Patientsäkerhetsuppföljning
Region Skåne genomför även övergripande mätningar av bland annat patientsäkerhetskulturen och särskilda riskområden. Resultaten redovisas på den här sidan och i Region Skånes patientsäkerhetsberättelse.
Information och länkar
-
Patientsäkerhetskultur
Patientsäkerhetskulturen är en viktig del för att uppnå en säkrare vård och består av till exempel normer och värderingar.
I Region Skåne skattas säkerhetskulturen och arbetsmiljön vid samma tillfälle, genom en årlig medarbetarenkät bestående av frågor om hållbart säkerhetsengagemang (HSE) och hållbart medarbetarengagemang (HME).
Resultatet är en ögonblicksbild kring säkerhetsklimatet på arbetsplatsen och ger ett underlag att i närtid efter mätning ha en dialog kring resultaten.
-
Punktprevalensmätning (PPM)
Resultat mätning av följsamhet till hygienrutiner och klädregler
SKR bjuder in regioner och kommuner till en nationell punktprevalensmätning (PPM) av följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler under vårterminen. Region Skåne genomför en regional PPM under höstterminen. Avsteg kan förekomma.
Resultat av mätning av följsamhet till hygienrutiner och klädregler (SKR)
Resultat av mätning av trycksår
SKR bjuder in regioner och kommuner till en nationell punktprevalensmätning (PPM) av trycksår under vårterminen. Region Skåne genomför en regional PPM under höstterminen. Avsteg kan förekomma.
Resultat av mätning av trycksår (SKR)
Resultat av mätning av vårdrelaterade infektioner i slutenvården
Varje år bjuder SKR in regionerna till mätning av förekomsten av vårdrelaterade infektioner (VRI) inom slutenvården genom en punktprevalensmätning (PPM). Avsteg kan förekomma.
Resultat av mätning av vårdrelaterade infektioner i slutenvården (SKR)
-
Markörbaserad journalgranskning (MJG)
I Region Skåne används markörbaserad journalgranskning för att mäta förekomsten av skador i vården.
-
Nitha - Nationellt IT‐stöd för händelseanalys
Nitha - Nationellt IT-stöd för händelseanalys - har utvecklats för att stödja händelseanalysarbetet i Sverige och för att göra analysresultat tillgängliga för nationellt lärande.
Nithas syfte och mål är att bidra till en ökad patientsäkerhet genom att ge ansvarig ledning en bred översikt av resultat från genomförda händelseanalyser. Avidentifierade händelseanalyser från hela landet finns i kunskapsbanken.
-
Patientsäkerhetsberättelse
Vårdgivaren ska upprätta en patientsäkerhetsberättelse varje år, senast den 1 mars, i enlighet med Patientsäkerhetslagen 2010:659, SOSFS 2011:9, Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2016:40) om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården.
Patientsäkerhetsberättelser