Vegetariska koster

Kosterna är avsedd för patienter som av etiska, religiösa, hälsomässiga eller smakmässiga anledningar vill äta vegetariskt.

Lakto-ovo-vegetarisk kost innehåller ägg och mjölkprodukter men utesluter kött, fisk, skaldjur och kyckling.

Vegankosten är avsedd för personer som inte äter livsmedel från djurriket, som kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter, gelatin eller honung.

I båda kosterna kan färdiga produkter som till exempel tofu, vegofärs och Quorn (ej vegan, innehåller ägg) användas för att öka variationen i måltiderna.

Rekommendationer

  • Kosten är avsedd för lakto-ovo-vegetarianer och för andra patienter som av etiska, religiösa, hälsomässiga eller smakmässiga anledningar vill äta denna kost.

    Lakto-ovo-vegetarisk kost innehåller både ägg och mjölkprodukter som bidrar till att säkerställa näringsbehovet, framförallt proteinbehovet. Andra goda  proteinkällor är baljväxter som ärtor, bönor och linser, samt tofu- och quornprodukter som också används till huvudmålen.

    Järn från vegetabilier absorberas sämre än järn från animalier. Vitamin C har en stimulerande effekt på upptaget av järn från vegetabilier och därför ska vitamin C-rika livsmedel serveras till huvudmålen. Exempel på vitamin C-rika livsmedel är: citrusfrukter, kiwi, svarta vinbär, paprika, broccoli, vitkål och apelsinjuice.

    Måltidsordning för lakto-ovo-vegetarisk kost, LOV

    • Frukost

      • Gröt eller müsli med färsk frukt och bär
      • Mjölk, fil eller yoghurt
      • Smörgåsar och/eller skorpor med margarin, ost eller annat vegetariskt pålägg som vegetarisk pastej eller hummus
      • Apelsinjuice
      • Ägg några gånger i veckan
      • Te eller kaffe

      Mellanmål

      • Bröd eller skorpor med margarin, ost eller annat vegetariskt pålägg
        samt eventuellt kosttillägg
      • Frukt

      Lunch

      • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad
      • Dessert
      • Måltidsdryck som mjölk, vatten, juice, måltidsdricka eller saft

      Mellanmål

      • Smörgås, skorpor, vetebröd eller mjuk kaka med margarin, ost eller annat vegetariskt pålägg 
      • Frukt- eller bärsmoothie
      • Te eller kaffe

      Middag

      • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad
      • Måltidsdryck som mjölk, vatten, juice, måltidsdricka eller saft

      Kvällsmål

      • Smörgåsar med ost eller annat vegetariskt pålägg och grönsaker
      • Mjölk, fil, yoghurt eller välling
  • Vegankosten är avsedd för personer som inte äter livsmedel från djurriket, som kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter, gelatin eller honung.

    Eftersom många sjukhusvårdade patienter har nedsatt aptit, är det viktigt att maten inte blir för voluminös och svårtuggad. Sammansättningen av kosten är viktig för att undvika näringsbrist då vissa näringsämnen ligger i riskzonen för ett alltför lågt intag.

    Järn

    För att säkerställa järnintaget i en vegankost ingår livsmedel med hög halt vitamin C till alla huvudmåltider. Vitamin C har en stimulerande effekt på järnabsorptionen från vegetabilier. C-vitaminrika livsmedel är till exempel citrusfrukter, apelsinjuice, kiwi, svarta vinbär, paprika, broccoli och vitkål.

    Protein

    Baljväxter (bönor, ärter, linser), tofu och andra sojabaserade produkter innehåller mest protein av de vegetabiliska livsmedlen och ingår i alla huvudmåltider tillsammans med pasta, ris, potatis och liknande samt grönsaker och sås.

    Kalcium, vitamin D och B12

    Berikade havre- och sojaprodukter är bra källor till dessa näringsämnen och ingår dagligen.

    Övrigt

    Brödet är mjölkfritt och kan varieras mellan fullkorn och finare bröd. För att säkerställa energi- och näringsintaget innehåller vegankosten berikade  ersättningsprodukter för mjölk, yoghurt, grädde, ost och pålägg. Socker och lagade desserter ingår.

    Måltidsordning

    • Frukost

      • Gröt eller müsli med färsk frukt eller bär
      • Havregurt, sojayoghurt eller havre/sojadryck
      • Smörgås med mjölkfritt margarin
      • Vegetariskt pålägg, till exempel hummus, veganost eller vegansk pastej
      • Apelsinjuice 
      • Te eller kaffe

      Mellanmål

      • Skorpor eller bröd med mjölkfritt margarin och vegetariskt pålägg, till exempel hummus, veganost eller vegansk pastej
      • Frukt
      • Dryck enligt önskemål, eventuellt med kosttillägg

      Lunch

      • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad
      • Dessert
      • Måltidsdryck som juice, havredryck eller måltidsdryck

      Mellanmål

      • Kaffebröd bakad på till exempel havredryck och mjölkfritt margarin
      • Fruktsallad med veganglass
      • Frukt- eller bärsmoothie
      • Dryck enligt önskemål

      Middag

      • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad
      • Måltidsdryck som juice, havredryck eller måltidsdryck

      Kvällsmål

      • Smörgås med mjölkfritt margarin och vegetariskt pålägg samt grönsak 
        eller 
      • Müsli med havredryck eller sojayoghurt och bär/frukt
      • Dryck enligt önskemål

      Eventuella kosttillägg ska vara anpassade för veganer.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.