Dans för Hälsa

Dans för Hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga. Dans för Hälsa riktar sig till tjejer som går på högstadiet eller gymnasiet med återkommande oro, nedstämdhet, trötthet, sömnbesvär, ont i huvudet, mage, nacke och rygg.

Dans för Hälsa är en forskningsutvärderad metod från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro Universitet (dansprojektet). Forskningen visar att regelbunden, kravlös dans gav hälsoeffekter för tonårsflickor med stressrelaterade kroppsliga och emotionella symtom. 

Dans för Hälsas webbplats (dansforhalsa.se)

Dans för Hälsa hålls 2 gånger/ vecka vår- och hösttermin och man dansar tillsammans med andra i cirka 75 min per tillfälle. Samma grupp dansar tillsammans hela terminen. Inga förkunskaper behövs. Det kommer inte vara några dansuppvisningar, utan man dansar helt och hållet för sin egen skull, kravlöst.

Möter du tjejer som hör till målgruppen och är intresserade av att dansa är du som skolsköterska eller kurator den som skickar in anmälan till oss och som fungerar som vår kontaktperson.

Vill du veta mer kontakta oss gärna.

I Skåne drivs metoden som ett samarbete mellan Regional utveckling, Enheten för kunskapsstyrning och samt kommunerna.

Informationsblad blad Dans för Hälsa (pdf)

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.