Barn som far illa
Uppdraget Barn som far illa handlar om att sprida kunskap om anmälningsskyldigheten kring barn och ungdomar som far illa , och om att skapa goda förutsättningar för vården och samhället i övrigt att samverka.
När möjligheterna att leva upp till anmälningsskyldigheten stärks, utvecklas även det förebyggande arbetet, såsom strategierna för utforskande samtal, extra besök, tidiga insatser eller att tidigt väcka frågan om stöd till familjen.
Målgrupper för arbetet är personal inom hälso- och sjukvård, habilitering och tandvård inom Region Skåne. Uppdraget Barn som far illa finns organisatoriskt hos Kunskapscentrum barnhälsovård inom Skånevård Sund.
Kontaktperson/barnombud
Det praktiska arbetet innebär enligt Regions Skånes handlingsprogram vid misstänkta fall av barn som far illa, att varje klinik, vårdenhet, tandvårdsmottagning och övriga enheter som möter barn och deras familjer, utser en namngiven kontaktperson.
Kontaktpersonens uppgift är att hålla sig informerad inom området barn som far illa och att delta i utbildningar samt att initiera fortbildning inom den egna enheten. Det är verksamhetschefens ansvar att utse kontaktperson.
Anmälningsformulär för ny kontaktperson
Anmälan om oro för barn enligt kap. 14 § 1 SoL
En anmälan om oro för barn bör göras skriftligt och till stöd har en blankett tagits fram i Region Skåne. Blanketten finns även i journalsystemen PMO och Melior.
Anmälningsblankett till Socialtjänsten enligt 14 kap. 1§ SoL (pdf)
Instruktioner till anmälningsblankett (pdf)
Information vid oro för väntat barn
Vid oro för väntat barn finns möjlighet att informera socialtjänsten i vissa fall, se riktlinje kring oro för väntat barn för mer information. Informationen kan överföras muntligt eller skriftligt, till stöd finns en blankett framtagen.
Regional riktlinje kring oro för väntat barn (pdf)
Blankett: Information till socialtjänst angående oro för väntat barn (ifyllningsbar pdf)
Information och länkar
-
Nyhetsbrev
Prenumerera på Nyhetsbrev barn i utsatthet
Nyhetsbrev från Region Skånes uppdrag Barn i utsatta livssituationer - december 2020
Nyhetsbrev från Region Skånes uppdrag Barn i utsatta livssituationer - oktober 2020
Nyhetsbrev från Region Skånes uppdrag Barn i utsatta livssituationer - maj 2020
Nyhetsbrev från Region Skånes uppdrag Barn i utsatta livssituationer - Covid-19 med barnperspektiv
Nyhetsbrev från Region Skånes uppdrag Barn i utsatta livssituationer - mars 2020
-
För verksamhetsansvariga
Verksamhetsansvarig har ansvar för att nedanstående punkter genomförs på enheten:
- Att utarbeta verksamhetsanpassade rutiner för hur anställda ska agera och få stöd att uppmärksamma barn som far illa eller riskerar far illa.
- Att upprätta lokala rutiner för samverkan i syfte att samordna och effektivisera myndigheters/verksamheters insatser vid misstänkt barnmisshandel/sexuella övergrepp, t.ex. med socialtjänst, skola och vårdgrannar.
- Att på relevant nivå utse en namngiven kontaktperson vars uppgift är att hålla sig informerad inom området och delta i utbildningar samt att initiera fortbildning inom den egna enheten.
-
För kontaktpersoner
Som kontaktperson kommer du att få nyheter inom området. Du kommer också att bjudas in till barnforum för att få stöd i arbetet med att skapa rutiner för att upptäcka barn som riskerar fara illa.
Nya kontaktpersoner erbjuds grundkurs/introduktionsutbildning. Kursen ger grundläggande kunskaper kring:
- barns rättigheter
- lagstiftning kring barn som far illa
- styrdokument och riktlinjer inom vården
- kontaktpersonernas roll och arbete
Kurserna ges fortlöpande flera gånger per år på olika orter i Skåne. Om du är ny kontaktperson kan du anmäla det genom webbformuläret.
- Information till vårdnadshavare
-
Handlingsprogram
-
Socialtjänsten
Vid behov av telefonkontakt med socialtjänsten i samband med en orosanmälan:
Dagtid: Kontakta respektive kommuns växel via telefonnummer på kommunens webbsida. Fråga efter en person som kan ta emot ett anmälningsärende omgående.
Utanför kontorstid (kvällar, nätter, helger):
Kommunerna i Skåne löser socialtjänstens beredskap och tillgänglighet utanför kontorstid på lite olika sätt. Stora kommuner kan ha tjänstemän som bemannar social jour dygnet runt, andra kommuner har bemanning vissa tider men beredskap i hemmet övriga tider. Vissa kommuner har social beredskap via jour som helt utför sitt arbete hemifrån. Nedan finns en lista med telefonnummer.