Efterfrågat digitalt amningsstöd ska ge tryggare föräldrar och friskare barn

Det nya digitala stöd- och behandlingsprogrammet ”Lär dig om amning” rullas nu ut på Skånes samtliga barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler, med ett erbjudande till blivande och nyblivna föräldrar.

Det internetbaserade och kunskapshöjande programmet har varit efterfrågat av både invånare och vårdverksamheten. 

Region Skånes nya stöd- och behandlingsprogram är det första i Sverige som erbjuder digitalt amningsstöd. Att kunna erbjuda föräldrar stödet digitalt gör att alla ges samma förutsättningar. En annan vinst är att föräldrarna själva kan välja när och var de vill ta del av informationen i materialet, som ett komplement till de fysiska mötena. Att anpassa stödet på det här sättet underlättar för många i vardagen. 

– Många barnmorskor och sjuksköterskor inom barnhälsovården har också efterfrågat mer kunskap om amning. Nu får alla samma kunskapsbank att hämta information ifrån och kunna använda som diskussionsunderlag med patienten, säger Anna Kjellbom, läkare och vårdutvecklare vid Utvecklingsenhet kvinnohälsa, Nära vård och hälsa, och en av initiativtagarna till “Lär dig om amning”. 

Digitalt stöd ger ännu bättre förutsättningarna för föräldrar som vill amma

Syftet med det digitala amningsstödet är att ge ännu bättre förutsättningar för blivande och nyblivna föräldrar som vill amma, vilket i sin tur stärker barnets rätt till bästa möjliga hälsa och i förlängningen även folkhälsan.  

Att amning är viktigt för att ge det nyfödda barnet skydd mot infektioner och stärka immunförsvaret är väl känt. Dessutom finns det stora fördelar också för mamman. Amning hjälper till exempel livmodern att dra ihop sig efter förlossningen och skyddar också mot bröst- och äggstockscancer. 

Rätt stöd ska ge friskare kvinnor och barn

Ändå har antalet nyblivna mammor som ammar sitt barn gått ner de senaste åren, både i Skåne och nationellt. Det är en oroande trend som Anna Kjellbom hoppas att "Lär dig om amning” ska hjälpa till att vända.  

– Om vi frågar gravida kvinnor om de vill amma säger nästan alla ja, men efter några veckor ser vi att betydligt färre faktiskt gör det. Amning som inte fungerar kan vara en stor sorg. Nu kan vi bidra till att gravida känner sig tryggare, mer förberedda och mer motiverade att amma, säger hon och fortsätter: 

– En viktig slutsats vi har dragit i det här arbetet är att många nyblivna föräldrar är oförberedda och en del saknar grundläggande kunskaper om amning. Med digitalt stödprogram hoppas vi att fler som vill amma ska kunna göra det, vilket på sikt kommer att ge friskare kvinnor och friskare barn. 

Introduceras innan förlossningen

Heléne Lindholm, distriktssköterska på BVC Familjernas Hus i Vellinge, har varit med när "Lär dig om amning” testades i pilotstudien och arbetat med programmet i ett drygt år. Hon ser att de nyblivna mammorna har stor nytta av innehållet.  

– De som använder det internetbaserade amningsstödet tycker att det är jättebra. Just att man kan visa olika amningspositioner med hjälp av filmerna och så kan de pröva hemma i lugn och ro, säger hon. 

Ett stort plus är att programmet introduceras redan innan förlossningen. Nu ska alla gravida få inloggning till programmet redan vid inskrivningen på barnmorskemottagningen för att tidigt kunna tillgodogöra sig kunskapen. 

– Barnmorskorna pratar ofta om att den gravida är mer fokuserad på förlossningen snarare än på information om amning. Och här kan programmet verkligen hjälpa till.   

Partnern är med

En annan fördel är att vården nu kan nå fler eftersom också partnern till den gravida kan ta del av informationen på ett mer lättillgängligt sätt. Anna Kjellbom poängterar att stödet från partnern är centralt för en fungerande amning och här kan kunskap om amningens många hälsofördelar vara en avgörande faktor. 

Fakta: Stöd- och behandlingsplattformen – ett digitalt komplement till behandlingen

  • Stöd och behandling är en e-tjänst i 1177.se. Här kan patienter och vårdpersonal interagera, kommunicera och dela information digitalt, som ett komplement till en behandling.  
  • I Region Skåne har användningen av olika program inom stöd-och behandlingsplattformen ökat de senaste åren. Sedan starten 2018 har totalt över 60 000 stöd- och behandlingsprogram startats via den digitala plattformen.  
  • Idag finns det 78 olika program i Region Skåne. Andra områden det finns program för är psykisk hälsa barn, unga och vuxna, min vårdplan i cancervården, artrosskola, diabetes, tobakshjälp och hjärtskola.