Psykiatri och psykisk ohälsa
Behandlingsstöd
- AKO Skåne-riktlinjer för primärvården
-
Läkemedelsriktlinjer
Skånelistans rekommendationer och bakgrundsmaterial
- Alkoholberoende
- Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD
- Autismspektrumstörningar och intellektuell funktionsnedsättning
- Bipolär sjukdom
- Depression
- Schizofreni och schizofreniliknande tillstånd
- Substans- och spelberoende
- Sömnstörning
- Tourettes syndrom
- Ångestsyndrom, tvångssyndrom och posttraumatiskt stressyndrom
Läkemedelsriktlinjer
-
Nationell högspecialiserad vård (NHV)
Vård för personer med allvarligt, livshotande, omfattande och upprepat självskadebeteende – vuxenpsykiatri
NHV-enheten i Region Skåne är ett konsultationsteam som arbetar med vård av personer med allvarligt, livshotande, omfattande och upprepat självskadebeteende där hemregionens egna resurser och/eller kompetens inte räcker till. Uppdraget omfattar en multidisciplinär bedömning samt att med denna som bas koordinera insatser, utbilda och handleda involverade enheter i hemregionen under en tidsperiod på upp till två år.
NHV-enheten tar inte över ansvaret för behandlingen av patienten utan arbetar konsultativt för att anpassa och utveckla vården samt öka kompetensen för omhändertagande av målgruppen i hemregionen. Grundprincipen är att patienten inte reser från hemregionen utan de insatser som konsultationsteamet erbjuder sker på plats, på hemkliniken.
Remissinstruktion – nationell högspecialiserad vård inom svårbehandlat självskadebeteende (pdf)
Kontaktperson
Rebecca Nilsson, Teamledare
NHV Vuxenpsykiatrimottagning Självskada LundE-post: nhv.sjalvskada.vup.lund@skane.se
Svårbehandlat självskadebeteende – barn- och ungdomspsykiatri
Region Skåne har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att utföra högspecialiserad nationell vård för svårbehandlat självskadebeteende. Mottagningen vänder sig till patienter med ett allvarligt, omfattande, farligt och eskalerande självskadebeteende där behandlingsförsök riktade mot problematiken inte har gett förväntat resultat och där hemregionens resurser och/eller kompetens inte räcker till helt.
Mottagningen arbetar utifrån grundprincipen att patienten inte behöver resa från hemregionen, utan insatserna sker på plats utifrån en konsultativ modell. Konsultationsteamet tar alltså inte över handläggningen, ansvaret för behandlingen eller arbetar direkt med patienten, familjen och nätverk. Kontakten med teamet är mest digital och kan vara i upp till två år eller fram till att patienten fyller 18 år.
Teamet består av läkare, kurator och psykolog. Teamet erbjuder psykoterapeutisk kompetens, handledarkompetens och kompetens inom dialektisk beteendeterapi (DBT). Kontakten inleds med en multidisciplinär kartläggning av tidigare vård, social situation, skolgång, och andra viktiga händelser. Teamet ger återkoppling till remittenten. Patienten och vårdnadshavare intervjuas om remittenten väljer att fortsätta kontakten med mottagningen. Därefter löper vårdtiden med förnybara abonnemang kvartalsvis. De börjar och slutar i stor-möten (eller SIP) där alla viktiga aktörer runt patienten samlas. Vid stormöten utformas en vårdplan som innehåller tydliga delmål och ansvarsfördelning. Vid efterföljande möte utvärderas vårdplanen. Den revideras om det finns behov av det.
Teamet arbetar parallellt och i samverkan med vårdgivare i hemregionen med samordning, utbildningsinsatser, vårdplanering och handledning kopplat till det specifika patientärendet, samt uppföljning och utvärdering. En plan för uppföljning görs när arbetet avslutas.
Remissmall – nationell högspecialiserad vård inom svårbehandlat självskadebeteende Bup (pdf)
Kontaktperson
Hedvig Mannerstråle Paradisi (Legitimerad Psykolog, Leg Psykoterapeut och samordnare).
E-post: bup.sjalvskada@skane.se
Svårbehandlade ätstörningar – vuxenpsykiatri
Socialstyrelsen har beslutat att viss vård vid svårbehandlade ätstörningar ska utgöra nationell högspecialiserad vård och bedrivas vid fem enheter i landet för vuxna och vid tre enheter för barn. Lund är en av de enheter som beviljats tillstånd för att bedriva denna vård.
För att vårdas inom NHV krävs en specialistvårdsremiss samt en betalningsförbindelse. Remittenten gar fortfarande huvudansvaret för behandlingen, liksom ansvar för eventuell sjukskrivning/intygsskrivning och är vid behov sammankallande till SIP-möte. Efter avslutad bedömning och behandling på NHV kommer patienten att ha sin fortsatta behandling och uppföljning inom hemregionen. Remissmallen är framtagen i samråd med övriga tillståndsenheter och är nationell.
Inklusionskriterier:
- Patienter med allvarlig ätstörning med eller utan primär somatisk eller psykiatrisk samsjuklighet där flera behandlingsförsök har genomförts med adekvat intensitet, varav minst ett har varit dagvård eller heldygnsvård. När flera sådana behandlingar eller behandlingsförsök har genomförts utan tillräcklig framgång, ska patienten remitteras för nationell högspecialiserad vård.
- Patienter med akut medicinsk instabilitet som primärt är orsakad av en ätstörning, när transport bedöms möjligt, och där det inte finns möjlighet till adekvat vård inom hemregionen.
Nationell högspecialiserad vårdremiss vid svårbehandlade ätstörningar, vuxna (pdf)
Kontaktperson
Enhetschef Kristina Z Johansson
Kristina.Z.Johansson@skane.seKönsdysfori – vuxenpsykiatri
Region Skåne har fått i uppdrag att i samverkan med Region Östergötland bedriva nationell högspecialiserad vård vid könsdysfori. Region Östergötland har huvudansvaret. Vuxenpsykiatrimottagning könsidentitet Malmö gör utredningar av könsdysfori utifrån önskemål om könsbekräftande behandling.
Mottagningen tar emot patienter som är äldre än 17 år och 6 månader och har fått remiss från en specialistläkare i psykiatri.
Remissinstruktion – nationell högspecialiserad vård vid könsdysfori vuxenpsykiatri (pdf)
Kontaktperson
Enhetschef Erika Sundström
Erika.Sundstrom@skane.seKönsdysfori – barn- och ungdomspsykiatri
Barn- och ungdomspsykiatrimottagning könsidentitet gör utredningar av könsdysfori hos barn och ungdomar. Mottagningen tar emot patienter som är under 18 år och som har fått en remiss från en specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri.
Remisstöd – nationell högspecialiserad vård vid könsdysfori Bup (pdf)
-
Remissinformation
- Praxis för remisshantering i Region Skåne
- Remisshantering BUP
- Remisstöd vid misstanke om nydebuterad psykos
- Psykoterapi – information för remittenter och behandlare
- Remissinformation Traumamottagning Centrum för sexuell hälsa
- Skåneövergripande handläggningsöverenskommelse primärvård – specialistpsykiatri gällande vuxna
-
Vårdförlopp
Schizofreni (vardpersonal.1177.se)
Observera att endast den första delen av detta vårdförlopp är introducerat i Region Skåne.
- Vårdprogram och riktlinjer
Dokument och länkar
-
Handböcker och lathundar
Stöd vid bedömning av suicidrisk
En bedömning av suicidrisk görs för att förhindra suicid. Bedömningen ligger till grund för åtgärder som kan minska suicidrisken. Du kan använda foldern Suicidriskbedömning - Stöd för kartläggning och dokumentation i den skånska sjukvården som stöd.
Suicidriskbedömning: Stöd för kartläggning och dokumentation
i den skånska sjukvården (pdf)Beställ foldern som trycksak
För bästa resultat rekommenderas:
- Format: 105 x 148 mm
- Papper: YUPOBlue PKT 200 g
- Dubbelsidigt tryckt i CMYK
-
Kvalitetsregister
- Bipolär – Nationellt kvalitetsregister för bipolär affektiv sjukdom (bipolar.registercentrum.se)
- BPSD-registret – Svenskt register för beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (bpsd.se)
- BUSA – Nationellt kvalitetsregister för behandlingsuppföljning av säkerställd ADHD (psykiatriregister.registercentrum.se)
- Kvalitetsregister ECT (ect.registercentrum.se)
- Nationellt rättspsykiatriskt kvalitetsregister (rattspsyk.registercentrum.se)
- Q‑bup – Nationellt kvalitetsregister för barn- och ungdomspsykiatri (qbup.registrercentrum.se)
- Svenskt Beroenderegister – SBR (psykiatriregister.registercentrum.se)
- RIKSÄT – Nationellt kvalitetsregister för ätstörning (riksat.registercentrum.se)
- Patientinformation
- Relaterade länkar