RSVPN

RSVPN är en tjänst för säker extern åtkomst till Region Skånes nät.

Inloggning sker via eTjänstekort/Telia E-legitimation eller engångslösenord via sms.

Inloggning med engångslösenord ger tillgång till färre system än inloggning med eTjänstekort/Telia E-legitimation

Klicka här för att läsa om prestandakrav för att använda RSVPN.

Lista över antivirusprogram (pdf)

Följande leverantörer är godkända för Region Skåne:

 • GFI Software Ltd.
 • Microsoft Corporation
 • F-Secure Corporation
 • McAfee, Inc.
 • ESET
 • Trend Micro, Inc.
 • Panda Security, S.L.
 • Symantec Corporation
 • AVG Technologies CZ, s.r.o.
 • AVAST Software a.s.
 • Sophos Limited
 • Kaspersky Lab
 • FRISK Software International

Extern åtkomst för privata och offentliga vårdgivare

 • Support

  Vid problem med inloggning, prova gärna att starta om datorn innan du ringer till Servicedesk.

  Telefonnummer

  Externt: 077-67 30 000, Knappval 2, därefter val 4
  Internt: 30 000, Knappval 2, därefter val 4

   

 • Privata vårdgivare
  • Beställningsinformation

   Beställning av e-legitimation och SITHS-kort

   Läs mer på sidan "Komma igång"

   Krav på dator

   Samtliga användare har tagit del av Förbindelsen

   Det är viktigt att du som användare är medveten om ditt ansvar vid användandet av tjänsten. Ansvarig beställare på Region Skåne ansvarar för att samtliga användare hos den aktuella samverkansparten tar del av denna innan de börjar använda tjänsten:

   Ansvarsförbindelse för samverkansparter, svenska (pdf)
   Liability Obligation for partners, English (pdf)

   Ansvarsförbindelsen ligger även på inloggningssidan för externa parter (rsvpn.skane.se/ext). Observera att förbindelsen ska skrivas under och skickas till ansvarig beställare på Region Skåne.

  • Programvara och installation

   All programvara finns att ladda ner från Region Skånes FTP-server. Inloggningsuppgifter lämnas ut av Servicedesk (telefon: 077-67 30 000, tryck 2 vid menyval).

   Så installerar du programvaran:

   1. Hämta och installera senaste Installer Service och Net iD.
   2. Installera din kortläsare och kontrollera att kortläsaren fungerar genom att öppna Traybar (längst ner till höger i på din skärm), och högerklicka på ikonen för Net iD.

   Så hämtar du HCC till ditt kort:

   Observera att du förutom ditt eIDkort eller reservkort behöver ha dina PIN-koder (både legitimerings- och signeringskoden) tillgängliga.

   1. Sätt ditt kort i kortläsaren.
   2. Logga in till HCC Administration via Internet Explorer: https://cve.trust.telia.com/ccu
   3. Du får nu upp fönstret "Välj ett digitalt certifikat". Beroende på typ av kort (eID eller Reservkort) väljer du antingen din e-legitimation eller kortnumret. Klicka sedan "OK". 
   4. Ange PIN-koden för identifiering/legitimering
   5. Nu får du får upp ett fönster för HCC Administration där "Hämta nytt certifikat" är markerat. (Eventuellt får du innan dess upp ett pop-up fönster om att installera CAPICOM. Gör detta i så fall först). Klicka på "Nästa".
   6. Klicka "Nästa" igen när du har kontrollerat informationen. HCC hämtas och installeras. Observera att när du är i "Steg 2 av 2" måste du vänta tills ikonen, nere till höger för skrivning och läsning på kortet, har slutat snurra innan du fortsätter.
   7. Hämtningen är klar när det står "Hämtning och installation är slutförd. Klicka på nästa för att gå vidare".
   8. Klicka på Slutför när nerladdningen är klar. Du kommer tillbaka till startsidan.
   9. Ta kortet ur läsaren, sätt i det igen och kontrollera med hjälp av Administrationen i programmet Net iD att dina nya SITHS-certifikat har sparats ner på kortet. Du kontrollerar genom att högerklicka på Net iD-symbolen längst nere till höger vid klockan. Välj "Administration". Finns de nya certifikaten synliga så är ditt SITHS-kort uppdaterat och redo att användas.

   Det kan hända att skrivningen misslyckas på grund av att det inte finns plats på kortet. Prova då att först ta bort ev gamla SITHS-certifikat med hjälp av administrationen i Net iD. Gör sedan om processen. Om du får problem, kontakta Servicedesk på telefon (077-67)30 000.

   I samband med första inloggningen installeras ett antal programvaror som visas som tillägg i webbläsaren. Välj att köra tilläggen.

  • Använd RSVPN

   Att logga in och använda RSVPN

   • Sätt ditt eID-kort i kortläsaren och kontrollera att NetID läser kortet (ikonen i meddelandefältet roterar).
   • Starta en webbläsare och gå in på RSVPN-tjänsten (rsvpn.skane.se/ext)
   • Välj inloggningsmetod eID-kort - Övriga certifikat (alt. RS-kort om detta används).
   • Välj ditt personliga certifikat och klicka OK i rutan som visas.
   • Ange din PIN-kod för legitimering och klicka Jag legitimerar mig.

   En kontroll genomförs av din dator. När kontrollen är klar visas en portal med alla tillgängliga resurser.

   Starta åtkomst till de resurser som önskas. Vilka resurser som visas beror på vilka behov som angivits vid beställning.

   • Starta en http/s-session mot en webbresurs genom att klicka på resursnamnet under rubriken Web bookmarks.
   • Starta RDP-sessioner mot enskilda servrar genom att klicka på servernamnet/IP-adressen under rubriken Terminal session.
   • Starta en anslutning mot flera servrar genom att klicka på Start-knappen under rubriken Network Connect. Network Connect ger tillgång till specificerade IP-adresser, portar och protokoll enligt den ansökan som gjorts.
 • Offentliga vårdgivare
  • Förutsättningar

   För att använda tjänsten krävs att:

   • Användaren är upplagd i Skånekatalogen med ett RSID
   • Mobiltelefonnummer i Skånekatalogen (vid inloggning med engångslösenord)
   • Elektroniskt ID-kort (RS-kort) (vid inloggning med eID-kort)
   • Kortläsare och en programvara för att kunna läsa kortet (vid inloggning med eID-kort)
   • Virusskydd (Finns på Region Skåne-dator)
  • Beställningsinformation

   Beställning av tjänsten görs av behörig IT-beställare. Då en beställning görs kommer en behörighet att skapas för att få använda tjänsten. En programvara måste installeras på datorn. Detta sker antingen automatiskt eller med hjälp av tekniker.

  • Använd RSVPN

   En förutsättning för att använda RSVPN är att du har tillgång till Internet (till exempel ditt hemmanätverk). När bekräftelse har kommit på att beställningen är genomförd och levererad innebär det att tjänsten extern åtkomst (RSVPN) är aktiverad. Innan du börjar använda tjänsten behöver du göra en omstart av datorn.

   Det är viktigt att du som användare är medveten om ditt ansvar då du använder tjänsten. Ansvarsförbindelsen hittar du både här och på inloggningssidan för RSVPN.

   Första inloggningen görs alltid från din arbetsplats. Eventuella dialogrutor besvaras med "Ja" eller "Kör".

   I tjänsten för extern åtkomst - RSVPN kan du logga in dels med eID-kort (RS-kort), dels med engångslösenord. Tänk på att om du loggar in med engångslösenord så kommer du inte åt lika mycket information som när du använder eID-kort för att logga in.

   Logga in med RS-kort

   Sätt i ditt RS-kort i kortläsaren och se så att Net iD läser kortet. Det ser du genom att id-ikonen nere till höger snurrar en kort stund. För att beställa RS-kort, gå till www.skane.se/rs-kort. Öppna Internet Explorer och skriv in adressen eller klicka på länken:

   https://rsvpn.skane.se/

   Obs! Lägg adressen som favorit i din webbläsare eller som genväg på ditt skrivbord så att du lätt hittar den när du ska logga in hemifrån.

   Inloggningssida

   Har du RS-kort eller annat Region Skåne kort så klickar du till vänster på RS-kort. Det är bara om du har Steriakort som du klickar i mitten på e-ID kort.

   RS-kort finns i flera varianter, även utan foto, men måste vara försett med Region Skåne-logga och chip. Kortet innehåller SITHS-certifikat.

   Legitimering

   En ruta dyker upp där det står att du ska ange säkerhetskod. Skriv in din kod för legitimering som du har fått i samband med RS-kortet och klicka på Jag legitimerar mig.

   Nu kommer en sida upp där det står Laddar komponenter. Vänta tills alla komponenter har laddat klart. (Märker du att det hänger upp sig, dvs. inget händer och sidan visas i samma läge en längre tid kan du klicka på click here, så laddas sidan klart.)

   RSVPN Portalsida

   När alla komponenter är laddade får du upp RSVPN Portalsida. Här finns länkar/genvägar till en del vanliga platser. Alla länkar öppnas i ett nytt fönster. För att slutföra inloggningen klickar du på knappen Start för att ansluta. Du får upp en ny sida där du ombeds vänta. Detta kan ta några minuter.

   När den laddat klart kommer du tillbaka till RSVPN Portalsida. Minimera eller stäng fönstret för att komma till skrivbordet.

   För att kontrollera att du är ansluten kan du titta längst ner till höger i aktivitetsfältet där du hittar ikonen med ett lås. När du är ansluten så blinkar de små gröna prickarna ovanför hänglåset och det står Connected när du håller muspekaren över ikonen.

   Om du inte kommer åt din hemmakatalog, H: eller gemensamma katalogen, R: så kan det bero på att din hemkatalog behöver synkroniseras. Hitta datorikonen längst ner till höger i aktivitetsfältet så klicka på den och välj OK i rutan som kommer upp. Nu kan du öppna H: respektive R:.

   Logga ut

   Innan du stänger av din dator ska du logga ut ur RSVPN. Har du RSVPN Portalsida fortfarande öppen kan du klicka på knappen Sign Out. Om du inte har fönstret öppet så kan du logga ut genom att dubbelklicka på låset och välja Sign Out.

   Logga in med engångslösenord

   Har du bara behov av att kolla din e-post, så kan du enkelt logga in med engångslösenord. Förutsättningen är att du har ditt mobilnummer inlagt i Skånekatalogen. Öppna Internet Explorer och skriv in adressen eller klicka på länken:

   https://rsvpn.skane.se

   Obs! Lägg adressen som favorit i din webbläsare eller som genväg på ditt skrivbord så att du lätt hittar den när du ska logga in hemifrån.

   Inloggningssida

   Klicka till höger på Engångslösenord via SMS. Skriv in ditt RSid och ditt vanliga Windows-lösenord. Du får nu ett engångslösenord i din mobil. Skriv in engångslösenordet och klicka på Logga in.

   RSVPN Portalsida

   Nu får du upp RSVPN Portalsida. Här finns en del länkar där du bland annat kommer åt din webbmail, regionens Intranät osv. Alla länkar öppnas i ett nytt fönster.

   Logga ut

   För att logga ut, klicka på Sign Out på portalsidan. När du är utloggad kan du stänga ner sidan.

 • Systemansvarig
  Visa kontaktuppgifter

  Kontakt

  • Carl Finnskog Systemansvarig PC arbetsplats
  Visa fler kontaktuppgifter

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter