TERMA – förebygga hot och våld i vården

TERMA står för terapeutiskt möte med aggression och är en metod för att förebygga och bemöta hot och våld i vården.

Syftet är att skapa en miljö som fungerar på bästa möjliga sätt, både för patienter och personal.

Psykiatri Skåne erbjuder utbildning av TERMA-instruktörer i vårdverksamheter som psykiatri, kommuner, landsting och privata vårdgivare.

Instruktörerna får under en 11 dagar lång utbildning en fördjupad kunskap och förståelse, såväl teoretiskt som praktiskt, där bemötandet av patienten är i fokus. Efter utbildningen ges tillgång till manualer och support.

Eftersom TERMA är en metod som ska implementeras i det dagliga arbetet måste den förankras i verksamheten. Utbildade instruktörer ansvarar för att utbilda verksamhetens medarbetare – så kallat "train the trainee".

Teori

I utbildningens teoretiska del läggs stor vikt vid att deltagarna ska bli trygga med materialet för att kunna använda det på rätt sätt i sina verksamheter. Teorin ligger till grund för alla praktiska övningar.

Praktik

De praktiska övningarna lärs ut från grunden och övas för att kunna användas på ett säkert sätt, i alla moment tas stor hänsyn till individens säkerhet. Målet är att lära sig att bibehålla ett aktivt lugn även i svåra lägen och ge patienten valmöjligheter - betydelsen av att få välja själv spelar stor roll för patienten och skapar tillit.

Utvärdering och kvalitetssäkring

Utbildningsmaterialet i TERMA utvärderas och uppdateras kontinuerligt.

För att kvalitetssäkra TERMA och se till att teknikerna hanteras och används på avsett vis anordnar Psykiatri Skåne årligen erfarenhetsseminarium för utbildade instruktörer.

Anpassade föreläsningar

Psykiatri Skåne erbjuder också föreläsningar om TERMA som är anpassade efter din verksamhets behov och önskemål. Kostnad beräknas utefter upplägget.

Ett unikt koncept med lågaffektivt bemötande i fokus

Det finns en uppsjö av metoder gällande hot och våld. Det unika med TERMA är att det är en preventiv metod med fokus på ett icke konfrontativt bemötande. De fysiska momenten är framtagna utifrån såväl etiska som juridiska aspekter.

Vårdrelationen är styrande i alla avseende, och respekt och värdighet är centralt i metoden. Skyddsteknikerna värnar om minsta möjliga obehag och skaderisk för patienten.