Unga vuxna med förvärvad hjärnskada i barndomen

FOU 10/2020. Utvärdering av Barnrehab Skånes (BRH) insatser för unga vuxna med stödbehov och svårigheter i vardagen.

Dokument

  • Unga vuxna med förvärvad hjärnskada i barndomen

    ( .pdf, 540 kB)

    Ladda ner

Sammanfattning

Att drabbas av en förvärvad hjärnskada i barndomen ger ofta en livslång påverkan med mental trötthet och sämre kognitiva förutsättningar. Det kan även leda till psykisk ohälsa. Gruppen unga vuxna med förvärvad hjärnskada i barndomen är en särskilt utsatt grupp då rehabiliteringsinsatserna avslutas vid 20 år precis vid övergången till vuxenlivet.

BarnReHab Skåne (BRH) är en specialistenhet inom barn- och ungdomshabiliteringen som bland annat arbetar med rehabiliteringsinsatser efter förvärvad hjärnskada.

Syftet är att utvärdera BRH:s särskilda insatser inför vuxenlivet. 38 unga vuxna i åldern 20-27 år intervjuades om sin upplevelse av stödet. Resultaten analyserades kvalitativt utifrån den upplevda nyttan av insatserna samt förbättringsmöjligheter baserat på nuvarande behov av stöd.

Resultaten visar att BRH:s stöd är uppskattat och ger en bra grund. Det framgår dock tydligt att insatserna till studiens målgrupp avslutas i ett för tidigt skede. De unga vuxna beskriver ett betydande stödbehov i det tidiga vuxenlivet när det gäller funktionella livsaspekter som studier och arbetsliv. Rehabiliteringsinsatser efterfrågas särskilt i kontakten med olika myndigheter och vid etablering på arbetsmarknaden. Även behov av stöd för god psykisk hälsa framkommer.

Förväntad nytta för patienten är ett stöd som ger goda förutsättningar för ett välfungerande vuxenliv, avseende såväl sysselsättning, försörjning som god psykisk hälsa.

Författare: Sofie Nilsson och Christina Jakobsson

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.