Samtalsforum om jämlik och säker demensvård för utrikes födda, Ängelholm

Enhet Kognition och migration vill ta del av de möjligheter och utmaningar som du möter i ditt arbete. Dina erfarenheter är viktiga för att främja patientsäker och personcentrerad vård.

Kognition och migration bjuder in till ett samtalsforum för att ta del av de möjligheter och utmaningar som du möter i arbetet med God och nära vård, för utrikes födda personer med kognitiv svikt, demenssjukdom och deras anhöriga. Dina erfarenheter är viktiga för Kognition och migrations arbete för att främja patientsäker och personcentrerad vård på lika villkor.

Inom hälso- och sjukvården pågår sedan 2021 omställningen till God och nära vård, där målet är att stärka patientens hälsa genom att arbeta med personcentrerad och samordnad vård och omsorg. Patienten ska ses som gemensam för vårdgivare med olika ansvar.

Enhet Kognition och migration

Kognition och migration är en strategisk enhet inom Region Skåne som arbetar för att samtliga delar vid kognitiv svikt och demenssjukdom; utredning, diagnos samt vård och omsorg ska vara jämlik och säker för alla, med fokus på utrikes födda.

Cirka 2000 personer av de 12 000 personer som registrerades med demensdiagnos i Region Skåne 2019 var utrikes födda. Utrikes födda får i högre utsträckning en demensdiagnos utan närmre specifikation, de ordineras färre symtomlindrande läkemedel och fler ordineras antipsykotiska läkemedel, jämfört med inrikes födda personer.

Målgrupp samtalsforum

Hälso- och sjukvårdspersonal verksam inom specialistkliniker och primärvård samt vård- och omsorgspersonal inom kommuner (exempelvis biståndshandläggare och anhörigkonsulent) samt chefer och verksamhetsutvecklare.

Samtalsforumen kommer att hållas på sjukhusen i Kristianstad, Malmö och Ängelholm. Du är välkommen till det tillfälle som passar dig bäst.

Vi bjuder på fika.

Välkommen med din anmälan!