Heldygnsvård vid substansbrukssyndrom

FoU-rapport 4/2022. En kartläggning av diagnoser och samtalsinterventioner vid Beroendecentrum Malmö (BCM).

Skadligt bruk och beroende av substanser är en av de vanligaste anledningar till ohälsa i samhället. Problemen uppträder ofta tillsammans med andra psykiatriska diagnoser, såsom ångest och depression. Vid svår symptombild erbjuds behandling inom Region Skånes heldygnsvård.

Studien undersöker patientgruppen inom heldygnsvården på Beroende-centrum Malmö (BCM) under 2021. Syftet är att undersöka vad som karaktäriserar patienterna samt att utforska vilka samtalsinsatser som erbjuds under vårdtiden.

Resultaten visar att diagnospanoramat har förändrats det senaste decenniet. Alkohol är alltjämt den vanligaste substanskategorin, men det har skett en ökning av opioidrelaterade diagnoser och blandberoende (flera droger i kombination). Samsjuklighet, liksom förekomst av andra samtidiga missbruk, varierar beroende på substanskategori. Den sammanvägda bilden är en patientgrupp med mer komplex problematik sett till dessa faktorer.

Studien visar att det förekommer ett brett spektrum av samtalsinterventioner inom heldygnsvården. De insatser som ska erbjudas enligt psykiatrins standardiserade vårdprocess SVP Beroende – Motiverande samtal och Återfallsprevention – erbjuds i 18 % av fallen under 2021. Den vanligaste interventionen är stödjande samtal och andra mer ospecificerade samtal om mående. Substanskategori verkar spela roll för vilka interventioner en patient får under vårdtiden.

Dokument

  • Heldygnsvård vid substansbrukssyndrom

    ( .pdf, 480 kB)

    Ladda ner

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.