Utveckla former för individens medskapande i sin egen vård

Patienter och närstående ska ses som självklara aktörer i vården. Vården behöver bidra till att stärka och mobilisera patienter att vara delaktiga i och påverka alla beslut som fattas i hela vårdkedjan.

Delaktighet

Det finns ett stort behov att utveckla barn och ungas delaktighet för att på ett strukturerat sätt få deras synpunkter på hur vården ska utformas. 

Forskning visar på närstående positiva inverkan på rehabilitering, detta har lett till rekommendationer i nationella riktlinjer att alltid involvera familjen i den insatser som erbjuds patienter med psykossjukdom. Det finns inget som tyder på att samma sak inte gäller för andra patientgrupper. 

  • Personer med nedsatt autonomi kan behöva extra stöd för att orientera sig i vårdens informationsutbud, medskapande förutsätter ett pedagogiskt förhållningssätt hos personalen. 

  • Inom den psykiatriska vården är samarbetet och relationen mellan patient och behandlare viktigt för att positiva behandlingsresultat ska kunna uppnås, ändå avbryter en stor del av personer med psykisk sjukdom sin kontakt med vården. Skälen till detta kan vara att patienter upplever att de inte har möjlighet att påverka beslut kring sin behandling och att inte någon lyssnar på dem.

    Delat beslutsfattande, (Shared decision making, SDM) är ett arbetssätt för att öka patientens delaktighet i vården och syftar till att hjälpa patienten att inneha en aktiv roll i beslut som rör deras hälsa och vård.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.