Minska behovet av tvångsvård och tvångsåtgärder

Att tvingas till vård mot sin vilja är ett allvarligt ingrepp i integriteten och kan upplevas som mycket kränkande.

Det är viktigt att tvångsvård och tvångsåtgärder bara används i yttersta nödfall, och att den då utförs så bra som möjligt. Även tvångsvård som rättslig påföljd, rättspsykiatrisk vård, måste präglas av kvalitet, inflytande och delaktighet.

Behovsstyrt utbud av vård

Befolkningens behov av vård ska styra det utbud som Region Skåne erbjuder. Vårdens arbetssätt måste stödja att patienter får tillgång till de kompetenser som behövs oavsett faktorer som ålder, kön eller var de är bosatta.

Patienter med psykisk ohälsa, som har behov av det, ska få tillgång till akuta och planerade insatser utanför sjukhuset, till exempel genom mobila insatser.

  • I verksamheter där tvångsvård och tvångsåtgärder kan förekomma är det viktigt att personalen har goda kunskaper i bemötande och kring hur hot och våld kan förebyggas och hanteras.

    Eftersamtal genomförs efter tvångsåtgärder med syfte att i dialog med patienten hitta strategier kring hur det kan undvikas framöver, utröna hur patienten upplevde tvångsåtgärden, hur den påverkat patienten samt om hen önskar bearbeta händelsen samt konstatera eventuella brister i vården i syfte att stärka personalens förmåga att hantera trängda situationer.

    Barn- och ungdomspsykiatrins heldygnsvård har genomfört ett genombrottsprojekt där de bland annat genom låg affektivt bemötande och ökad delaktighet lyckades minska tvångsåtgärder med 70%.

  • Brukarstyrda inläggningar syftar till att åstadkomma en ökad autonomi för personen som söker vård och innebär att patienter får möjlighet att själva bestämma att bli inlagda under kortare perioder.

    Metoden är en krishanteringsstrategi som kompletterar behandlingen i öppenvården, där målet är att förebygga försämring av patientens sjukdomstillstånd och att förhindra självmord genom att erbjuda hjälp mycket tidigare i förloppet. 

     

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.