LAG hepatit

Lokal arbetsgrupp (LAG) för hepatit.

Den övergripande målsättningen med bildandet av LAG Hepatit är att genom LAGs arbete öka tillgången till evidensbaserade vård- och stödinsatser, minska ojämlikheter för de nämnda patientgrupperna och patientsäkerhetsrisker kopplade till dessa sjukdomar. Arbetet syftar till att medverka till uppnående av de nationella och de av WHO uppsatta globala målen om eliminering av hepatit B och hepatit C som folkhälsohot till år 2030.

Med eliminering avses en 90 %-ig reduktion av nya infektioner (incidens) och en 65 %-ig reduktion av hepatit B- och C-orsakad död till år 2030 (i jämförelse med situationen år 2015). Alla medlemsländer i WHO, inklusive Sverige, har antagit detta elimineringsmål. En nationell arbetsgrupp, NAG Hepatit, har tagit fram en nationell elimineringsplan för Sveriges del, där den regionala arbetsgruppen LAG Hepatit tillsattes i Region Skåne för att anpassa och implementera planen efter regionala förutsättningar. Den sammankallande för LAG Hepatit är infektionsläkare med sprutbytesansvar/biträdande smittskyddsläkare och deltagarna representerar regionens fyra infektionskliniker (samtliga med sprutbytesverksamhet), beroende-, primär- och kriminalvården, Klin Mikrobiologi, Smittskydd samt Skånes Brukarförening. Övrig expertis från Barnklinikerna, Migrationsverket, Mödravården och Gastroenterologin inhämtas efter behov.

Arbetet under det första året fördelades över regelbundet återkommande möten och fokuserade på kartläggning och inventering av behov. Nu går arbetet in i en mer exekutiv fas med aktiva åtgärder kring framtagande av anpassat informationsmaterial, verktyg för återrapportering samt införande av metoder för prevalens- och incidensberäkning.

Ur regionalt perspektiv är syftet att identifiera/diagnostisera personer med hepatit B- och C-infektion, erbjuda bedömning och behandling via relevanta kontaktytor samt minimera riskerna för reinfektion. Säkerställa tillgången till screening av riskgrupper och god kontinuitet av vården hela vägen från nyupptäckt sjukdom till handläggning av avancerad sjukdom.

Mål: 1. Utveckling av hepatit B- och C-vården genom samverkan mellan infektionskliniker och Region Skånes beroendevård samt andra aktörer, såsom kriminalvården, migrationsverket och primärvården med flera.

Mål: 2. Genom olika åtgärder öka personcentreringen i arbetet med patienten, bidra till jämlik vård genom att minska skillnader i tillgången till behandlingen och tillgängliggöra lämplig vård, behandling och uppföljning av hela patientgruppen.

Kontakt

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.