Läsa tillsammans – en utbildningsdag om små barns språkutveckling och dialogläsning, Bokstart Skåne

Region Skåne bjuder in till en utbildningsdag om små barns språkutveckling och dialogläsning för personal på bibliotek och barnavårdscentraler!

Läsning har positiva effekter på barns hälsa och kommunikativa utveckling. Bokstart är en lässatsning i barnhälsovården för att främja de yngsta barnens språkutveckling och innebär bland annat att alla skånska barn får en bok från Region Skåne när de blir åtta månader.

Under hembesöket då boken delas ut, läser BHV-sjuksköterskan boken tillsammans med barnet. Metoden som används är så kallad dialogläsning. Det kan beskrivas som läsning med barnet, snarare än för barnet. Fokus ligger på samspelet mellan barn och vuxen, genom ljud, ord och gester. Tanken är att BHV-sköterskans lyhörda läsning med barnet ska inspirera föräldrarna att sedan göra på liknande sätt.

Nu erbjuder Utvecklingsenhet barnhälsa tillsammans med Biblioteksutveckling i Region Skåne en inspirerande fortbildningsdag runt barns språkutveckling och dialogläsning.

Program

Programmet kommer att uppdateras.

Barns flerspråkiga utveckling – möjligheter och utmaningar
Föreläsare är Karolina Larsson, doktorand i logopedi vid Lunds universitet och språk-, läs- och skrivutvecklare, Halmstads kommun.

 Att växa upp med flera språk kan innebära stora fördelar för individen, men forskning visar också att många flerspråkiga barn inte hinner lära sig svenska i tillräcklig omfattning före skolstart. I detta sammanhang är dialogläsning, andraspråksperspektiv och barns delaktighet viktiga nyckelfaktorer. I föreläsningen varvas forskning med praktik, och fokus ligger på barns flerspråkiga utveckling i relation till både kvalitet och kvantitet i den språkliga exponeringen.

Ur innehållet:

  • Flerspråkighet – fakta och myter
  • Segregation, socioekonomi och andra påverkande faktorer
  • Responsivitet, barns delaktighet och läsning i relation till flerspråkiga barn
  • Skärmarnas påverkan och barns användande av engelska

Karolina Larsson är doktorand i logopedi vid Lunds universitet och arbetar också som språk-, läs- och skrivutvecklare i Halmstad Kommun. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med kompetensutveckling, handledning, utvecklingsarbete och chefskap i förskola och skola. Karolina arbetar även som författare och konsult i Ut med språket AB.

Barns rätt till kultur och hälsa
Föreläsare är Rebecca Padar, utvecklare barnrätt, Kulturförvaltningen, Region Skåne.

Rebecca Padar berättar om de små barnens rätt till delaktighet, sitt språk, kultur och hälsa. Vad säger barnkonventionen och hur kan vi stärka de yngsta barnens rättigheter i våra verksamheter?

Logopedväskan
Ansvariga för denna programpunkt är Helsingborgs Stadsbibliotek, Logopedmottagningen på Helsingborgs lasarett och Helsingborgs BVC.

Barn i Helsingborg som väntar på tid hos logoped får en inbjudan från BVC för att låna en väska med språkstimulerande och anpassat material på biblioteket. Representanter från projektet berättar om satsningen och samverkan mellan olika professioner för att barn med språkstörnings ska få hjälp snabbare. 

Att läsa med små barn – att läsa i dialog i praktiken
Vad innebär att läsa i dialog och hur gör man? Vi får exempel på hur det går till att läsa i dialog och vad man kan tänka på när man läser med de allra yngsta barnen.

De små barnens språkutveckling
Hur ser små barns språkutveckling ut och vad kan vi göra för att stötta barnen i deras utveckling?

Panelsamtal
Medverkande kommer avsluta dagen med reflektioner och svara på frågor som ställts under dagen.

Mingelfika
Under fikapausen finns det möjlighet för nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan olika professioner.

Målgrupp

Medarbetare från barnhälsovården, bibliotekarier och i mån av plats även andra professioner som träffar små barn.

Praktisk information

Konferensen börjar klockan 09.00, men inleds med kaffe och registrering från 08.30.

Vi bjuder på fika och en lätt lunch.

Meddela Jill Persson om du får förhinder efter att du har anmält dig. jill.persson@skane.se