Säkerhet i e-tjänsterna

Information om säkerhet i e-tjänsterna på 1177.se

Logga in säkert

För att kunna logga in i e-tjänsterna på 1177.se behöver du som medarbetare ett e-tjänstekort (SITHS-kort/RS-kort).

Så beställer e-tjänstekort (SITHS-kort)

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) kräver hög säkerhet för inloggning i verktyget, på grund av den känsliga information som hanteras där. 

Loggkontroll

Alla system som innehåller patientuppgifter ska löpande kontrolleras genom loggkontroller. För att göra riktade och slumpade kontroller i e-tjänsterna måste du ha rollen granskare i personalverktyget.

För att kunna göra loggkontroller i Nationell patientöversikt (NPÖ) och Stöd och behandling behövs medarbetaruppdrag som administratör.

Låsa, försegla och blockera

En invånare kan själv försegla sin journal via nätet så att den inte blir åtkomlig för invånaren själv. Även vården kan i vissa fall välja att försegla journalen via nätet för en patient.

På sidan Journalen via nätet hittar du information om att låsa/öppna/blockera ett konto i e-tjänsterna. Samt försegla/öppna försegling och att blockera vårdnadshavare.

Journalen via nätet – låsa/öppna/blockera ett konto i e-tjänsterna

Barn under 13 år, barn över 13 år och vuxna med skyddade personuppgifter kan alla logga in och använda e-tjänsterna på 1177.se. Vissa e-tjänster, till exempel "listning", kan däremot inte hantera skyddade personnummer. Om invånarna kan se och ändra sin listning  eller inte beror på hur det regionala listningssystemet hanterar en skyddad personuppgift.

Vårdnadshavare som ombud

Vårdnadshavare kan inte vara ombud för barn under 13 år som har skyddade personuppgifter i e-tjänsterna på 1177.se. Om ett barn har skyddade personuppgifter bryts ombudskopplingen och vårdnadshavaren kan inte lägga till barnet i ombudsfunktionen igen. 

Det fungerar inte heller om vårdnadshavaren själv har skyddade personuppgifter.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.