Rörelsenedsättning

Här hittar du anvisningar för hjälpmedel vid rörelsenedsättning som du som förskrivare är skyldig att följa. Du hittar också produktkataloger som informerar om det sortiment som Region Skåne har upphandlat.

Hjälpmedelsguiden Skåne -  vägledning och stöd för förskrivare och annan personal som arbetar med hjälpmedel i Region Skåne eller Skånes kommuner.

Hjälpmedelsanvisningar

Hjälpmedelssortiment

 • Löpande information

  Minicrosser – Madita fun stl 0

  2018-11-09
  I arbetsstolen Madita fun stl 0 har man upptäckt en viss tipprisk framåt då sitsen befinner sig längst fram i sin rörelsebana vid höj/sänk samt i kombination av tillbehör som ger tyngd framåt. Risken för att stolen ska tippa är liten men vi uppmanar till uppmärksamhet och att barnet inte lämnas ensam sittande i stolen. Med anledning av detta kommer samtliga förskrivna hjälpmedel att uppdateras med en chassiförlängning som kommer att monteras av leverantören. Berörda patienter får inom kort information från Hjälpmedel Skåne.


  Mercado – sits 33x35

  2018-11-09
  Sits ErgoMedic PLUS 33x35 kommer från och med tillverkningsdatum 2018-12-01 att passa både på Arbetsstol sittbredd 29-33 samt sittbredd 36-40. Benämningen av sittbredden på den större modellen blir inom kort uppdaterad till sittbredd 33-40 i S2/websesam. Tillverkningsdatum finns stämplat på undersidan av sitsen.


  Balance från Svan Care har ny viktbegränsning på omslutande armstöd

  2018-08-30
  De omslutande armstöden till Balance har en viktbegränsning på 50 kg längst fram och i böjen. Alla armstöd tål som tidigare en belastning av 130 kg, så även de omslutande vid den bakre delen.

  Monterings- och bruksanvisning är uppdaterad på hemsidan samt vid leverans.
  Montering och bruksanvisning (svancare.se)


  Nytt avtal träningshjälpmedel, arm- och bencykel

  2018-06-01
  Nytt avtal med start 2018-06-01 gällande träningshjälpmedel arm- och bencykel med Medemas Lilltrampan, Oxycycle 1 och Manuped SE-1000 samt med Primeds MOTOmed viva2 light samt Gracile.


  2018-05-29
  Producenten av Malte, Malte outdoor och Marcy har trots omfattande tester av produkterna hittat svagheter i en komponent som lett till att handtaget inte alltid tålt den maxbelastning det utsatts för och då har gått av. Ett nytt handtagsgrepp som säkerställer ökad stabilitet har utvecklats och man har beslutat att ersätta den drabbade delen på samtliga berörda produkter. Hjälpmedel Skåne kommer att tillhandahålla information till Minicrosser AB gällande var de berörda produkterna befinner sig och de kommer att åtgärda dessa innan augusti månads slut. Hjälpmedel Skåne kommer även att skicka information till berörda patienter för att informera om att de kommer att kontaktas för åtgärd av rollatorn.

  Om du som förskrivare har en Malte, Malte outdoor eller Marcy som står redo för att lämnas ut till patient var vänlig och kontakta din hjälpmedelskonsulent för att få besked om individen berörs av säkerhetsmeddelandet eller inte. Om du har en rollator som är återlämnad är vi tacksamma om du snarast möjligt skapar en hämtorder i WebSesam och skickar produkten i retur.


  Uppdatering av 24V-system Mercado

  2018-04-03
  Mercado levererar sedan början av året ett uppdaterat 24V-system till arbetsstolar med elektriska funktioner. Samtliga arbetsstolar som verksamheten köpt in sedan avtalsstarten den 15 juni -17 kommer att uppdateras med samma elektronik. Detta utförs i samband med eventuella reparationer ute hos patient alternativt vid retur och rekonditionering på lagret. Arbetsstolarna kan tryggt användas precis som tidigare då det inte finns någon säkerhetsrisk som föranleder ett brådskande utbyte. Uppstår problem med arbetsstolen ska tekniker på mottagningen kontaktas.

  Den nya elektroniken går ner i ett viloläge för att förhindra djupurladdning. För att ”väcka/aktivera” en stol som gått ner i viloläge behöver laddaren kopplas till stolen och till vägguttaget i minst 5 sekunder. Mercado rekommenderar att laddaren sen ska sitta i tills den indikerar full laddning men för att aktivera stolen räcker ovan.


  Joerns healthcare

  2018-03-28
  Lyftselar från Joerns healthcare har från och med 2018-03-01 utgått ur Region Skånes sortiment då leverantören valt att inte förlänga avtal.

  • 2017

   Sortimentsnyheter

   2017-12-06
   Flera nya avtal startade den 1 december och vi har därmed några förändringar av vårt sortiment.

   • Sitt- och ryggdynor som är ett pågående avtal har fått ett tillägg av Göran Sjödéns sittdynor Stimulite Slimline extra sensitive samt Classic extra sensitive. Nytt är också en standarddyna till allroundrullstol; Consil från Care of Sweden samt en plan utjämningsplatta från Nimacare.
   • Vi har ett nytt avtal gällande Scooter där Invacare med sina nya scootrar Orion Metro och Orion Pro samt Minicrosser med sin M2 har fått fortsatt förtroende att leverera.
   • Drivaggregat till manuell rullstol hade också avtalsstart i fredags. Här ser vi en blandning av välbekanta produkter och en del nyheter från leverantörerna Etac, Decon wheel, Invacare och Sunrise medical.

   Mer information om sortimentet hittar ni i produktkatalogen för respektive område.


   Manuella rullstolar - nytt avtal

   2017-11-01
   Från och med idag gäller vårt nya avtal för manuella rullstolar och därmed är också produktkatalogen över aktuellt sortiment uppdaterad. Produktkatalogen är komplett med samtliga produkter men informationen kommer att kompletteras fortlöpande. I dagsläget saknar vi ett aktuellt sortiment gällande uppresningsrullstol, vid behov av en sådan produkt kontakta ansvarig hjälpmedelskonsulent för ditt område.


   Sängar för hemsjukvård

   2017-09-21
   Ett nytt avtal gällande sängar till ungdom/vuxen samt till tunga brukare träder i kraft 2017-10-01. Sängarna kommer att levereras av Invacare.

   Du hittar information om vilka produkter som ingår i sortiment i våra produktkataloger.


   Gånghjälpmedel

   2017-09-21
   Region Skånes avtal gällande käppar samt kryckkäppar/armbågskryckor är nu klart och trädde i kraft 2017-09-01. Sanicare Hjälpmedel kommer även fortsättningsvis leverera dessa produkter med mindre förändringar av sortimentet.

   Du hittar information om vilka produkter som ingår i sortiment i våra produktkataloger.


   Nytt avtal

   2017-06-01
   Nytt avtal gällande sängar för hemsjukvård, tillbehör till säng, förhöjningsklotsar samt stödhandtag golv-tak från 2017-06-01. På grund av överprövning kvarstår tillfälligt det tidigare sortimentet av sängar till ungdom/vuxen (gäller ej sängar till barn).


   Nya avtal 

   2017-05-22

   • Nytt avtal gällande sitt- och ryggdynor från 2017-05-01.
   • Nytt avtal gällande gånghjälpmedel från 2017-05-01.
    På grund av överprövning kvarstår tillfälligt det tidigare sortimentet av rollatorer (gäller inte rollatorer avsedda för barn) samt kryckkäppar.
 • Produktkataloger
 • Enskild förskrivning utanför sortiment

  Det upphandlade sortimentet ska täcka behovet av hjälpmedel för de allra flesta. Om särskilda skäl föreligger, som medför att det upphandlade sortimentet inte uppfyller ett behov som finns hos patienten, finns möjlighet att förskriva annan produkt.

  För förfrågan om att få förskriva utanför sortiment, fyll i nedanstående dokument och maila in till Contact. Du får återkoppling via mail.

  Ansökan om Enskild förskrivning utanför sortiment (pdf)

 • Kontakt hjälpmedelssortiment

  För frågor och synpunkter angående sortimentet, kontakta Hjälpmedel Skånes sortiment- och avtalsledare: 
  E-post Contact

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter