Teckenspråkstolkens påverkan vid behandlingssamtal

FOU 02/2020. Utvärderingen studerar vilken inverkan teckenspråkstolkens närvaro har på behandlingsarbetet ur ett patient-, anhörig- och behandlarperspektiv.

Dokument

  • Teckenspråkstolkens påverkan vid behandlingssamtal

    ( .pdf, 486 kB)

    Ladda ner

Sammanfattning

Syn-, hörsel- och dövverksamheten i Region Skåne har anställda teckenspråkstolkar som vid behov tolkar till personal, patienter och anhöriga inom verksamheten.

Syftet med studien är att studera vilken inverkan teckenspråkstolkens närvaro har på behandlingsarbetet ur ett patient-, anhörig- och behandlarperspektiv. Detta gjordes genom att intervjua patienter och anhöriga samt teckenspråkiga behandlare om deras upplevelse av att ha teckenspråkstolk närvarande vid behandlingssamtal. Dessutom gjordes en beskrivning av arbetssättet för anställda teckenspråkstolkar och deras samarbete med teckenspråkiga behandlare på Dövenheten.

Intervjupersonerna anser att det fungerar bra att genomföra behandlingssamtal med teckenspråkstolk närvarande, även om teckenspråkstolkens närvaro alltid påverkar. I ett behandlingssamtal med teckenspråkig behandlare är en fungerande tolkallians, tillit mellan parterna, en yrkesskicklig teckenspråkstolk med fackkunskap, goda förberedelser, regelbundna utvärderingar samt en bra tolkplacering avgörande. Båda intervjugrupperna betonar vikten av att ha kontinuitet avseende samma teckenspråkstolk genom behandlingen.

Genom att behandlare och teckenspråkstolkar är anställda på samma arbetsplats får teckenspråkstolkarna den fackkunskap som behövs, och det finns möjlighet att utveckla ett nära samarbete och att skapa förtroende för och tillit till varandras yrkesroller. En viktig del i detta är före- och eftersamtalen mellan behandlare och teckenspråkstolk. När det finns ett bra samarbete mellan tolk och behandlare ökar förtroendet för behandlarnas professionalitet hos övriga parter.

Rapportens resultat tydliggör de faktorer som är viktiga i arbetet och som kan utgöra en grund för Dövenhetens fortsatta förbättringsarbete avseende behandlingssamtal med teckenspråkstolk närvarande.

Förväntad nytta för patienten är att det upplevs som positivt att möta och få behandling av teckenspråkig behandlare med teckenspråkstolk närvarande på Dövenheten.

Författare: Marita Gadd, Carina Streijffert och Sven-Erik Malmström

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.