Nya analyser: U-Kiralt amfetamin och U-Pregabalin

Från och med 8 april 2024 går det att beställa två nya droganalyser i urin: U-Kiralt amfetamin och U-Pregabalin.

U-Kiralt amfetamin

Amfetamin är ett centralstimulerande medel som är klassat som narkotika. Amfetamin är ett vanligt missbruksmedel, men används även som läkemedel vid behandling av ADHD och narkolepsi. Amfetamin förekommer i två former: dex- och lev-amfetamin. Förhållandet mellan de olika formerna kan ge information om vilken typ av amfetamin som intagits och analys av kiralt amfetamin utförs vid kontroll av eventuellt intag av illegalt amfetamin vid ADHD-behandling med dexamfetamin (Attentin) eller lisdexamfetamin (Elvanse).

Den kirala analysen mäter formerna dex- och levamfetamin var för sig. Analysen sker med kiral kromatografisk metod med masspektrometrisk detektion (LC-MS/MS). Provets totala amfetaminkoncentration, samt andelen levamfetamin (i procent) anges i svar till beställaren. I metoden mäts även metamfetamin. Förekomst av metamfetamin visar på missbruk av illegalt amfetamin (där metamfetamin ofta är förorening), alternativt missbruk av metamfetamin (där amfetamin är nedbrytningsprodukt).

Vid intag av enbart dexamfetamin (Attentin) eller lisdexamfetamin (Elvanse) är andelen levamfetamin mindre än 1% (eller mindre än 5% för prover med totalkoncentration 200-1000 µg/L amfetamin).

När andelen levamfetamin överstiger 1% har inte enbart Elvanse eller Attentin intagits utan tyder på sidomissbruk/missbruk av illegalt amfetamin och/eller intag av licenspreparat. Vid intag av enbart illegalt amfetamin är andelen levamfetamin ca 50%. ​ Licenspreparaten Metamina, Adderall och Amfetamin 5 mg har varierande innehåll av levamfetamin och det är viktigt att alltid notera aktuellt ADHD-läkemedel för att undvika misstag i tolkningen av provresultatet.

U-Pregabalin

I dagens samhälle är missbruk av beroendeframkallande läkemedel vanligt. Pregabalin (läkemedlet Lyrica m.fl.) används för behandling av neuropatisk smärta, epilepsi och generaliserat ångestsyndrom, men är också ett läkemedel som kan missbrukas och leda till ett omfattande beroende.

Vid beställning av analysen U-Pregabalin utförs först en screening med en immunokemisk metod. Vid positivt resultat i screeningen genomgår provet därefter verifikation (om inte annat avtalats med laboratoriet) med masspektrometrisk teknik (LC-MS/MS).

Kontakt

E-postadress: labmedicin@skane.se