Patienters delaktighet i målformulering

FoU-rapport 05/2019. En metod för att mäta delaktighet inom vuxenhabiliteringen.

Dokument

  • Patienters delaktighet i målformulering

    ( .pdf, 310 kB)

    Ladda ner

Sammanfattning

Patientcentrerad vård beskrivs som ett tillvägagångssätt där patientens upplevelser och kunskap om sin egen livssituation mer behandlarens expertis inom området. Delaktighet och patientcentrering är en viktig del av arbetssättet inom vuxenhabiliteringen i Region Skåne. I föreliggande arbete definieras delaktighet utifrån den teoretiska grund som beskrivs i en tidigare FoU-rapport. Det är även med bakgrund av denna teoretiska grund som ett självskattningsformulär avseende patienters upplevelse av delaktighet har tagits fram.

Syftet med föreliggande studie är att testa självskattningsformuläret för att utvärdera patienternas upplevelse av delaktighet i målformuleringen samt att utvärdera tillvägagångssättet för användning av självskattningsformuläret.

Studien visar att patienterna i stort upplevde att de var delaktiga i sin målplanering, att informationen var begriplig och att de blev lyssnade på. En majoritet upplevde att de fick mycket stöd i att fundera kring och bestämma sina mål. Trots det positiva resultatet kan det konstateras att det fanns enstaka patienter i materialet som inte erbjöds nog med stöd för att kunna vara delaktiga i sin målformulering.

Sammanfattningsvis bekräftar studien att det framtagna självskattningsformuläret är ett verktyg som kan användas för att mäta delaktighet och för att stötta behandlare i att göra patienten delaktig i beslut.

Förväntad nytta för patienten är att delaktigheten ökar genom att behandlare får kunskap om hur patienter upplever sin delaktighet och därmed kan arbeta mer patientfokuserat. Output i rapporten är dels ett testat och utvärderat självskattningsformulär att använda vid målformulering och dels en checklista som kan stödja behandlare i att arbeta mer patient- och personcentrerat.

Författare: Irma Hammar

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.