Tandvård
Rekommendationer och riktlinjer
-
Regelverk och vårdprogram
Här finns aktuella regelverk och vårdprogram som är styrande inom den tandvård som Region Skåne ansvarar för.
Dokument
Arkiverade regelverk och vårdprogram
- AKO riktlinjer - primärvården
-
Sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård från 1 januari 2025
Från och med den 1 januari 2025 sänks åldern för avgiftsfri tandvård från 23 år till 19 år. Här finns information om Regions Skånes övergångsregler.
Övergångsregler
Region Skåne har övergångsregler för invånare födda år 2002–2005. Det innebär att vissa åtgärder som har påbörjats senast den 31 december 2024 och är slutförd senast det år man fyller 23 år omfattas av övergångsreglerna och är avgiftsfri. Barn och unga som genomgår eller ska genomgå tandreglering och som har en giltig betalningsgaranti utfärdad senast 31 december 2024 får slutföra sin behandling avgiftsfritt senast det år man fyller 23 år. Det är endast den tandvård som omfattas av övergångsreglerna som inte kostar något.
Dokument med övergångsregler (pdf)
Region Skåne följer SKRs vägledning av övergångsregler
Region Skånes övergångsregler följer Sveriges kommuner och regioners vägledning. Det är en nationell tolkning av de föreslagna övergångsreglerna och den miniminivån som beskrivs i propositionen med undantag från tandreglering. Undantaget från vägledningen är tandreglering där Region Skåne förbinder sig till betalningsgarantin.
Bestämmelsen om övergångsregler innehåller de åtgärdskoder som omfattas av den avgiftsfria tandvården utifrån övergångsreglerna.
-
Tandvård för barn och unga vuxna
Från och med den 1 januari 2025 sänks åldern för avgiftsfri tandvård från 23 år till 19 år.
Sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård från 1 januari 2025
Alla barn och ungdomar har rätt till kostnadsfri tandvård till och med det 19:e levnadsåret. Vården omfattar all tandvård, även specialisttandvård.
Det är fritt för patienten/vårdnadshavare att välja ackrediterad tandvårdsenhet. För specialisttandvård krävs remiss och inom allmäntandvården listar man sig på vald tandvårdsenhet.
Välj tandvårdsenhet för barn och unga vuxna i Skåne (1177.se)
-
Barn som far illa och hälsoundersökning enligt BBIC
Under uppdraget "Barn som far illa" stödjer Region Skåne arbetet med att säkerställa att anmälningsskyldigheten efterlevs inom hälso- och sjukvård, habilitering och tandvård vid misstänkta fall av barn som far illa.
För mer information om uppdraget, kontaktpersonens roll, anmälningsblanketter med mera se sidan Barn som riskerar att fara illa.
-
Allmän tandvård för barn och unga vuxna
Från och med den 1 januari 2025 sänks åldern för avgiftsfri tandvård från 23 år till 19 år.
Sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård från 1 januari 2025
Barn och unga vuxna som är folkbokförda i Skåne har rätt till kostnadsfri tandvård till och med det år de fyller 19 år. Det råder fritt vårdval i Region Skåne vilket innebär att barn och unga vuxna 0-19 år (eller deras vårdnadshavare) fritt kan välja avtalad tandvårdsenhet för sin tandvård.
För att en vårdgivare ska få bedriva tandvård inom vårdval för allmän tandvård för barn och unga vuxna 0-19 år i Skåne, krävs att Region Skåne godkänt verksamheten. Genom avtal förbinder sig ackrediterade vårdgivare att aktivt verka för att berörda barn och unga vuxna får tandvård av god standard i enlighet med tandvårdslagen.
- Ansökan och ackrediteringsvillkor för tandvård för barn och unga vuxna – allmän
- Välj tandvårdsenhet för barn och unga vuxna i Skåne (1177.se)
Bildspel allmän tandvård för barn och unga vuxna
Nu är det möjligt att välja tandvård för barn och unga vuxna 0-19 år via e-tjänsterna på1177.se. I bildspelet finns information om e-tjänsten och hur den kommer att kommuniceras till Skånes invånare.
-
Specialiserad tandvård för barn och unga vuxna
Den specialiserade tandvården för barn och unga vuxna ges av ackrediterade vårdgivare. Ackrediteringsvillkoren möjliggör för en vårdgivare att ansöka om ackreditering för en eller flera specialistdiscipliner på en eller flera specialisttandvårdsenheter.
Vårdvalet omfattar följande specialistdiscipliner:
- Bettfysiologi
- Endodonti
- Käkkirurgi (vård som är att inordna under tandvård)
- Oral protetik
- Orofacial medicin
- Ortodonti
- Paradontologi
- Pedodonti
Ansökan och ackrediteringsvillkor för tandvård för barn och unga vuxna – specialiserad
Välj tandvårdsenhet för barn och unga vuxna i Skåne (1177.se)
-
Urval inom ortodonti
Barn och unga vuxna som har behov av tandreglering ska ha möjlighet att få en bedömning om behovet är så stort att det berättigar till fortsatt utredning och eventuell kostnadsfri tandregleringsvård.
Denna bedömning görs av specialistbehörig tandläkare inom tandreglering verksam vid en av Region Skåne avtalad specialisttandvårdsenhet inom tandreglering (ortodonti).
Välj tandvårdsenhet för barn och unga vuxna i Skåne (1177.se)
-
Sistahandsansvar och riktade insatser
Här hittar du avtal slutna mellan Region Skåne och Folktandvården Skåne AB avseende tandvårdsverksamhet där sistahandsansvar och riktade insatser ingår.
Dokument
-
Barn som far illa och hälsoundersökning enligt BBIC
- Samverkan tandvård – barnhälsovård
-
Vuxentandvård - regionens tandvårdsstöd
Region Skåne ansvarar för tandvård till patienter med särskilda behov av tandvårdsinsatser. Berättigade erhåller tandvård enligt den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftssystem.
De tandvårdsstöd som ges till hälso- och sjukvårdsavgift är tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning (F-tandvård), nödvändig tandvård (N-tandvård), tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling (S-tandvård). Uppsökande verksamhet är avgiftsfri.
Utförare av tandvård ersätts enligt den prislista som är beslutad av Hälso- och sjukvårdsnämnden.
-
Uppsökande verksamhet
Vissa äldre och funktionshindrade kan ha rätt till ett tandvårdsintyg. Ett giltigt tandvårdsintyg ger rätt till en kostnadsfri munhälsobedömning per år och nödvändig tandvård till hälso- och sjukvårdens avgiftssystem.
Det är inte boendeformen, den personliga ekonomin eller tandvårdsbehov som avgör rätten till tandvårdsstödet utan det individuella behovet av vård, service och omvårdnad som ska vara omfattande och varaktigt.
-
N-tandvård – Nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade
De som är berättigade till Intyg om Nödvändig Tandvård tillhör samma kategorier som de som har rätt till Uppsökande Munhälsobedömning.
Observera att det är patientens behov av vård och omsorg som avgör rätten till Intyg om Nödvändig Tandvård, inte patientens muntillstånd.
-
S-tandvård – Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling
Vanligtvis är det sjukvården som remitterar en patient till tandvården för undersökning, utredning och eventuell behandling före eller i samband med olika medicinska ingrepp/behandlingar.
Endast de särskilda tandvårdsinsatserna, som ingår som ett led i sjukdomsbehandling, omfattas av hälso- och sjukvårdens avgiftssystem.
-
F-tandvård – tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning
För att ha rätt till tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift ska en person ha stora behov av tandvård på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning som leder till stora svårigheter att sköta munhygienen eller att genomgå tandvårdsbehandling.
-
Uppsökande verksamhet
- Sömnapné S9 och godkända tandläkare
-
Narkostandvård
- Rutiner inför tandvård under narkos (pdf)
- Standardtext till remiss för inhämtande av medicinsk data (pdf)
- Preoperativa utredningar gällande tandvårdspatienter – regional riktlinje (pdf)
- Narkostandvård för barn och unga vuxna 0-23 år utanför sjukhusets lokaler (pdf)
- Hälsodeklaration inför operation
- Anmälan för att utföra narkostandvård utanför sjukhusets lokaler för vuxna med särskilda behov, NSF-tandvård (pdf)
- Region Skånes riktlinjer avseende narkostandvård utanför sjukhusets lokaler för vuxna med särskilda behov, NSF-tandvård (pdf)
-
Vuxentandvård – statligt tandvårdsstöd
Statliga tandvårdsstödet administreras av Försäkringskassan. Här finns kort information om stödet. För mer information hänvisas till Försäkringskassan.
-
ATB – Allmänt tandvårdsbidrag
Allmänt tandvårdsbidrag, ATB, utgår till alla vuxna den förste juli varje år. Bidragets nivå är åldersrelaterat:
- 300 kronor per år till personer 30-64 år.
- 600 kronor per år till personer 20-29 år och från 65 år.
ATB kan sparas i högst två år och man väljer själv när man vill använda bidraget.
-
STB – Särskilt tandvårdsbidrag
Särskilt tandvårdsbidrag, STB riktar sig till den som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som ökar risken för försämrad tandhälsa. Förebyggande tandvård kan hjälpa dessa personer att behålla en god tandhälsa.
Tandläkaren eller tandhygienisten bedömer om patienten har rätt till bidraget. I de flesta fall krävs ett läkarintyg som anger att man tillhör någon av de grupper som har rätt till ersättning.
Bidraget är högst 600 kronor per halvår och får användas för betalning av ersättningsberättigade förebyggande tandvårdsåtgärder.
-
Högkostnadsskydd
Inom det statliga tandvårdsstödet råder fri prissättning. Högkostnadsskyddet baseras på en statligt fastlagd referensprislista.
Högkostnadsskyddet börjar gälla när en patient under en tolvmånadersperiod fått åtgärder utförda vars sammanlagda referenspris överstiger 3 000 kronor.
Därefter får patienten ersättning för:
- 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor.
- 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor.
-
ATB – Allmänt tandvårdsbidrag
-
Övriga avtal
-
Information till kommunens personal och psykiatrin
Enligt tandvårdslagen har Region Skåne ansvar för att bedriva uppsökande verksamhet till vissa äldre och/eller funktionsnedsatta. Detta innebär att avgiftsfri munhälsobedömning och individuell rådgivning, årligen ska erbjudas de personer som ingår i målgruppen.
Kommunerna ansvarar för att bland de personer som har insatser enligt hälso- och sjukvårdslag (1982:763) HSL, socialtjänstlag (2001:453) SOL eller lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS, identifiera de som är berättigade till tandvårdsintyg.
E-learning
En elektronisk utbildning med riktlinjer och stöd till den som utfärdar tandvårdsintyg. För att starta utbildningen så att alla funktioner fungerar behöver du sätta Powerpointen i bildspelsläge – detta förklaras på första sidan i utbildningen.
Utbildning för att utfärda tandvårdsintyg (pptx)
Eventuella frågor om utbildningen besvaras av johan.im.nilsson@skane.se.
Dokument
-
Käkkirurgi
-
Läkemedelsriktlinjer
Skånelistans rekommendationer och bakgrundsmaterial
- Antiseptisk munvård
- Bakteriell infektion i munhålan
- Blödningskomplikation i munhålan
- Herpesvirusinfektion i munhålan
- Karies
- Läkemedelsrelaterad käkbensnekros
- Muntorrhet
- Oral lichen planus
- Oro eller kooperationssvårigheter vid tandbehandling
- Recidiverande aftös stomatit
- Smärta i munhålan
- Svampinfektion i mun
Kontakt
-
Kontaktuppgifter
Vårdgivarservice
Vårdgivarservice hanterar frågor avseende regelverk, ersättning och behörighet i Tandvårdsfönster såväl som systemsupport i Tandvårdsfönster för vårdgivare och dess medarbetare.
Kontakta Vårdgivarservice via kontaktformuläret eller via telefonnummer 040-623 90 00 (ange till exempel "tandvård", "Tandvårdsfönster" som talsvar).
Kontaktformulär till Vårdgivarservice
Frågor gällande ortodonti
Christel Åkesson, administratör
Telefonnummer: 044-309 35 17
E-postadress: christel.akesson@skane.se -
Adresser
Här finns alla adresser och kontaktuppgifter till Enheten för tandvårdstyrning.
Besöksadress
Enheten för uppdragsstyrning
Rådhus Skåne (Plan 3)
KristianstadSkicka brev/postförsändelser
Om ni skickar rekommenderade brev måste adressen påbörjas med Region Skåne, annars kan vi inte hämta ut sådana brev.
Den 1 april 2019 blev det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura).
Fakturering och e-handel (skane.se)
Postadress
Region Skåne
Koncernkontoret
Enheten för uppdragsstyrning
Tandvård, Rådhus Skåne, plan 3
291 89 KristianstadFakturaadress tandvård barn- och unga vuxna
Region Skåne
Hälso- och sjukvårdsnämnden
Er referens: TandBOU
205 01 MalmöFakturaadress vuxna patienter, N- F- och S-tandvård samt vuxna asyl
Region Skåne
Hälso- och sjukvårdsnämnden
Er referens: TandVUX
205 01 MalmöFakturaadress vid ej patientrelaterad faktura
Region Skåne
Regionstyrelsen
Enheten för uppdragsstyrning
Er referens xxxxxx (Er referens avser RSid-nummer till den som ska ha fakturan.)
205 01 MalmöKontaktuppgifter
Telefon: 044-309 30 00 (växel)
E-post: enhet.tandvard@skane.se
Dokument
-
Blanketter
För N- tandvård, F-tandvård och S-tandvård betalar patienten samma avgift som för öppen hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagens bestämmelser. Besöksavgiften räknas in i patientens vanliga högkostnadsskydd.
Munhälsobedömningen är kostnadsfri. Tandvårdsstödet innebär i korthet att patienten får tandvård till samma kostnad som för sjukvård.
Blanketter för vårdval inom barn- och ungdomstandvård finns på sidan LOV - hälso- och vårdval.
Fakturor
Barn- och ungdomstandvård
Vuxentandvård – regionens tandvårdsstöd
-
Patientinformation
Publikationer
- Bra tänder för ett bra liv
- Tandreglering hos specialist: Du har rätt till avgiftsfri specialistutredning
- Tandreglering hos specialist: Avbruten behandling
- Tandreglering hos specialist: Du har för närvarande inte rätt till en avgiftsfri specialistutredning
- Tandvårdsstöd – bättre munhälsa för psykiskt funktionshindrade
- Tandvårdsstöd – långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning
- Välj tandvårdsenhet till ditt barn
- Välj tandvårdsenhet till ditt barn – affisch
-
Relaterade länkar
- Folktandvården Skåne AB (skane.se)
- Försäkringskassan, tandvård (forsakringskassan.se)
- Högskolan Kristianstad, tandhygienistprogrammet (hkr.se)
- IVO (ivo.se)
- Malmö Universitet, Odontologiska fakulteten (mau.se)
- Privattandläkarna (ptl.se)
- Tandvårdsförordning (1998:1338) (riksdagen.se)
- Tandvårdslag (1985:125) (riksdagen.se)
- Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (tlv.se)
- Vårdanalys (vardanalys.se)