Vårdens alla aktiviteter ska organiseras som en väl fungerande helhet ur individens perspektiv
När samverkan fungerar får patienten vårdinsatser utifrån sina behov och får möta vårdpersonal med tillräcklig kompetens inom psykisk ohälsa.
Kompetensförsörjning
-
Säkerställa optimalt omhändertagande
Vårdpersonal ska ha tillräcklig kompetens för att säkerställa att patienter med psykisk ohälsa och beroende får ett optimalt omhändertagande, med grund i evidens och beprövad erfarenhet. Det finns ett behov av utveckling av kompetens, arbetssätt och metoder.
Primärvården behöver stärka sitt omhändertagande av personer med psykisk ohälsa och beroende samt hitta arbetssätt som ger ett snabbt omhändertagande och första besök.
Utveckling av kompetens och metoder inom den prehospitala vården pågår för att möta personer med psykisk ohälsa. I Region Skåne finns specialutbildade sjuksköterskor inom psykiatri i den prehospitala vården.
Samverkan
-
Samverkan
Att ha en sammanhållen vårdkedja kräver ett ökat mått av samverkan mellan vårdens olika aktörer. Detta inkluderar bland annat samverkan mellan heldygnsvård och öppenvård, specialiserad vård och primärvård, psykiatrisk vård och somatisk vård samt regionala och kommunala insatser.
När samverkan fungerar får patienten integrerade vårdinsatser utifrån sina behov. Historiskt har man hanterat frågor om gränssnitt mellan verksamheter, i framtiden måste vi istället prata om samarbete med och för patienten.
Hälso- och sjukvårdsavtalet reglerar ansvarsfördelning och samverkansformer inom hälso- och sjukvårdsområdet mellan Region Skåne och kommunerna i Skåne.
Region Skåne och Skånes Kommuner har tillsammans tagit fram en ramöverenskommelse om samverkan för fyra målgrupper:
-
Barn upp till 18 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning.
-
Barn upp till 18 år och unga till och med 20 år som vårdas utanför det egna hemmet.
-
Personer i alla åldrar med psykisk funktionsnedsättning.
-
Personer i alla åldrar som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel, dopningsmedel eller spel om pengar.
-
-
Samordnad individuell plan, SIP
En SIP ska enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen göras när den enskilde har behov av insatser både från socialtjänsten och från hälso- och sjukvården.
Planen ska upprättas om den enskilde begär det eller om kommunen eller landstinget bedömer att den behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda, och om den enskilde samtycker till att den upprättas.
Planen ska upprättas tillsammans med den enskilde och utgå från dennes behov och önskemål. Närstående ska också ges möjlighet att delta i arbetet med planen.