Generella direktiv för vuxna i hemsjukvård är uppdaterade

Läkemedelsrådet reviderar årligen ”Riktlinjer för ordination enligt Generella direktiv för vuxna i hemsjukvården”, och nu finns den nya versionen tillgänglig. Nytt för i år är att texten avseende allergisk och anafylaktisk reaktion har förtydligats.

Socialstyrelsens författning HSLF-FS 2017:37 ger möjlighet för läkare från regionens hälso- och sjukvård att upprätta skriftliga generella behandlingsanvisningar, så kallade generella direktiv till sjuksköterskor inom den kommunala hemsjukvården. Dessa direktiv är riktade mot olika akuta sjukdomstillstånd. Läkemedlen får ges till en patient endast efter att en sjuksköterska gjort en behovsbedömning. Given dos ska registreras i journalhandling.

Från såväl kommunerna som regionen har framförts starka önskemål om att Generella direktiv ska vara lika över hela Skåne. Detta är skälet till att Läkemedelsrådet tar fram ett gemensamt dokument för Skåne. För att de Generella direktiven ska vara giltiga måste de skrivas under av verksamhetschef/medicinskt ansvarig läkare för respektive verksamhet. Det är ett gemensamt ansvar för regionalt finansierad sjukvård och kommunerna att så sker.

Du hittar direktivet via övriga riktlinjer och direktiv på sidan Läkemedel.

Läkemedel