Regional rutin för läkemedelshantering
Här nedan finns stödmallar och blanketter och rutinen indelad kapitelvis. För rutinen i sin helhet (pdf) med sökbar innehållsförteckning:
Den aktuella versionen är 1.9. Ändringar är gjorda gällande:
- 1.1.4 Farmaceut borttaget
- 1.1.5 Saldoavvikelse - förtydligande
- 3.1 Ändrat i fotnot
- 3.2 och 3.3 har bytt plats
- 4.1.4 Generella direktiv - förtydligande
- 4.3.6 Receptförskrivning - ny punkt
- 6.1 Delegering – förtydligande
- 7.1.5 Lån mellan avdelningar – förtydligande
- Bilaga 4, 4a och 11 är uppdaterad
För innehållsförteckning, klicka på ikonen för "bokmärke" i övre högra hörnet när dokumentet har öppnat sig.
Sakkunniggrupper inom läkemedelsområdet, Region Skåne
Dokument och blanketter
-
Stödblanketter och underlag för lokala instruktioner
Verksamhetsanpassningar och ansvarsfördelning ska enligt föreskriften förtydligas i lokala instruktioner och för detta ändamål finns regionala stödmallar framtagna.
I bilaga 1-16 finns uppdragsbeskrivningar, checklistor och mall till lokala instruktioner. Beroende på verksamhetens uppdrag och behov kan olika stödmallar bli aktuella att använda.
När du klickar på länken till bilagorna nedan lägger sig filen i nederkanten av din webbläsare. När du sedan klickar på filnamnet öppnar blanketten sig.
Stödblanketter och underlag för lokala instruktioner
-
Bakgrund till rutinen
Enhetliga och tydliga rutiner möjliggör ökad patientsäkerhet i alla led- från ordination till uppföljning av patientens läkemedelsbehandling. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel (HSLF-FS 2017:37) gäller från den 1 januari 2018.
I de nya föreskrifterna förtydligas vårdgivarens ansvar för att fastställa rutiner för ordination och hantering av läkemedel i verksamheten, öppen- och slutenvården får gemensamma regler och kraven på kunskap och uppföljning höjs. Syftet med denna regionala rutin är att den ska stödja alla medarbetare i arbetet för en säker läkemedelshantering.
Fokus ligger på att det ska bli rätt från början. Det är viktigt både ur arbetsmiljö- och patientsäkerhetssynpunkt.
Rutinerna ska främja säkerheten så att patienten inte kommer till skada i vårdens övergångar på grund av brister i kommunikation och informationsöverföring. Patienten ska så långt det är möjligt göras delaktig och kan därmed också bidra till en säker läkemedelsanvändning.
Malmö oktober 2018
Pia Lundbom Tf. hälso- och sjukvårdsdirektör