Suicidprevention i Skåne
Regional suicidpreventiv strategi och det samordnade arbetet
Region Skåne har tagit fram en regional suicidpreventiv strategi med suicidpreventiva insatser utifrån tre olika nivåer, universell, selektiv och indikerad prevention.
Strategin har ett brett preventivt anslag i syfte att stimulera och stötta ett permanent, systematiskt och långsiktigt suicidpreventivt arbete i Skåne. Samverkan sker med olika aktörer som kommuner, brukarorganisationer, lärosäten och myndigheter i syfte att uppmärksamma, skapa intresse och öka kunskap om suicidprevention i hela samhället.
Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention ligger till grund
Suicid är ett folkhälsoproblem som går att förebygga. Suicidförebyggande arbete handlar om att genom olika insatser minska risken att människor tar sitt liv. Det suicidförebyggande arbetet behöver finnas på olika nivåer och arenor, och kombinera insatser till individer och hela befolkningen.
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen lämnade i september 2023 in ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention där 26 myndigheter och 48 organisationer har bidragit.
Visionen är ”ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen och där ingen ska behöva hamna i en situation där den enda utvägen upplevs vara suicid”. Ett stärkt suicidpreventivt arbete med breda samhällsinsatser betonas för att uppnå det övergripande målet ”färre liv förlorade i suicid”.
Underlaget till den nationella strategin ligger tillsammans med RESPI, Rekommenderade Suicidpreventiva Insatser, till grund för Skånes regionala strategi för suicidprevention under åren 2023-2028.
Länsgemensam handlingsplan
Regional Samverkansgrupp Psykiatri har beslutat om ett gemensamt utskott för suicidprevention. Utskottet har tagit fram en handlingsplan med fokus på gemensamma utvecklingsområden för perioden 2023–2028. Den länsgemensamma planen utgår ifrån den regionala strategin och förslag till ny nationell strategi.
Länsgemensam Handlingsplan Suicidprevention 2023–2028
Utbildningar
- Konferens: Ekonomi, spel och suicid (mediaflowpro.com)
- Föreläsning: Ett hej kan rädda liv (mediaflowpro.com)
- Film och checklista: Se över organisatoriska mellanrum
- Webbutbildning bestående av fyra kurser: SPiSS - Suicidprevention i svenskt samhälle
- Minikurs: Stödja den som sörjer ett självmord (betaniastiftelsen.nu)
Patientinformation
Affisch: Våga fråga – rädda liv
Att våga fråga patienter om suicidtankar kan utgöra skillnaden mellan liv och död. 60–80 procent av alla som begår suicid har haft en vårdkontakt, varav en tredjedel har haft kontakt med psykiatri, en tredjedel har haft kontakt med somatisk slutenvård och en tredjedel har haft kontakt med primärvård.
- Våga fråga – rädda liv, affisch anpassad för tryck (pdf)
- Våga fråga – rädda liv, affisch för utskrift (pdf)
Stöd vid bedömning av suicidrisk
Som stöd vid bedömning av suicidrisk har foldern Suicidriskbedömning - Stöd för kartläggning och dokumentation i den skånska sjukvården tagits fram. Foldern finns i digital version och kan också beställas som trycksak.