Basal gynekologi hösten 2024

Välkommen till kurs i basal gynekologi för ST-läkare i allmänmedicin i Region Skåne. Delmål SOSFS 2015:08 c7, HSLF-FS 2021:8 delmål STc7.

Kursen består av två delar: en halvdag föreläsning och en halvdag med praktisk träning på docka samt seminarium i mindre grupper. En grupp kursdeltagare har heldag och en grupp har kursen fördelad på två förmiddagar.

Syfte

Utbildningen syftar till att ge blivande specialister en ökad grundläggande teoretisk kunskap och praktisk kunskap kring basal gynekologi. Utbildningen sker genom föreläsningar, interaktiva seminarier samt praktisk undersökningsteknik på dockor. 

Mål 

Efter kursen ska läkaren ha uppnått ökad kännedom gällande gynekologisk blödning, flytning och infektion, akut buk, alarmsymtom, endometrios, remissindikationer till specialistvård samt läkemedel under graviditet.

Läkaren ska även kunna utföra en basal gynekologisk undersökning, utreda och behandla gynekologiska infektioner, utreda och behandla inkontinens, utreda och behandla klimakteriebesvär. 

Förberedelse

Som komplement och inför utbildningen rekommenderas att ta del av ett webbinarium om endometrios, inkontinens, övergångsbesvär (men även övriga kan vara bra att se inför utbildningen).

Webbinarium endometrios, inkontinens, övergångsbesvär

Kostnad

Kursen har en central finansiering och är därmed kostnadsfri för dig och din vårdcentral. Din enhet faktureras 1500 kronor vid avbokning efter sista anmälningsdagen. Om du uteblir faktureras din enhet 3000 kronor. 

Intyg

Intyg utfärdas på Socialstyrelsens intyg men deltagare fyller själv i sina personuppgifter, då detta inte är en obligatorisk kurs. 

Fördelning av kursdeltagare för det praktiska momentet

Eftermiddagen den 17 oktober kommer hälften av deltagarna att fortsätta till Practicum för basal praktisk träning på docka, varvat med webinarium samt diskussion. Andra hälften går den praktiska delen av kursen nästa dag under förmiddagen, således den 18 oktober. Kursgivarna förbehåller sig rätten att fördela kursdeltagarna för det pratiska momentet. Du får gärna ange önskemål om dag och vi kommer försöka ta hänsyn till det i största möjliga mån.

Tänk på att utbildningen pågår till klockan 16.30, kan du inte delta framtill klockan 16.30 bör du önska att delta på det praktiska momentet under förmiddagen den 17 oktober. Besked om vilken dag för det praktiska momentet lämnas efter sista anmälningsdagen. Spärra i PMO för båda kursdagarna. 

Om anmälan

Vi har ett begränsat antal platser, först-till-kvarn gäller. Anmälan är bindande.

När du har anmält dig så får du en bekräftelse direkt till den e-postadress som du har uppgett.

När kursen är fulltecknad och du önskar stå som reserv, skicka ett e-postmeddelande till bibbi.bm.persson@skane.se.

Kursledare, föreläsare och arrangör

Kursledare är Karin Ekelund, specialist i allmänmedicin och studierektor. Föreläsare är:

  • Johanna Nordengren, specialist i gynekologi/obstetrik KK Malmö
  • Anna Ivarsson, specialist i allmänmedicin, vårdcentralen Anderslöv
  • Björn Barup, specialist i gynekologi och ST-läkare i allmänmedicin

Kursen arrangeras av Primärvårdens utbildningsenhet.

Kursgranskad enligt SFAM.

Jäv saknas.