Bedömning av sömn

FoU-rapport 2/2018. En forskningsöversikt om bedömningsinstrument för barn och vuxna med funktionsnedsättning.

Dokument

  • Bedömning av sömn

    ( .pdf, 715 kB)

    Ladda ner

Sammanfattning

Sömnsvårigheter är vanliga bland barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar och har stor påverkan på välbefinnande och aktiviteter i det dagliga livet som till exempel utbildning, arbete, samhällsliv, fritid och rekreation. För att kunna ge rätt behandling vid sömnsvårigheter är det viktigt med en noggrann kartläggning. Hur kartläggningen ser ut varierar, vilket innebär att kartläggning, behandling och uppföljning av sömnsvårigheter inte kan jämföras på ett strukturerat sätt.

Syftet med denna FoU-rapport är att undersöka om det finns bedömningsinstrument för sömn som är relevanta och användbara för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Resultatet av en litteratursökning visar att Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) mäter många relevanta parametrar genom hela livsspannet. PSQI är överskådligt, ger ett mått på sömnkvalitén och är översatt och kulturanpassat till svenska förhållanden. En sömn- och aktivitetsdagbok kan användas för att beskriva sömnrytm och aktivitet under dygnet. Mätning med en rörelsemätare (aktigrafi) ger objektiv information om aktivitet, sömnrytm och sömnvanor. Bedömningsinstrumenten PSQI, sömn- och aktivitetsdagbok och aktigrafi kan med fördel användas tillsammans och kompletteras med en öppen fråga om störningar i den fysiska miljön som faktorer relaterade till säng, möblering, ljud och ljus. De beskrivna instrumenten är relevanta och användbara för att bedöma sömnsvårigheter hos patienter på barn- och ungdomshabilitering och vuxenhabilitering.

Förväntad nytta för patienten är att personalen genom mer kunskap om bedömningsinstrument för sömn kan ge behandling vid sömnsvårigheter anpassat till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Författare: Caroline Johansson och Eva Svensson

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.