Fortbildningsdag om ländryggssmärta för vuxna i primärvården
Innehåll
Kursen kommer att beröra de vanliga ryggbesvären i primärvården. Det vill säga diskbråck, spinal stenos samt lumbago: akut, subakut och kronisk.
Kursen består av teoretiska och praktiska delar. De teoretiska delarna består främst av information kring diagnoserna, narrativ kring ryggbesvär, kommunikation, rimliga målsättningar, belastning, behandlingsbakgrund och bedömning i form av status, anamnes och screening enligt flaggsystem. De praktiska delarna kommer att bestå av bedömningsmoment, träning (både gym- och hemövningarna) samt effektivt, komfortabelt och säkert användande av manuell terapi där målet är att deltagarna tar med sig en bra teknik för länd- respektive bröstrygg, som man känner sig trygg med att använda i den kliniska vardagen.
Kursmål
Mål med kursen är även att främja en positiv/salutogen grundsyn på godartad ryggvärk där man har fokus på det friska, utan onödiga restriktioner och där en huvudkomponent är att undvika rörelserädsla och andra gula flaggor, som ofta utgör en stor barriär för normalisering och hantering. Kursen kommer även utgå från en kanske nyare syn på belastning och ryggbesvärens multifaktoriella och biopsykosociala natur.
Behandlingen bygger på grundpelare som ”trygging”, avdramatisering/lugnande bemötande, hälsofrämjande åtgärder, gradvis ökande aktivitet/träning, exponering och sakligt rätt patientinformation/narrativ där grunden är att främja rörelseglädje och patientens tilltro till sin egen förmåga.
Kursen kommer utgå från information i det nya nationella vårdförloppet för ländryggsmärta för vuxna som finns 1177 för vårdpersonal och kan ses som en fysioterapeutisk tillämpning av nämnda förlopp.
Praktisk information
- Tid: 09.00-16.00
- Plats: onsdagen den 21 maj kommer kursen att arrangeras i Lund på Forum Medicum och torsdagen den 22 maj kommer fortbildningen att startas med en träningsdel på Gerdahallen och efter lunch fortsätta fortbildningen på Forum Medicum.
- Mötesrum: BMC:I1133 Metodrum, BMC:I1135 Metodrum
- Antal deltagare: platserna är begränsade till max 20.
Kostnad
Fika och lunch ingår i kursavgiften för båda kurstillfällen.
- 10-12 deltagare 1700 kronor
- 13-16 deltagare 1500 kronor
- 15-17 deltagare 1350 kronor
- 18-20 deltagare 1200 kronor
Observera att förhinder ska meddelas innan sista anmälningsdagen. Detta för att undvika att din enhet blir debiterad kostnaden för utbildningen.
Föreläsare
Bengt Ljungner är bland annat erfaren fysioterapeut, specialistfysioterapeut inom OMT och Professionsföreträdare för fysioterapeuter i Primärvården. Bengt har även en lång idrottsbakgrund, främst i form av löpning.
Henrik Isaksson, är bland annat legitimerad fysioterapeut, historie-/idrottslärare, idrottstränare, Professionsföreträdare för fysioterapeuter i Primärvården. Henrik har även en lång idrottsbakgrund, främst från kanot och olika atletsporter.
Arrangör
Fortbildningen arrangeras av primärvårdens utbildningsenhet i samarbete med referensgruppen för fysioterapeuter.