Sekretess i hälso- och sjukvården
Förändrad lagstiftning 1 april 2025
Den 1 april 2025 började nya regler gälla som påverkar vilka uppgifter som ska lämnas ut. För dig som medarbetare i vården innebär det bland annat att din verksamhet blir skyldig att lämna uppgifter om brott till polisen, eller till någon annan brottsbekämpande myndighet, vid mindre allvarliga brott än tidigare.
Gränserna för vilka brott som omfattas har förändrats
Den sekretessbrytande bestämmelsen har ändrats på så sätt att uppgifter ska lämnas ut när det gäller uppgifter om brott som medför ett lägsta straff om sex månaders fängelse. Tidigare var gränsen ett års fängelse. För försök till brott har gränsen sänkts från brott med ett lägsta straff på två år till ett år. Huvudregeln är att uppgifter ska lämnas ut men varje fall måste prövas för sig. En sammanställning av många av de brott som berörs av ändringarna finns i ett PM nedan, "Sekretess inom hälso- och sjukvården".
Utgångspunkt att kontaktuppgifter lämnas ut
En annan förändring är att verksamheten måste lämna ut kontaktuppgifter till patienter om polisen, eller annan brottsbekämpande myndighet, begär ut dem. Det finns möjlighet till undantag om det finns synnerliga skäl att inte lämna ut uppgifterna. Det kan till exempel handla om att vården bedömer att en person med stort hjälpbehov skulle avstå från att ta emot hjälp om uppgiften lämnas vidare. För övriga uppgifter om patienter gäller fortfarande hälso- och sjukvårdssekretessen.
Det finns inte någon skyldighet att lämna ut uppgifter på eget initiativ inom hälso- och sjukvården. Däremot kan uppgifter få lämnas ut på eget initiativ från vården vid misstanke om vissa allvarliga brott. Vilka detta är framgår av promemorian Sekretess inom hälso- och sjukvården.
Verksamhetschefen ansvarar för rutiner
Verksamhetschefen ansvarar för att det finns rutiner för att hantera förfrågningar och att dessa är kända i verksamheten.
SKR har tagit fram en vägledning specifikt kring den nya lagen.
Lag om skyldighet att lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter
Tystnadsplikt och sekretess i vården – kort sammanfattning
Tystnadsplikt och sekretess inom vården – broschyr (pdf)
Den här broschyren ger dig svar på vad tystnadsplikt och sekretess innebär inom den offentliga vården. Sekretessbestämmelser inom den privata vården regleras i patientsäkerhetslagen.
- Vilka uppgifter skyddas av sekretess?
- När får du lämna ut vissa uppgifter och när måste du göra det?
- Patientens rätt att läsa sin journal
- Vad innebär inre sekretess?
Sekretess inom hälso- och sjukvården – fördjupad vägledning
Sekretess inom hälso- och sjukvården (pdf)
Dokumentet ger dig fördjupad vägledning i hur offentlighets- och sekretesslagen (OSL) ska användas i praktiken. Det beskriver gällande lagstiftning för myndigheter som Region Skåne samt kommuner som bedriver hälso- och sjukvård.