Digital behandling hjälper skånska patienter att gå ner i vikt
Det nya internetbaserade programmet heter ”Få hjälp med dina levnadsvanor – obesitas”.
– Vi är stolta över att vara först ut med att erbjuda detta till våra patienter i Region Skåne. Men framför allt har den positiva responsen från deltagarna i piloten varit glädjande, säger Heléne Noring, dietist vid Lasarettet i Landskrona, där pilotprojektet genomfördes under ett års tid.
Nu har programmet fått grönt ljus för att gå ut i ordinarie vård med erbjudande till remitterade patienter.
– Vi fick ett fantastiskt resultat och lärdomen hur viktigt det är att involvera patienten i sin vård. Om vi kan erbjuda behandlingar som fungerar i deras liv kommer de i hög grad att fullfölja dem. Därför känns det väldigt kul att vi nu kan erbjuda ett digitalt alternativ, där patienterna själva kan bestämma när de vill arbeta med sin behandling. , säger Marlene Lindberg, sjuksköterska vid Lasarettet i Landskrona.
Komplement till den traditionella vården
Programmet fungerar som ett komplement till den traditionella vården, där vårdgivare kommunicerar och interagerar digitalt med sin patient, som i sin tur kan ta del av behandlingen var och när det passar hen bäst.
– Upplägget är detsamma som den traditionella gruppbehandlingen, men patienterna får tillgång till information och hemuppgifter digitalt. Detta gör att behandlingen kan anpassas bättre efter varje deltagares behov och kräver färre besök på plats, vilket underlättar för många i vardagen och arbetslivet, säger Heléne Noring.
Markant ökning av antalet stöd- och behandlingsprogram
– Sedan starten 2018 fram till idag har vi en markant ökning av antalet stöd- och behandlingsprogram som invånarna erbjuds. Vi har gått från cirka 500 till dagens 60 000 pågående behandlingar, vilket är en enorm ökning, säger Jonas Falk, chef för enheten Medieproduktion på Koncernstab kommunikation.
Utbudet har också ökat kraftigt och är nu uppe i cirka 70 olika program. Några av de mest använda är internet-KBT, artrosskola och olika cancerprogram, som vänder sig till en bredare invånargrupp och flera program är på ingång.
Med stöd- och behandlingsplattformen får behandlarna ett komplement till traditionella vårdmöten, menar Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg.
– Att kunna följa sina patienters framsteg digitalt, ta del av den information som de lägger in och på olika sätt ge direkt återkoppling, ger ett effektivare arbetssätt. Det ger dem möjlighet att hjälpa fler och en ökad kvalitet i mötet med patienterna.
Fakta: Stöd- och behandlingsplattformen – ett digitalt komplement till behandlingen
- Stöd och behandling är en e-tjänst i 1177.se Här kan patienter och vårdpersonal interagera, kommunicera och dela information digitalt, som ett komplement till en behandling.
- I Region Skåne har användningen av olika program inom stöd-och behandlingsplattformen ökat de senaste åren. Sedan starten 2018 har totalt över 60 000 stöd- och behandlingsprogram startats via den digitala plattformen.
- Idag finns det 78 olika program i Region Skåne. Andra områden det finns program för är psykisk hälsa barn, unga och vuxna. min vårdplan i cancervården, artrosskola, diabetes, tobakshjälp och hjärtskola.