Våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck
Att bli utsatt för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld påverkar hälsan negativt, detta finns det starkt vetenskapligt stöd för. Det är därför viktigt att frågan om eventuell våldsutsatthet ställs i mötet med patienten, och att hälso- och sjukvården och tandvården vidtar lämpliga åtgärder.
Att identifiera och motverka våldsutsatthet i nära relationer är en viktig del i hälso- och sjukvårdens och tandvårdens uppdrag. Att främja en god hälsa på lika villkor är en del i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och i tandvårdslagen (1985:125).
Enligt Region Skånes politiska riktlinjer och regionala vårdprogram ska all vårdverksamhet som finansieras av Region Skåne arbeta för att motverka våld i nära relationer genom att aktivt identifiera våldsutsatthet, vårda och stötta efter behov, dokumentera våldsutsattheten i journalen samt alltid anmäla till socialtjänsten vid oro för att barn far illa.
Kontakta socialtjänsten
Kunskapsstöd
- Vårdprogram och riktlinjer
- AKO Skåne-riktlinjer för primärvården
-
Journaldokumentation i PMO och Melior
Information om anteckningar om våld i nära relation i PMO
Information om anteckningar om våld i nära relation i Melior
-
Stöd vid implementering
Implementeringsguiden
Implementeringsguiden bidrar med verktyg och material för att stötta verksamheter att etablera nya rutiner, höja kunskapsnivån och systematiskt arbeta med vårdprogrammet våld i nära relationer på bästa sätt.
Implementeringsguiden bidrar också med hänvisning till ytterligare fördjupning i ämnet våld i nära relationer och lyfter goda exempel från olika verksamheter i Skåne.
Guide för implementering av vårdprogrammet våld i nära relationer
Fler stödmaterial
För dig som ska implementera vårdprogrammets arbetssätt och rutiner i patientnära verksamhet finns ett framtaget stödmaterial. Det utgörs av tre delar som är tänkta att komplettera varandra.
- Utbildningar och webbstöd
- Patientinformation
Kampanjsida: Våld i nära relationer
Här hittar du bland annat en kort sammanfattning av vårdprogrammets innehåll, information om Regions Skånes barnskyddsteam och affischen ”Känner du dig trygg hemma?” som kan användas i väntrum och liknande utrymmen där patienter rör sig.
Våld i nära relationer – en fråga om hälsa och patientsäkerhet