Vård av personer bosatta inom EU/EES eller Schweiz
Intyg för patienter som arbetar i Sverige
Du hittar information om aktuellt intyg under rubriken "Regler för arbetande eller studerande i Sverige".
Nödvändig och planerad vård
-
Nödvändig vård – det här gäller
Har patienten EU-kort eller ett provisoriskt intyg? Patienten måste kunna visa upp ett fysiskt EU-kort.
-
Ja, patienten har ett EU-kort eller provisoriskt intyg
Vid nödvändig vård betalar patienten samma avgift som folkbokförda personer.
Mödrahälsovård (BMM) och förlossningsvård
En person som visar upp ett EU-kort eller provisoriskt intyg om innehav av EU-kort har rätt till all vård som blir nödvändig på grund av graviditet. Detta inkluderar också förlossning i normal tid förutsatt att avsikten med vistelsen inte är att söka förlossningsvård.
Student i EU/EES
En person som studerar i EU/EES-land och som inte längre är folkbokförd i Sverige har inte rätt till subventionerad vård när denne besöker Sverige, under förutsättning att personen inte har ett EU–kort från studielandet. Den studerande har däremot rätt till nödvändig vård i studielandet mot uppvisande av sitt svenska EU-kort.
Observera att kopia på EU-kortet samt fullständig adress i hemlandet alltid måste bifogas faktureringen.
Respektive lands EU - kort (Europeiska kommissionen)
Mer information
-
Nej, patienten saknar ett EU-kort eller provisoriskt intyg.
Vid nödvändig vård betalar patienten hela vårdkostnaden enligt utomlänsprislistan.
En person som studerar i EU/EES-land och som inte längre är folkbokförd i Sverige har inte rätt till subventionerad vård när denne besöker Sverige. Den studerande har däremot rätt till nödvändig vård i studielandet mot uppvisande av sitt svenska EU-kort.
Mer information
-
Ja, patienten har ett EU-kort eller provisoriskt intyg
-
Planerad vård – det här gäller
Har patienten S2-intyg?
-
Ja, patienten har ett S2-intyg
Patienten betalar inomlänsavgift, det vill säga samma avgift som i Sverige folkbokförda patienter, när syftet med resan är att söka planerad vård.
S2-intyg används om personen kommer från ett annat EU-land.
Mer information
-
Nej, patienten saknar S2-intyg
Informationen gäller vad som gäller för planerad vård för den som saknar S2-intyg och den som saknar S2-intyg men har förskottsbetald vård (endast EU/EES-medlemmar).
Patienten betalar hela vårdkostnaden enligt utomlänsprislista när syftet med resan är att söka planerad vård.
Saknar intyg S2 men har Förskottsbetalt vård - gäller endast EU/EES medlemmar
Patientrörlighetsdirektivet kan också innebära att patienter söker sig till vårdgivare inom Skåne för planerad vård.
Om patienten själv betalar för den planerade vården innan vårdtillfället. Rutiner när patienten betalar för den planerade vården, se checklista och rutin. För prisuppgifter tillämpas den regionala prislistan.
Det är socialstyrelsen som har ansvar för att informera om svensk hälso- och sjukvård till personer och myndigheter i andra EU/EES - länder.
-
Ja, patienten har ett S2-intyg
Specifika regler
-
Regler för pensionärer med svensk pension bosatta i en annan EU/EES - stat eller Schweiz
Pensionärer med svensk pension som är bosatta i ett annat EU-land kan ansöka om "Intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i annat EU/EES-land eller Schweiz" hos den svenska Försäkringskassan.
De som uppvisar detta intyg för vårdgivaren vid vårdtillfället har rätt till all vård inom ramen för det allmänna sjukvårdssystemet på samma ekonomiska villkor som folkbokförda i länet. Det gäller alltså både akut och planerad vård.
Saknar personen intyget betalar hen vårdkostnaden själv enligt utomlänsprislistan. Har patient ett EU-kort från ett annat EU-land ger detta rätt till nödvändig vård till samma patientavgift som för personer folkbokförda i länet.
Observera att ett svenskt EU-kort inte gäller för vård i Sverige.
-
Regler för personer bosatta i Sverige och som studerar i annan EU/EES - stat eller Schweiz
Personer som har flyttat från Sverige för att gå en studiemedelsberättigad utbildning i ett annat EU/EES-land eller Schweiz eller som har utbildningsbidrag för doktorander har rätt till hälso- och sjukvård på samma ekonomiska villkor som folkbokförda i länet.
Detta under förutsättning att de kan uppvisa Försäkringskassans ''intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer som studerar i ett annat EU/EES- land eller Schweiz''. För att få detta intyg krävs att personen var socialförsäkrad i Sverige vid utflyttningstillfället (bosatt enligt 5 kap. §7, socialförsäkringsbalken).
Intyget administreras av svenska Försäkringskassan och ska tillsammans med legitimation visas upp för vårdgivaren vid vårdtillfället. Dessa personer omfattas också av högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård.
Saknas ovan nämnda intyg betalar patienten vårdkostnaden själv enligt utomlänsprislistan. Har studerande EU-kort från ett annat EU-land ger detta rätt till nödvändig vård till samma patientavgift som för personer folkbokförda i länet.
Observera att ett svenskt EU-kort inte gäller för vård i Sverige.
-
Regler för arbetande eller studerande i Sverige
Vid nödvändig eller planerad vård betalar patienten gällande patientavgift vid uppvisande av Försäkringskassans "Intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i ett annat EU/EES-land eller Schweiz". Ett visningsexemplar av intyget hittar du under rubriken "Mer information".
Personer som arbetar i Sverige ska visa upp "Intyg om bosättning i Sverige enligt förordning 883/2004". Patienten får intyget från Försäkringskassan.
Saknas ovan nämnda intyg betalar patienten hela kostnaden enligt utomlänsprislistan.Regler för personer som studerar tillfälligt i Sverige
Vid nödvändig vård betalar patienten gällande patientavgift vid uppvisande av EU-kort eller provisoriskt intyg.
Saknas ovan nämnda handlingar betalar patienten hela kostnaden enligt utomlänsprislistan.
Mer information