Vårdgivare Skåne

För offentlig och privat vårdpersonal

Nedsatt lukt- och smaksinne

AKO Skåne-riktlinje för primärvården utifrån nationellt kliniskt kunskapsstöd.

Covid-19 orsakar förändringar av AKO Skåne-riktlinjen

Följande förändringar gäller tills vidare.

Nedsatt lukt- och smaksinne

Remiss till ÖNH-mottagning

  • Överväg om indikation verkligen föreligger.
  • Ingen utredning och behandling avseende lågt prioriterande godartade tillstånd görs för närvarande.
  • Alla remisser bedöms och prioriteras. Patient och inremitterande informeras om handläggning.
  • Vid akut undersökning, ring först.

ICD-10-SE

R43.2 Parageusi
R43.0 Anosmi
R43.1 Parosmi
R43.8 Andra och ospecificerade rubbningar av lukt och smak

Primärvård

  • Primär bedömning och utredning

Specialiserad vård

  • Fortsatt utredning och behandling i vissa fall

Lukt och smak är väl sammankopplade. Det som uppfattas som smak förmedlas till stor del via luktsinnet. För att fungera normalt behöver både lukt- och smaksinne anfuktade slemhinnor.

Luktsinnet förmedlas från luktcellerna i näsan via olfactoriusnerven (N I) till hjärnan. Smaksinnet förmedlas från tungans främre 2/3 via chorda tympani (N VII) och den bakre tredjedelen av glossopharyngeusnerven (N IX).

Definition

  • Hyposmi – nedsatt luktsinne
  • Anosmi – avsaknad av luktsinne
  • Hypogeusi – nedsatt smaksinne
  • Ageusi – avsaknad av smaksinne

Etiologi

Orsakerna kan ge förlust av eller nedsatt lukt- eller smaksinne och vara övergående eller irreversibla.

Orsaker till hyposmi och anosmi

  • Virus – influensa, herpes simplex, covid-19
  • Lokalt i näsa – slemhinnesvullnad (allergi, rinit, sinuit, näspolyper), tumör
  • Läkemedel – biverkan eller överkonsumtion (nässpray, näsdroppar)
  • Rökning
  • Ökad ålder
  • Endokrina/metaboliska – diabetes, hypogonadism, binjurebarkinsufficiens, njursvikt, näringsbrist
  • Intracerebrala – tumör, trauma (skada på nervus olfactorius, N I), epilepsi, MS, Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom.

Orsaker till hypogeusi och ageusi

  • Ökad ålder – neuronalt eller genom försämrad salivproduktion
  • Läkemedelsbiverkan
  • Strålning – mot huvud eller hals

Anamnes

  • Debut – akut, långsam
  • Förlopp – fluktuerande, konstant
  • Andra sjukdomar
  • Aktuella läkemedel

Status

  • Munhåla – slemhinna och tunga
  • Näsa – svullen eller rodnad slemhinna, näspolypos
  • Undersök om möjligt näshåla efter avsvällning (näsdroppar/nafazolin).
  • Kranialnervstatus rekommenderas vid misstanke om intracerebral tumör eller nervskada.

Laboratorieprover

Ta prover utifrån misstänkt bakomliggande orsak, beakta särskilt vitamin B12-brist och diabetes.

Handläggning vid behandling

  • Ge allmänna råd.
  • Gör en läkemedelsgenomgång.
  • Specifik behandling beror på orsak.
  • Starkt nedsatt lukt- och smaksinne kan i vissa yrken omöjliggöra fortsatt yrkesutövning.

Allmänna råd

Ge råd om att:

  • sluta röka
  • undvika överkonsumtion av avsvällande nässpray
  • skölja näsa med saltvatten i kanna eller spruta
  • prova näsoljedroppar
  • fukta munslemhinnan med munfuktande gel eller matolja vid salivbrist.

Luktträning

Luktträning kan ha effekt och bör helst påbörjas tidigt, då förmågan till återhämtning ofta är bäst de första månaderna.

Remissindikation

Fortsatt utredning och behandling vid behov utifrån misstänkt bakomliggande orsak

Nedsatt luktsinne och smaksinne, 1177 Vårdguiden

Publicerat: 2020-10-20
Giltigt till: 2023-10-31
Faktaägare: Allmänläkarkonsult Region Skåne

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!