Vegetariska koster

Kosterna är avsedd för patienter som av etiska, religiösa, hälsomässiga eller smakmässiga anledningar vill äta vegetariskt.

Lakto-ovo-vegetarisk kost innehåller ägg och mjölkprodukter men utesluter kött, fisk, skaldjur och kyckling.

Vegankosten är avsedd för personer som inte äter livsmedel från djurriket, som kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter, gelatin eller honung.

I båda kosterna kan färdiga produkter som till exempel tofu, vegofärs och Quorn (ej vegan, innehåller ägg) användas för att öka variationen i måltiderna.

Rekommendationer

  • Kosten är avsedd för lakto-ovo-vegetarianer och för andra patienter som av etiska, religiösa, hälsomässiga eller smakmässiga anledningar vill äta denna kost.

    Protein

    Lakto-ovo-vegetarisk kost innehåller både ägg och mjölkprodukter som bidrar till att säkerställa näringsbehovet, framförallt proteinbehovet. Andra goda  proteinkällor är baljväxter som ärtor, bönor och linser, samt tofu- och quornprodukter som också används till huvudmålen.

    Järn och vitamin C

    Järn från vegetabilier absorberas sämre än järn från animalier. Vitamin C har en stimulerande effekt på upptaget av järn från vegetabilier och därför ska vitamin C-rika livsmedel serveras till huvudmålen.

    Exempel på vitamin C-rika livsmedel är:

    • citrusfrukter
    • kiwi
    • svarta vinbär
    • paprika
    • broccoli
    • vitkål
    • apelsinjuice.

    Förslag på måltidsordning för lakto-ovo-vegetarisk kost, LOV

    Frukost

    • Gröt eller müsli med färsk frukt och bär.
    • Mjölk, fil eller yoghurt.
    • Smörgåsar och/eller skorpor med margarin, ost eller annat vegetariskt pålägg som vegetarisk pastej eller hummus.
    • Apelsinjuice.
    • Ägg några gånger i veckan.
    • Te eller kaffe.

    Mellanmål

    • Bröd eller skorpor med margarin, ost eller annat vegetariskt pålägg
      samt eventuellt kosttillägg.
    • Frukt.

    Lunch

    • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad.
    • Dessert.
    • Måltidsdryck som mjölk, vatten, juice, måltidsdricka eller saft.

    Mellanmål

    • Smörgås, skorpor, vetebröd eller mjuk kaka med margarin, ost eller annat vegetariskt pålägg.
    • Frukt- eller bärsmoothie.
    • Te eller kaffe.

    Middag

    • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad.
    • Måltidsdryck som mjölk, vatten, juice, måltidsdricka eller saft.

    Kvällsmål

    • Smörgåsar med ost eller annat vegetariskt pålägg och grönsaker.
    • Mjölk, fil, yoghurt eller välling.
  • Vegankosten är avsedd för personer som inte äter livsmedel från djurriket som kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter, gelatin eller honung.

    Eftersom många sjukhusvårdade patienter har nedsatt aptit är det viktigt att maten inte blir för voluminös och svårtuggad. Sammansättningen av kosten är viktig för att undvika näringsbrist då vissa näringsämnen ligger i riskzonen för ett alltför lågt intag.

    Järn

    För att säkerställa järnintaget i en vegankost ingår livsmedel med hög halt vitamin C till alla huvudmåltider. Vitamin C har en stimulerande effekt på järnabsorptionen från vegetabilier. C-vitaminrika livsmedel är till exempel:

    • citrusfrukter
    • apelsinjuice
    • kiwi
    • svarta vinbär
    • paprika
    • broccoli
    • vitkål.

    Protein

    Baljväxter (bönor, ärter, linser), tofu och andra sojabaserade produkter innehåller mest protein av de vegetabiliska livsmedlen och ingår i alla huvudmåltider tillsammans med pasta, ris, potatis och liknande samt grönsaker och sås.

    Kalcium, vitamin D och B12

    Berikade havre- och sojaprodukter är bra källor till kalcium, vitamin D och B12 och ingår dagligen.

    Övrigt

    Brödet är mjölkfritt och kan varieras mellan fullkorn och finare bröd. För att säkerställa energi- och näringsintaget innehåller vegankosten berikade  ersättningsprodukter för mjölk, yoghurt, grädde, ost och pålägg. Socker och lagade desserter ingår.

    Förslag på måltidsordning för vegankost (V)

    Frukost

    • Gröt eller müsli med färsk frukt eller bär.
    • Havregurt, sojayoghurt eller havre/sojadryck.
    • Smörgås med mjölkfritt margarin.
    • Vegetariskt pålägg, till exempel hummus, veganost eller vegansk pastej.
    • Apelsinjuice.
    • Te eller kaffe.

    Mellanmål

    • Skorpor eller bröd med mjölkfritt margarin och vegetariskt pålägg, till exempel hummus, veganost eller vegansk pastej.
    • Frukt.
    • Dryck enligt önskemål, eventuellt med kosttillägg.

    Lunch

    • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad.
    • Dessert.
    • Måltidsdryck som juice, havredryck eller måltidsdryck.

    Mellanmål

    • Kaffebröd bakad på till exempel havredryck och mjölkfritt margarin.
    • Fruktsallad med veganglass.
    • Frukt- eller bärsmoothie.
    • Dryck enligt önskemål.

    Middag

    • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad.
    • Måltidsdryck som juice, havredryck eller måltidsdryck.

    Kvällsmål

    • Smörgås med mjölkfritt margarin och vegetariskt pålägg samt grönsak 
      eller müsli med havredryck eller sojayoghurt och bär/frukt.
    • Dryck enligt önskemål.

    Eventuella kosttillägg ska vara anpassade för veganer.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.

  • När du skickar in formuläret kommer vi endast att använda dina personuppgifter för det som formuläret är till för. Tänk på att informationen som du skickar in kan bli en allmän handling, vilket betyder att alla kan begära ut och läsa det.

    Skicka därför inte in känsliga uppgifter om dig själv eller någon annan. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom, en diagnos eller vilka mediciner du tar.

    Så behandlar vi dina personuppgifter (nytt fönster)