Mobila RIK i Skåne

FOU 08/2020. Utvärdering av insatser utförda av den mobila enheten för ren intermittent kateterisering (RIK) vid barn- och ungdomshabiliteringen.

Dokument

  • Mobila RIK i Skåne

    ( .pdf, 1,2 MB)

    Ladda ner

Sammanfattning

Barn och ungdomar med ryggmärgsbråck har en neurogen blåsrubbning och 90 % behöver tömma urinblåsan med hjälp av Ren Intermittent Kateterisering (RIK). RIK är en komplex aktivitet som kräver motoriska, perceptuella och exekutiva färdigheter. Det krävs tid och övning för att lära sig. Genom att påbörja träningen tidigt blir RIK naturligt för barnet och leder till ökad självkänsla, självbild och självständighet senare i livet.

Syftet med denna rapport är att beskriva arbetssättet Mobila RIK i Skåne, samt att beskriva ungdomars och föräldrars upplevelser av att delta i insatsen.

Mobila RIK är ett målinriktat och långsiktigt arbetssätt som påbörjas i tidig barndom med kontinuerlig uppföljning. Varje barn får en egen RIK-rutin på de moment i sin RIK som de klarar av och på vad de behöver träna på.

Mobila RIK utförs av ett Mobilt RIK-team, bestående av uroterapeut och arbetsterapeut, som tillsammans med barnet/ungdomen och nätverket utgår från barnets/ungdomens vardagliga toalettmiljö där RIK utförs. Ungdomar och föräldrar besvarade ett frågeformulär om hur de upplevt deltagandet och effekten av självständighetsträningen. De svarade samstämmigt att ungdomarna har ökat sin självständighet genom Mobila RIK. Samtliga eller flertalet delmoment i RIK-rutinen utfördes självständigt. Den kliniska erfarenheten visar dock att ett fortsatt stöd från omgivningen med planering och påminnelse samt uppföljning vid förändringar är avgörande för att upprätthålla RIK.

Förväntad nytta för patienten är att en tydlig beskrivning av arbetssättet Mobila RIK i Skåne möjliggör likvärdiga och beprövade insatser för barn och ungdomar som använder RIK och deras nätverk.

Författare: Gunilla Tibbelin och Anette Hill

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.