Måltider på sjukhus

Mat till sjuka bör individanpassas så långt det är möjligt. Ett större utbud av maträtter ökar möjligheten att patienten hittar mat som hen känner igen och kan tänkas äta.

Maten har stor betydelse för välbefinnandet och är en viktig del i patientens vård och rehabilitering, både ur ett omvårdnads- och medicinskt perspektiv.

För att tillgodose olika patienters önskemål finns därför flera alternativ att välja på, där flera är anpassade efter olika behov så som veganska, vegetariska, konsistens- eller magtarmanpassade alternativ.

Av veckomenyns 5 maträtter så är minst 2 vegetariska, minst 1 klimatsmart, minst 1 anpassad enligt NNR (nordiska näringsrekommendationer), minst en fläskfri och det erbjuds minst 2 olika sorters kolhydrater för maträttsalternativen.

Alla menyer och recept är näringsberäknade.

Sjukhusmåltider

  • Sjukhusmåltiden innehåller:

    • Minst 400 kcal och minst 20 gram protein, undantag i soppor, vegankost och konsistensanpassad kost som innehåller minst 18 gram protein.
    • Mellanmål minst 150 kcal.
    • Dessert minst 150 kcal.

    Desserten som är märkt K i menyn innehåller max 15 gram kolhydrater och är lämplig för till exempel diabatespatienter.

    Desserten som är märkt P i menyn innehåller minst 3 gram protein per portion och passar för patienten i behov av extra protein.

  • Vid sjukdom är aptiten ofta nedsatt och näringsbehovet kan vara ökat. För att förebygga undernäring komponeras måltiden för det individuella behovet. Sjuka människor har ofta andra näringsbehov än friska på grund av en eller flera av följande faktorer:

    • Försämrad nedbrytning och/eller upptagningsförmåga.
    • Ökade förluster via tarm, njurar och hud.
    • Minskad syntes av vävnadsbeståndsdelar (anabolism).
    • Ökad nedbrytning av cell- och vävnadsbeståndsdelar (katabolism).

    Mellanmål stor betydelse

    Mellanmålen har stor betydelse för att det total intaget av energi- och näringsämnen ska täckas. Andelen energi från mellanmålen behöver individanpassas och kan behöva uppgå till 30–40 % av det totala energibehovet.

    Måltidsförslag – kost för sjuka

    Frukost

    • Gröt och mjölk eller filmjölk och müsli eller välling.
    • Smörgåsar med smör och ost-/kött-/veganpålägg.
    • Ägg några gånger i veckan.
    • Juice.
    • Kaffe, te eller chokladdryck.

    Mellanmål 1         

    • Frukt.
    • Skorpa eller kex.
    • Dryck.
    • Kosttillägg (vid behov).

    Lunch

    • Varmrätt.
    • Råkost om patienten önskar.
    • Dessert.
    • Mjölk, lättöl, mineralvatten eller måltidsdryck.

    Mellanmål 2

    • Mjuk kaka, småkaka, smoothie eller smörgås med smör och ost-/kött-/veganpålägg.
    • Frukt.
    • Kosttillägg vid behov.
    • Kaffe, te eller annan varm eller kall dryck.

    Middag

    • Varmrätt.
    • Råkost om patienten önskar.
    • Mjölk, lättöl, mineralvatten eller måltidsdryck.

    Kvällsmål

    • Mjuk kaka, småkaka, smoothie eller smörgåsar med smör och ost-/kött-/veganpålägg.
    • Kaffe, te eller annan varm eller kall dryck.
  • För patienter som är undernärda eller i riskzon för att utveckla undernäring i kombination med dålig aptit och/eller för patienter med ett högre energi- och proteinbehov. Sjukhusmåltiden förutsätter individuell bedömning av patientens näringstillstånd och näringsbehov och anpassas därefter.

    Mellanmål extra viktigt

    Mellanmålen är extra viktigt vid ökat energi- och proteinbehov för att kunna täcka det totala intaget av energi- och näringsämnen. Andelen energi från mellanmålen behöver individanpassas och kan behöva uppgå till 30–40 % av det totala energibehovet.

    Anpassa måltiden med proteinrik dessert

    På de sjukhus där alternativa tillbehör kan beställas kan måltiden komponeras med den proteinrika desserten.

    Måltidsförslag – energi- och proteintät kost  

    Frukost                                  

    • 1 dl gröt med sylt.
    • 1 dl standardmjölk.
    • 1 liten smörgås med extra smör och ost-/kött-/veganpålägg.
    • 1 dl juice.
    • Kaffe eller te med socker och grädde.

    eller

    • 1 ägg.
    • 1 dl standardmjölk.
    • 1 liten smörgås med extra smör och ost-/kött-/veganpålägg.
    • 1 dl juice.
    • Kaffe eller te med socker och grädde.

    eller

    • 1,5 dl fil eller yoghurt med sylt eller 1,5 dl välling.
    • 1 liten smörgås med extra smör och ost-/kött-/veganpålägg.
    • 1 dl juice.

    Mellanmål

    Energi- och proteintät dryck, till exempel smoothie, nyponsoppa, standardmjölk, chokladmjölk, välling eller 1 dl icke-klart kosttillägg (minst 150 kalorier per dl).

    Lunch

    • Varmrätt.
    • Dessert, gärna den proteinrika.
    • 1 dl standardmjölk.

    Mellanmål

    • Energi- och proteintät dryck, till exempel nyponsoppa, standardmjölk, chokladmjölk eller 1 dl icke-klart kosttillägg (minst 150 kalorier per dl).
    • Mjuk kaka med kvarg eller grädde, smoothie, proteinrik kaka, proteinrik glass eller kex med ost-/veganpålägg.
    • Kaffe eller te med socker och grädde.

    Middag

    • Varmrätt.
    • Dessert, gärna den proteinrika.
    • 1 dl standardmjölk.

    Kvällsmål

    • 1 smörgås med extra smör och ost-/kött-/veganpålägg.
    • Kaffe eller te med socker och grädde.

    Nattmål/förfrukost

    2 dl smoothie, nyponsoppa, standardmjölk, chokladmjölk eller välling.

  • För till exempel inneliggande personer med diabetes, metabola syndromet, psykiatripatienter, vissa hjärt- och kärlsjuka patienter och nyförlösta mammor passar de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR).

    Observera att personer med diabetes kan ha andra behov och andra sjukdomar som medför försämrad aptit och näringstillstånd. Då kan måltiden komponeras med passande tillbehör, eller så kan gastropareskost eller proteinreducerad kost vara aktuella.

    Anpassa måltiden med dessert vid god aptit

    Vid god aptit kan måltiden komponeras med färsk frukt eller dessert med max 15 gram kolhydrater.

    Måltidsförslag för patienter med god aptit

    Frukost

    • 2 dl vattenkokt gröt och 1 dl mjölk eller 2 dl filmjölk och 1 dl müsli eller 1 smörgås med ost-, kött- eller veganpålägg.
    • Ägg några gånger i veckan.
    • Grönsak.

    Mellanmål 1

    1 smörgås med ost-, kött- eller veganpålägg och/eller frukt.

    Lunch

    • Varmrätt.
    • Varma grönsaker.
    • Råkost.
    • Dessert.
    • Dryck: vatten, lättöl, mineralvatten, lightsaft eller måltidsdryck.

    Mellanmål 2

    • 1 smörgås med ost-, kött- eller veganpålägg eller 2 knäckebröd.

    eller

    • Mjuk kaka och/eller Frukt.

    Middag

    • Varmrätt.
    • Varma grönsaker.
    • Råkost.
    • Dryck: lättmjölk, lättöl, mineralvatten, lightsaft eller måltidsdryck.

    Kvällsmål

    • 2 smörgåsar med ost-, kött- eller veganpålägg.
    • Grönsak.

    Om nordiska näringsrekommendationerna

    Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) avser rekommendationer till den allmänna befolkningen. Målsättningen med NNR är att långsiktigt bidra till god hälsa, stabil vikt och minska risken för kostrelaterade sjukdomar. NNR passar de patienter som har god aptit trots sjukdomstillstånd och som är normalt fysiskt aktiva.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.

  • När du skickar in formuläret kommer vi endast att använda dina personuppgifter för det som formuläret är till för. Tänk på att informationen som du skickar in kan bli en allmän handling, vilket betyder att alla kan begära ut och läsa det.

    Skicka därför inte in känsliga uppgifter om dig själv eller någon annan. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom, en diagnos eller vilka mediciner du tar.

    Så behandlar vi dina personuppgifter (nytt fönster)