Kosttillägg

Kosttillägg används som komplement när man behöver mer näring och energi än vad den vanliga maten ger.
  • Till patienter som får kost med förändrad konsistens som komplement till måltiderna
  • Till patienter med dålig aptit eller svårigheter att orka äta tillräckligt stora portioner
  • Vid långvarig sjukdom, malnutrition och malabsorption
  • Vid sjukdomstillstånd som medför ökat behov, till exempel brännskada, cancer, KOL, infektionssjukdom, neurologisk sjukdom och efter stora kirurgiska ingrepp

Med kosttillägg avses här energi- och proteinrika drycker från nutritionsföretag. Kosttilläggen ges enligt måltidsordning för respektive kost eller dosering enligt ordination av dietist. De ska vanligen ges som mellanmål för att inte konkurrera med maten, men undantag kan finnas. De drickfärdiga kosttilläggen är vanligast förekommande. De finns i många olika smaker och delas in i icke-klara och klara kosttillägg.

Skånelistan Speciallivsmedel är en riktlinje och fungerar som stöd till förskrivare men kan också användas som ett kunskapsunderlag. Skånelistan ska följas om det inte föreligger några toleransproblem eller näringsmässiga skäl för andra produkter.

Rekommendationer

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter