Var uppmärksam på tecken på svår streptokockinfektion

Under 2023 har det skett en ökning av svåra infektioner med grupp A-streptokocker. Sedan några veckor tillbaka har antalet fall i Skåne överstigit de för årstiden normala nivåerna.

Flera svårt sjuka patienter har sökt vård och det har förekommit dödsfall hos tidigare friska personer. Det är därför viktigt med ökad uppmärksamhet när patienter söker vård på vårdcentral eller akutmottagning.

Streptokockinfektioner är vanliga och oftast lindriga som vid impetigo och lindrig halsfluss som inte alltid behöver antibiotikabehandlas. Men kan också ge svårare symtom, allt från erysipelas, djup vävnadsinfektion med nekrotiserande fasciit, otit, pneumoni till att ge svår septisk chock.

I det aktuella läget är det viktigt att identifiera patienter med svår streptokocksjukdom. Utöver bedömningen som sker vid triangeringen finns det två saker att vara observant på i mötet med en patient:

  • Hastig försämring efter luftvägsinfektioner, så kallat bifasiskt insjuknande. Det är sedan tidigare välkänt att risken för pneumoni ökar efter influensasjukdom. 
  • Finns det fler i hushållet eller bland andra nära kontakter som har eller nyligen har haft symtom eller fått konstaterad streptokockinfektion.

Streptokockinfektioner kan ha ett snabbt sjukdomsförlopp. Vid misstanke om svår streptokockinfektion bör handläggning av patienten ske utan dröjsmål. Rutiner finns både inom akutsjukvård och primärvård. 

Utveckling under 2023 och början av 2024 

Under pandemin anmäldes väldigt få fall av invasiva streptokocker men under 2023 ökade antalet fall. Den troliga förklaringen till ökningen är frånvaro av exponering av bakterierna under pandemin.

Det är inte enbart i Skåne som det sker en ökning utan det rapporteras även en ökning nationellt och internationellt. Det har varit särskild uppmärksamhet kring infektioner hos barn där den kliniska bilden har varit pleuropneumoni.

Det finns en säsongsvariation vad gäller invasiva grupp A-streptokocker med fler fall under februari-april. I Skåne ses redan nu en påtaglig ökning av anmälningar av invasiva grupp A-streptokocker. Dessutom rapporteras en större andel med toxic chock och nekrotiserande fasciit där patienterna behöver intensivvård och där det också är ökad risk för dödlig utgång.

Invasiva grupp A-streptokocker typas i Skåne och vid år med fler allvarliga infektioner förekommer subtyp emm 1 i större utsträckning, så även denna gång.  

Övervakning av anmälningspliktiga grupp A-streptokocker 

Sedan 2004 har det varit anmälningsplikt till Smittskydd för invasiva grupp A-streptokocker. Anmälningsplikten gäller vid förekomst i normalt steril lokal som blod, ledvätska och likvor. Dessutom ska tre symtombilder också anmälas om streptokocker kan påvisas i någon lokal toxic chock, nekrotiserande fasciit (inklusive nekrotiserande pannikulit/cellulit) och barnsängsfeber.  

Mer information

Invasiva grupp A-streptokockinfektioner (GAS) i Skåne 2023 (pdf)