Privata vårdgivare på besök i SDV-labbet

På agendan står genomgång av IT- och MT-utrustning samt visning av flöden som rör läkemedel, provtagning och patientarmband. Nu inleder privata vårdgivare och Region Skåne ett tätare samarbete inför övergången till SDV.

Rummet i SDV-labbet på bottenplan i Medicon Village i Lund är fyllt till brädden. Representanter för privata vårdgivare är på besök. Idag ska de dels få en genomgång om vilken IT- och MT-utrustning som stöds av Skånes digitala vårdsystem (SDV), dels få en visning av några flöden i patientjournalen.

– Det här känns viktigt och roligt. SDV knyter ihop den offentliga och privata hälso- och sjukvården i Skåne och nu inleder vi ett tätare samarbete för att övergången ska bli så smidig som möjligt, säger Harald Roos, medicinsk programchef.

Visningen idag är den andra på två veckor som riktar sig till privata vårdgivare som ingår i driftstartsgrupp 1, det vill säga de som inför SDV under våren 2025. För en vecka sedan var representanter för slutenvården på besök. Denna gång deltar representanter från öppenvården.

Flöden i patientjournalen

Först får de en genomgång av vilken IT- och MT-utrusning som stöds av SDV. Därefter får de se flöden i patientjournalen som rör läkemedel, provtagning och patientarmband.

Det är ett aktivt gäng som ställer frågor och reflekterar om det som är på gång. Hur många handscannrar behövs på en mottagning? En eller två bildskärmar per arbetsplats? Hur ser flödet ut vid vaccinationer? Vilka fält är tvingande i journalen? Blir detta säkrare för patienten?

Inventera befintlig utrustning

En av dem som är på plats är Marit Bengtson, regional verksamhetsutvecklare på Capio sydöst och ansvarig för projektinförandet av SDV i primärvården inom Capio Skåne.

– Det var väldigt bra att få se systemet. Vi har fått en snabb genomgång tidigare, men under visningen idag fick vi se hur vi praktiskt ska jobba i systemet. Då är det lättare att förstå vad det handlar om, säger Marit Bengtson.

Sex av Capios vårdcentraler och omkring 200 medarbetare ingår i den första utrullningen. Förberedelserna inför SDV är än så länge i sin linda. Framöver kommer man att inventera befintlig utrustning, tillsätta en projektgrupp med personer från olika yrkesgrupper, identifiera vad vårdcentralerna behöver göra för att kunna jobba i det nya digitala vårdsystemet samt lägga en plan för utbildning och införande.

– Vi har pratat om detta länge, men nu närmar sig deadline. Vad vi behöver fokusera på är hur vi ska anpassa våra verksamheter för att jobba med SDV. Det kommer att bli en förändring, men många i våra verksamheter är vana vid förändringsarbete, säger Marit Bengtson.

Demonstrationer av SDV

Samarbetet mellan privata vårdgivare och SDV-programmet går nu in i en mer intensiv fas, särskilt med verksamheterna som är med i driftstartsgrupp 1. Under våren kommer de att bjudas in till demonstrationer av systemet med efterföljande workshops.

Längre fram kommer även privata vårdgivare i driftstartsgrupp 2, 3 och 4 att erbjudas samma möjligheter som driftstartgrupp 1.

Mer information om SDV som rör privata vårdgivare finns på sidan SDV hos privata vårdgivare.

SDV hos privata vårdgivare