Kost efter transplantation

Transplantationskost serveras till nytransplanterade patienter eller patienter som behandlas för en rejektion. Efter en transplantation förekommer en ökad infektionskänslighet relaterat till den immundämpande behandling som ges för att minimera risken för bortstötning av det nya organet.

Det är extra viktigt med en god livsmedels- och handhygien samt att undvika vissa livsmedel som kan innehålla toxoplasma och listeria som kan orsaka magsjuka.

Denna kost är avsedd för hjärt-, lung-, njur- eller levertransplanterade patienter. Stamcellstransplanterade patienter har en ökad infektionskänslighet och det är viktigt med god livsmedels- och handhygien men man behöver inte servera transplantationskost till denna patientgrupp.

Rekommendationer

  • De första två-tre månaderna efter transplantationen föreligger ett ökat behov av energi och protein. Aptiten kan vara rejält nedsatt den första tiden efter operationen. Till dessa patienter beställs transplantationskost.   

  • Efter en transplantation krävs lång, ibland livslång, behandling med immundämpande läkemedel och patienterna har därmed en ökad infektionskänslighet. Det gäller även livsmedelsbetingade infektioner och därför är handhygien och hanteringen av livsmedel viktig. I vissa livsmedel finns en hög bakteriehalt och/eller mögelhalt och mat kan bli kontaminerad om den inte hanteras rätt. 

    Behandlingen, som i början kan innehålla relativt höga doser kortisonpreparat, påverkar ämnesomsättningen och aptiten. Att aptiten ökar kan till en början vara positivt, eftersom många patienter haft nedsatt aptit på grund av sjukdom eller av väntan på transplantationen. På sikt är det dock viktigt att bromsa kraftig viktuppgång. De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) gäller i hög grad även för transplanterade.

    • Tvätta alltid händerna före all mathantering.
    • Värm maten till minst 72°C. Mikrovågsugnen värmer ofta ojämnt. Låt maten stå någon minut så att värmen fördelas.
    • Bakterier trivs och växer till i rumstemperatur. Låt inte mat stå framme i onödan. Använd termometer och kolla temperaturen i kylen.
    • Observera att grapefrukt, pomelo och juice av grapefrukt skall undvikas eftersom grapefrukt och dess släktingar innehåller ämnen som påverkar upptaget av de immundämpande läkemedlen.
  • Livsmedelsval för nytransplanterade patienter under vårdtiden och vid rejektionsbehandling.

    Grönsaker

    • Tillåtna livsmedel
      Gurka, tomat, paprika (skär bort stjälkfästet), morot, vitkål (som skalats och förvällts/med vinäger), frysta grönsaker (kokta eller tinade), tillagade grönsaker, helkonserver och inlagda grönsaker.
    • Undvik
      Övriga grönsaker som inte är tillagade.

    Frukt och bär

    • Tillåtna livsmedel
      Alla skalade frukter. Djupfrysta bär upphettade till 72°. Sylt och marmelad med konserveringsmedel. Färdiga krämer och soppor i tetrapak. Tillagade pulversoppor och krämer.
    • Undvik
      Grapefrukt och grapefruktjuice. Frukt som inte går att skala eller kan vara svår att rengöra, till exempel bär och vindruvor. 

    Mejerivaror

    • Tillåtna livsmedel
      Mjölk, fil, yoghurt, gräddfil, créme fraiche, hårdost, färskost, smör, margarin, färdig majonnäs och liknande produkter med pastöriserad äggula, portionsförpackad glass, kokt ägg och tillagade rätter med ägg och pastöriserat äggpulver.
    • Undvik
      Opastöriserade mjölkprodukter, vit- och grönmögelost, kittost, mjukglass, kulglass, hemlagad majonnäs, efterrätt med rå äggula, råa eller icke tillagad rätter eller drycker där råa ägg ingår. 

    Fisk och skaldjur

    • Tillåtna livsmedel
      All tillagad fisk och skaldjur, frysta räkor, konserverade skaldjur, inlagd sill, helkonserver, till exempel makrill i tomatsås. 
    • Undvik
      Rå fisk, gravad och rökt fisk, skaldjur med skal (på grund av risken med skärskador som kan ge upphov till infektion). 

    Kött och charkuterivaror

    • Tillåtna livsmedel
      Kokt och väl genomstekt kött, varmrökt kött och korv, leverpastej
    • Undvik
      Rått kött som till exempel råbiff, ej genomstekt kött som till exempel rostbiff, kallrökta och lufttorkade charkuterier

    Övrigt

    • Undvik 
      Plockgodis

    Näringskraven är densamma som för ordinarie sjukhusmåltid med hänsyn till ovanstående livsmedelsval, om inte annat anges.

  • Patienten ska informeras om risklivsmedel och betydelsen av god livsmedelshygien i hemmet. Grapefrukt, pomelo och grapefruktjuice ska undvikas eftersom de kan påverka upptaget av immundämpande läkemedlen. 

    Alla transplanterade patienter bör få individuella kostråd av dietist.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.