till patient
Patientens ansvar - för specifika hjälpmedel
-
Tillämpningar
Tillämpningsanvisningar