Systematiskt brandskyddsarbete
Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete
Riktlinjerna omfattar hela Region Skåne. Verksamheter som helt eller delvis finansieras av Region Skåne, samt hel och delägda bolag, ansvarar för sitt eget brandskyddsarbete samt att riktlinjerna efterlevs. Leverantörer och entreprenörer som anlitas för att utföra arbete inom regionens fastigheter omfattas av dessa riktlinjer vilket ska regleras vid avtalsskrivning.
Riktlinjerna ligger till grund för det brandskyddsarbete som ska bedrivas inom Region Skåne, både vad avser Region Skåne som fastighetsägare och som hyresgäst. Utifrån gällande lagar och allmänna råd samt av Region Skåne framtagna styrande dokument anger dessa riktlinjer hur brandskyddet ska utformas och bedrivas.
Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (pdf)
Nödlägesplan vid brand och brandlarm
Alla verksamheter ska ha nödlägesplaner som beskriver vilka åtgärder som ska vidtas när en brand upptäcks och/eller när ett brandlarm aktiveras inom verksamheten. Planerna ska vara lokalt anpassade för aktuell verksamhet och revideras omgående vid förändringar.
Ansvar, gränsdragning och kontroller
-
Uppdragsbeskrivning för brandskyddsombud
För att utföra de praktiska momenten inom det systematiska brandskyddsarbetet kan första linjens chef ge en eller flera medarbetare i uppdrag att vara brandskyddsombud genom att använda följande uppdragsbeskrivning.
Om inget brandskyddsombud finns utsett, eller uppgifterna av annan anledning inte kan genomföras av ombudet, ska chefen tillse att uppgifterna genomförs.
-
Gränsdragningslista Brandskydd
Hyresförhållandet mellan Regionfastigheter och dess hyresgäst, samt mellan extern fastighetsägare och Regionfastigheter, regleras med följande gränsdragningslista.
-
Checklista – Introduktion brandskydd
Du som är nyanställd ska gå igenom vilka brandrutiner som gäller i lokalerna på din nya arbetsplats. Detta för att du ska veta vad som förväntas av dig om det börjar brinna eller brandlarmet går.
-
Checklista – Egenkontroll för brandskydd
Varje kvartal ska följande checklista genomföras av verksamhetens brandskyddsombud. Genomförd kontroll sparas i det lokala systematiska brandskyddsarbetet och fel/brister anmäls till fastighetsägare alternativt ansvarig chef.
-
Checklista – Årlig kontroll för brandskydd
Varje år ska ansvarig för verksamheten genomföra en årlig kontroll av verksamhetens systematiska brandskyddsarbete. Genomförd kontroll sparas i det lokala systematiska brandskyddsarbetet och en handlingsplan ska upprättas för åtgärd av brist.
-
Lagstiftning
Lag om skydd mot olyckor (LSO)
LSO syftar till att ge människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett likvärdigt skydd mot olyckor.
Lag (2003:778) om skydd mot olyckor -LSO (lagen.nu)
Lag om brandfarliga och explosiva varor (LBE)
LBE ställer krav på hantering av brandfarliga och explosiva varor med syftet att hindra, förebygga och begränsa olyckor och skador på liv, hälsa, miljö eller egendom som kan uppkomma genom brand eller explosion orsakad av brandfarliga eller explosiva varor.
Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor - LBE (msb.se)
Arbetsmiljölagen
Arbetsmiljölagen syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att det ska finnas en god arbetsmiljö.
Arbetsmiljölag (1977:1160) (riksdagen.se)
Plan- och bygglag (PBL) (2010:900)
PBL syftar till att, med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer.
Brandsäker vårdmiljö
-
Brandfarlig vara
Hantering av brandfarlig vara är en förutsättning för många av regionens verksamheter. Användningen innebär en ökad risk för brand och snabba brandförlopp vilket gör att det är otroligt viktigt att regionens gemensamma instruktioner följs.
Övergripande information kring hur den brandfarliga varan ska hanteras inom Region Skåne finns samlad i följande instruktion.
Instruktion för hantering av brandfarlig vara i Region Skåne (pdf)
Utöver den övergripande instruktionen följande instruktioner som förtydligar detaljer kring mer specifik hantering.
-
Brandkrav på lös inredning
Inredningsprodukter är ofta en starkt bidragande orsak till bränders uppkomst och utveckling och vid val av olämplig inredning kan det byggnadstekniska brandskyddet försämras. Lös inredning behöver därför vara anpassad för användningsområdet och för den miljö där de är placerade med syftet att förebygga och begränsa skador till följd av brand.
-
Brandrisker vid högflödesbehandling med syrgas
Tester från sjukhusmiljöer med högflödesbehandling med syrgas visar att höga syrehalter snabbt uppnås både i patientsäng och i vårdrummet i övrigt. Förhöjda syrehalter bidrar till snabba brandförlopp varför vårdrum, i vilka denna typ av behandling genomförs, måste betraktas som riskområde.
I instruktionen kan du läsa hur du minskar brandriskerna vid högflödesbehandling med syrgas.
-
Evakueringsutrustning till sängliggande patient
Evakueringsutrustning (lakan eller inbyggt i madrassen) gör det möjligt att evakuera patienter i de fall förflyttning via säng inte är möjlig. Därför ska evakueringsutrustning alltid finnas i samtliga patientsängar.
-
Förbud mot användning av levande ljus
Det är förbjudet att tända levande ljus i Region Skånes lokaler.
-
Instruktion för laddning och förvaring av litiumjonbatterier
Litiumjonbatterier är den typ av batteri som används i till exempel elfordon men också i bärbara datorer, mobiltelefoner och i en del medicinsk- och annan arbetsutrustning. Dessa batterier måste hanteras enligt särskilda anvisningar av brandsäkerhetsskäl.
Reglerna gäller både Region Skånes verksamheter och lokaler, så samtliga regionanställda hyresgäster i ej egenäda lokaler och privata hyresgäster i regionägda lokaler ska följa reglerna.
Instruktion för laddning och förvaring av litiumjonbatterier (pdf)