Helikopterflygplatser

Region Skåne har två helikopterflygplatser, en belägen på sjukhusområdet i Lund och en belägen på sjukhusområdet i Kristianstad. Helikopterflygplatserna är avsedda för ambulans- och räddningshelikoptrar.

Heliport dataplates

Här hittar du som helikopterpilot information om flygplatserna på sjukhusområdena i Lund och Kristianstad.

ESEM LUND (pdf)  
ESHI KRISTIANSTAD (pdf)

Högre föremål, obemannade luftfartyg (drönare) och störande aktiviteter

Aktiviteter i flygplatsens närområde kan inverka negativt för helikoptrar och utgöra en
flygsäkerhetsrisk.  På nedanstående länkar hittar du som är i behov av att uppföra ett högre föremål t.ex. en mobilkran eller du som vill flyga drönare i närheten av helikopterflygplatserna information.

Hantering av hinder, högre föremål, obemannade luftfartyg och störande aktiviteter som kan inverka negativt vid flygrörelse. (Länk till dokument)
Transportstyrelsens information om drönare. (Länk till extern webplats)  

Ansökan för godkännande/samråd

Observera att helikopterflygplatsen endast hanterar ärendet utifrån flygplatsens perspektiv. Ansökaren ansvarar själv för att undersöka och förhålla sig till eventuella andra gällande krav.  

Vid behov av godkännande/samråd ska flygplatsens ansvarige kontaktas senast en vecka i förväg. Använd uppgifterna i fältet "Kontakt" på denna webbsida. För att flygplatsen ska kunna behandla ansökan krävs uppgifter från den sökande. Dessa finns under punkt 8 i dokumentet som länkas till ovan. Godkännandet/samrådet kan innehålla villkor och en handlingsplan kan komma att behöva upprättas mellan flygplatsen och kranförare/drönarpilot.  

 

 

 

 

 

 

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter