Celiaki hos barn

AKO Skåne-riktlinje för primärvården utifrån nationellt kliniskt kunskapsstöd.

  • Basal utredning vid misstanke på celiaki
  • Vidare utredning, diagnostisering och fortsatt uppföljning upp till 18 års ålder
  • Kontakt med barndietist
  • Förskrivning av glutenfri kost med landstingssubvention

Celiaki är en immunologisk T-cellsmedierad reaktion mot gluten i vete (och prolaminer i råg och korn) som ger kronisk inflammation med villusatrofi i tunntarmen och malabsorption som följd.

  • Hereditet, vanligare hos barn vars nära släktingar har celiaki
  • Autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1, leversjukdom, tyreoidit
  • Immunbristsjukdomar som IgA-brist
  • Vissa syndrom som Downs och Turners syndrom
  • Många barn saknar eller har få typiska buksymtom
  • Uppsvälld buk, diarré, kräkningar är vanligare hos mindre barn
  • Diffus buksmärta, förstoppning är vanligare hos större barn
  • Blod eller fett i avföring
  • Muskelatrofi
  • Trötthet orsakat av depression (ofta tonåringar), anemi (järnbrist), vitamin D-brist
  • Tillväxtrubbning, som kortvuxenhet, försenad pubertet
  • Emaljskador på tänderna
  • Dermatitis herpetiformis, vilket är kliande symmetriska blåsor (armbågar, knän, nacke, ansikte) som förekommer vid celiaki och ibland är enda symtomet
  • Symtom
  • Hereditet
  • Riskfaktorer
  • Bukpalpation
  • Hudinspektion
  • Längd, vikt, tillväxtkurva
  • Glutenrik kost i minst 6 veckor före (eventuellt längre) och under hela utredningen (tills diagnos), annars risk för felaktiga provsvar då serologi och tarmbiopsi normaliseras snabbt
  • Transglutaminasantikroppar och totalt S-IgA (analyseras oftast automatiskt)
  • Överväg Hb, leukocyter, trombocyter, kobalamin, folat, ferritin, TSH, ALAT, ALP, albumin
  • Självtest som kan köpas på apotek är inte tillförlitliga
  • Inflammatorisk tarmsjukdom, förstoppning och andra orsaker till diarré
  • Funktionella mag- och tarmbesvär
  • Komjölksallergi och laktosintolerans
  • Hypo- eller hypertyreos
  • Leversjukdom
  • Cystisk fibros
  • Konstitutionell kortvuxenhet
  • Atopisk dermatit, skabb (till dermatitis herpetiformis)

Livslång strikt glutenfri diet i samarbete med barndietist. Rekommendera tillskott av vitaminer och mineraler vid behov.

  • Titerstegring av anti-tTG (transglutaminasantikroppar) eller IgA-brist
  • Negativ serologi men fortsatt starkt misstänkt celiaki, särskilt barn under 2 år eller barn som börjat äta glutenfri kost
  • Anamnes, status (med tillväxtkurva) och provsvar
  • Uppgift om att patienten fortfarande äter gluten
  • Telefonnummer till föräldrar

Risker med intag av gluteninnehållande kost:

  • tillväxtrubbning, avmagring
  • hudförändringar
  • bristtillstånd, framförallt B12, folat, zink, järn, kalcium
  • depression, påverkad intellektuell utveckling
  • infertilitet, missfall
  • kardiovaskulär sjukdom, osteoporos
  • tunntarmslymfom.

Celiaki hos barn – glutenintolerans,1177 Vårdguiden

Publicerat: 2018-12-19
Giltigt till: 2021-09-30
Faktaägare: Allmänläkarkonsult Region Skåne